News

Febra hemoragică Lassa a ajuns în Europa. O persoană a murit în Marea Britanie. Cât de periculoasă este afecțiunea

Un pacient a murit din cauza febrei Lassa. Era al treilea caz identificat în Regatul Unit în ultimele zile. Toate cele trei cazuri de boală potențial letală sunt legate de călătoriile recente în Africa de Vest.
16.02.2022 | 08:09
Febra hemoragica Lassa a ajuns in Europa O persoana a murit in Marea Britanie Cat de periculoasa este afectiunea
Foto: OMS, Reuters, The Guardian, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Două cazuri au fost anunțate la începutul săptămânii trecute, un al treilea individ fiind investigat. Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a confirmat vineri că al treilea caz a fost febra Lassa și pacientul a murit.

Febra hemoragică Lassa a ajuns în Europa. O persoană a murit în Marea Britanie

Cazurile de febră hemoragică Lassa sunt în cadrul aceleiași familii și sunt legate de călătorii recente în Africa de Vest. Sunt primele cazuri identificate în Marea Britanie din 2009.

ADVERTISEMENT

Pacientul era tratat de Bedfordshire Hospitals NHS Foundation Trust.

„Confirmăm moartea tristă a unui pacient din încrederea noastră, care a confirmat febra Lassa. Transmitem cele mai profunde condoleanțe familiei lor în acest moment dificil.

Vom continua să sprijinim familia pacientului și personalul nostru și lucrăm îndeaproape cu colegii de la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie pentru a întreprinde un exercițiu robust de urmărire a contactelor”, a declarat un purtător de cuvânt, citat de Euronews.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cazuri și-a revenit, în timp ce celălalt va primi îngrijiri de specialitate la Royal Free London NHS Foundation Trust.

Nigeria se confruntă cu cel mai mortal focar de febră Lassa

În Nigeria mor mai mulți oameni decât de obicei din cauza febrei Lassa, relatează Centre for African Journalists (CAJ) News Africa.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat moartea a 40 de persoane. Numărul morților ar putea fi mai mare, având în vedere că cifra este pentru perioada cuprinsă între 3 și 30 ianuarie.

Au fost confirmate aproximativ 211 cazuri de laborator. Cinci dintre aceste cazu au fost raportate în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății.

ADVERTISEMENT

În schimb, în ​​aceeași perioadă din 2021 au fost raportate considerabil mai puține cazuri de febră Lassa cu o răspândire geografică mai mică.

Au fost 54 de cazuri confirmate, inclusiv 12 decese, în 8 state, comparativ cu 14 din cele 36 de state nigeriene în prezent.

Febra Lassa este endemică în Nigeria, iar vârful anual al cazurilor de febră Lassa este de obicei observat în timpul sezonului uscat (decembrie-aprilie), dar OMS a avertizat că numărul de infecții este de așteptat să crească în continuare.

Agenția de sănătate a remarcat că, deși sunt endemice în Nigeria, cazurile sunt mult mai multe decât sezoanele epidemice precedente.

„Acest lucru ar putea fi atribuit capacității de răspuns reduse în supraveghere și teste de laborator”, a declarat OMS. „Este necesar să se monitorizeze în continuare vârfurile anuale ale febrei Lassa pentru a contextualiza incidența și pentru a informa gestionarea eficientă a febrei Lassa.”

Centrul Nigerian pentru Controlul Bolilor a activat modul de alertă al Centrului Național de Operațiuni de Urgență pentru o coordonare multisectorială și multidisciplinară eficientă a răspunsului.

În mod similar, centrele operaționale de sănătate publică de stat au fost activate în statele afectate.

Șobolanii Mastomys sunt principalul rezervor pentru virusul Lassa. Potrivit OMS, este imposibilă eliminarea acestora din mediu.

Febra Lassa: care sunt simptomele și cât de ușor este de contractat

De unde provine virusul, care sunt simptomele și cât de transmisibil este?

Ce este febra Lassa?

Febra Lassa este o boală hemoragică acută virală, aparținând familiei de virusuri Arenaviridae, care durează între două și 21 de zile, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Virusul, pentru care nu există un vaccin aprobat, este cunoscut a fi endemic în Benin, Ghana, Guineea, Liberia, Mali, Sierra Leone și Nigeria.

Dar probabil că există și în alte țări din Africa de Vest.

Care sunt simptomele?

După ce începe ca o febră cu dureri, simptomele pot evolua spre dureri de cap, vărsături și diaree. Cazurile severe pot cauza victimelor sângerare din gură și nas.

Cum se transmite și cât de ușor se contractează?

Oamenii pot contracta febra Lassa prin consumul de alimente care au fost contaminate de urina sau fecalele rozătoarelor.

Virusul, precum Ebola, se poate răspândi și prin contactul cu fluidele corporale ale unei persoane bolnave, dar nu se răspândește ușor între oameni.

Potrivit OMS, nu există dovezi epidemiologice care să susțină răspândirea prin aer de la o persoană la alta.

Cât de mortală este febra Lassa?

Majoritatea persoanelor cu febră Lassa se vor recupera complet, deși poate apărea o formă severă de boală.

Rata totală a letalității este de 1%, potrivit OMS. Dar rata de letalitate observată în rândul pacienților care sunt internați în spital cu cazuri severe de febră Lassa este de 15%.

Îngrijirea timpurie cu rehidratare și tratament simptomatic îmbunătățește șansele de supraviețuire.

Câte cazuri au fost în Marea Britanie?

Virusul a fost identificat oficial pentru prima dată în Nigeria în 1969 și nu au fost raportate cazuri în Marea Britanie până în anii 1980.

De atunci, au fost 11 cazuri confirmate în total, inclusiv cele trei cazuri identificate în ultimele zile. Aceste cazuri sunt primele confirmate în Marea Britanie din 2009.

În noiembrie 2019, trei cetățeni britanici au fost aduși înapoi în Marea Britanie din Sierra Leone pentru evaluare medicală, după ce au intrat în contact strâns cu două persoane diagnosticate cu febră Lassa.

Cu toate acestea, în cele din urmă, niciun caz de febră Lassa nu a fost confirmat.

Câte decese au fost în Marea Britanie?

Patru persoane au murit acum din cauza virusului în Marea Britanie din 2000, a declarat Agenția pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA).

Unul a murit în 2000, doi au murit în 2009, iar al patrulea deces a fost confirmat vineri.

Care este riscul pentru public?

UKHSA a spus că riscul pentru public „rămâne foarte scăzut”.

ADVERTISEMENT