News

Fără nume la avizierele blocurilor? Noi reguli pentru asociațiile de locatari privind utilizarea datelor

12.12.2020 | 16:02
Fara nume la avizierele blocurilor Noi reguli pentru asociatiile de locatari privind utilizarea datelor
ADVERTISEMENT

Avizierele blocurilor din România ar putea avea, în curând, noi informații de identificare a locatarilor, altele decât numele acestora, după ce o serie de noi reguli au fost impuse.

În acest sens, Autoritatea Română de Protecție a Datelor a emis noi reglementări privind protecția datelor cu caracter personal.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că asociaţiile de proprietari trebuie să ţină cont de aceste noi reguli atunci când colectează şi utilizează datele cu caracter personal ale locatarilor.

Fără nume la avizierele blocurilor? Ce impune Autoritatea Română de Protecţie a Datelor

Conform noilor recomandări, numele și prenumele unei persoane pot fi folosite de către asociația de proprietari doar dacă există un temei legal, iar locatarul și-a dat în prealabil consimțământul pentru ca acestea să fie afișate.

ADVERTISEMENT

La nivel național, sunt însă și asociații de proprietari care au renunțat de luni de zile la această practică, după ce locatarii s-au revoltat. La avizierul de bloc apar acum doar numărul apartamentului și totalul datorat la întreținere.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P.) anunță că Asociaţiile de proprietari au calitatea de operatori de date cu caracter personal şi, în consecinţă, au obligaţia de a respecta dispoziţiile Regulamentului general privind protecţia datelor (RGPD) al Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că prelucrarea (inclusiv dezvăluirea) datelor personale, de către asociaţiile de proprietari trebuie să se efectueze legal, conform dispoziţiilor RGPD prin raportare la prevederile legale din domeniul lor de activitate, potrivit noiloreglementări apărute recent într-un ghid făcut public de Autoritatea Română de Protecţie a Datelor.

Dispar numele de la avizierele blocurilor

Conform sursei citate, afişarea numelui la avizierul de bloc, spre exemplu, ar putea încălca protecţia datelor cu caracter personal. Dezvăluirea datelor precum numele şi prenumele proprietarilor/locatarilor la avizierul scării de bloc, în lipsa unei prevederi legale exprese, pot fi dezvăluite doar pe baza consimţământului persoanei vizate.

ADVERTISEMENT

”În ceea ce priveşte consimţământul, acesta trebuie acordat printr-o acţiune neechivocă care să constituie o manifestare liber exprimată, specifică, în cunoştinţă de cauză şi clară a acordului persoanei vizate pentru prelucrareadatelor sale cu caracter personal, cum ar fi o declaraţie făcută în scris, într-o formă inteligibilă şi uşor accesibilă, utilizând un limbaj clar şi simplu.

Absenţa unui răspuns sau absenţa unei acţiuni din partea persoanei vizate nu constituie un consimţământ valabil.

Consimţământul trebuie să vizeze toate activităţile de prelucrare efectuate în acelaşi scop sau în aceleaşi scopuri, iar asociaţia de proprietari trebuie să fie în măsură să demonstreze faptul că persoana vizată şi-a dat consimţământul pentru operaţiunea de prelucrare a datelor cu caracter personal.” potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a...
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele,...
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele, în Teleorman. Martorii la eveniment, indignaţi: "Poliţia e acolo să le asigure circul"
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Vreme tot mai bizară în România. Ce anomalii vor fi în zilele următoare
Vreme tot mai bizară în România. Ce anomalii vor fi în zilele următoare
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată