Fotbal intern

Fanatik a descoperit primul sediu din istoria lui Dinamo! Locul de pe Calea Victoriei unde s-a semnat pe 14 mai 1948 actul de naştere fusese biroul unui magazin de brânzeturi. Video exclusiv

13.05.2020 | 22:14
Fanatik a descoperit primul sediu din istoria lui Dinamo Locul de pe Calea Victoriei unde sa semnat pe 14 mai 1948 actul de nastere fusese biroul unui magazin de branzeturi Video exclusiv
Fanatik a descoperit primul sediu din istoria lui Dinamo! Locul unde s-a semnat actul de naştere al "câinilor", în plină reabilitare
ADVERTISEMENT

Dinamo este legată pe veşnicie de Şoseaua Ştefan cel Mare, loc unde echipa joacă din 1951. FANATIK a descoperit, înainte de 14 mai, ziua în care s-a născut clubul dinamovist, primul sediu din istoria “câinilor roşii”, locul unde s-a semnat actul de naștere al lui Dinamo.

Primul sediu din istoria lui Dinamo, pe Calea Victoriei

13 mai 2020, cu o zi înainte ca Dinamo să împlinească 72 de ani, FANATIK a vizitat locul unde s-a născut clubul care a scris istorie în sportul românesc. În prezent, “câinii” sunt legaţi ombilical de Şoseaua Ştefan cel Mare, însă primul sediu al societăţii avea adresa aproape de Centrul Vechi.

ADVERTISEMENT

Calea Victoriei nr. 2 este locul unde s-a semnat actul de înfiinţare al clubului Dinamo. Totul s-a petrecut într-o cămăruţă modestă, unde în trecut fusese biroul unui magazin de brânzeturi. Pe 14 mai 1948, Unirea Tricolor şi Ciocanul Bucureşti fuzionau şi se năştea Dinamo. La început clubul avea secţii de fotbal, şah şi tenis de masă.

72 de ani mai târziu, clădirea în care s-a aflat primul sediu al lui Dinamo este în curs de reabilitare. La parter, un salon de înfrumuseţare are obloanele trase din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, în timp ce alte spaţii stau închise, fără a avea vreo firmă. Etajele superioare sunt destinate apartamentelor, fără ca locatarii să ştie că sunt vecini cu sediul în care s-a născut Dinamo.

ADVERTISEMENT
primul sediu dinamo istorie
Fanatik a descoperit primul sediu din istoria lui Dinamo! Locul unde s-a semnat actul de naştere al “câinilor”, în plină reabilitare

Stadionul “Venus”, prima casă a lui Dinamo în 1948

Înainte de fuziune, în ianuarie 1948, Unirea Tricolor a fost primul club care a intrat sub tutela Ministerului de Interne. Astfel, formaţia din Obor a jucat returul sezonului 1947-1948 sub titulatura de Unirea Tricolor MAI. După 14 mai 1948, echipa a devenit Dinamo B, iar Ciocanul a fost Dinamo A.

Sezonul 1948-1949 a însemnat debutul oficial al lui Dinamo în prima ligă din România. Pe 22 august 1948, “câinii” primeau vizita Jiului Petroşani, iar meciul s-a disputat pe stadionul “Venus”, aflat nu foarte departe de sediul din Calea Victoriei nr. 2. Arena a fost dărămată în 1953, însă stâlpii de nocturnă au rezistat în timp, fiind mult timp vizibili în Parcul Operei.

ADVERTISEMENT

Dinamo a păşit cu dreptul în prima ligă şi a învins Jiul cu 4-1. “Rezultatul se datoreşte modului în care Farkas şi Ozon au colaborat în atac. Al treilea gol a fost înscris de Farkas ca urmare a unei faze ‘creaţie Ozon'”, scria Aurel Neagu în “Sportul Popular”.

Dinamo şi primul amical internaţional: “Giuleşti”, gazda „câinilor!”

Înainte de debutul în prima ligă, Dinamo a susţinut şi un prim meci amical internaţional. Pe 11 iulie, “câinii” au primit vizita cehoslovacilor de la Zidenice în “Giuleşti”. Dinamoviştii, cu un prim “11” în care se regăseau şi jucători împrumutaţi doar pentru acest duel, au câştigat cu 4-1.

ADVERTISEMENT

“Dealtfel, în întregul meci divizionarii bucureșteni s-au comportat peste așteptări și au justificat în totul rezultatul final, ca și diferența de scor. Firește, în asemenea condițiuni, nu mai încape discuție că victoria este pe deplin meritată.

Dacă totuși s-ar putea spune ceva, este numai în privnța scorului. Dinamo a avut situațiuni pentru mai mult de patru goaluri și ar fi putut obține o victorie mai de proporții fără ca să poată spune cineva că ar fi fost nemeritat. Cu toate că oaspeții au jucat destul de bine și tehnic”, notau jurnaliştii de la “Sportul Popular”.

ADVERTISEMENT