Atunci când mergem la restaurant ne dorim întotdeauna să mâncăm ce are mai bun în meniu. De asemenea, unii ne uităm mai mult sau mai puțin și la costuri, mai ales că în ultima vreme sunt destul de ridicate. Ce nu este bine să comandăm, însă?
Florin Dumitrescu, unul dintre jurații de la ”Chefi la Cuțite”, a dat din casă referitor la mâncarea pe care clienții ar face bine să o evite atunci când merg la restaurant. Mulți dintre ei fac o greșeală în mod involuntar și ar trebui de acum încolo să analizeze mai atent preparatele din meniu.
Florin Dumitrescu le sugerează românilor să nu accepte niciodată recomandarea ospătarului. Din ce motiv? Explicația este că acesta va menționa o ”ofertă” falsă. Deși va părea că va face referire la un preparat special, dimpotrivă, va fi vorba despre unul care în curând nu va mai avea termen de valabilitate.
”Nu lua niciodată ce-ți recomandă ospătarul (…) Când e vorba despre un meniu a la carte, adică te unde te duci și-ți comanzi tu per capitol, există această…’Astăzi vă recomand coastele de porc!’ Dar de ce îmi recomanzi tu coastele de porc, astăzi? ‘Pai, să scăpăm de ele ‘
Nu că sunt ele gătite (coastele, n.r), e ultima zi a lor de dinainte de a expira, de dinainte de a începe să miroasă urât. Asta în ”cârciumile” în care funcționează, căci dacă te duci la o cârciumă unde care are 700 de persoane rulaj (…) Aia cu gramajul nu funcționează.
Gramajul era pe vremea lui Ceaușescu (…) Dacă tu iei un pește și ți-l calculează la un kilogram, e din start făcut cu prețul per pește și nu te arde mult, 35 de grame…dar banii ăia nu intră în buzunarul cuiva, tot la firmă”, a explicat Florin Dumitrescu în podcastul lui George Buhnici.
Dincolo de scumpiri, industria HORECA este unul dintre domeniile care a avut cel mai mult de suferit în ultimii trei ani. O dată din cauza regulilor pandemiei, care au ținut clienții la distanță de a mânca în oraș, în mare parte, și o dată din cauza normelor ulterioare.
Din 2023, taxele s-au majorat din nou pentru patronii de restaurante și hoteluri. În primăvară au trebuit să scoată mai mulți bani din bugetul locației pentru retipărirea meniurilor, după ce li s-a solicitat enumerarea ingredientelor unui preparat, iar din această vară, Guvernul și-a anunțat intenția de a crește TVA de la 9 % la 19%. Asta ar însemna și un preț mai mare pentru meniuri.
”Cel mai mare pericol este ca o parte din întreprinderile mici şi foarte mici să se închidă şi o parte dintre angajaţi să fie concediaţi. În situaţia în care TVA-ul se va majora la 19%, comprimarea vânzărilor va fi undeva între 15 şi 17%”, a declarat pentru Observator, Daniel Mischie, CEO lanț de restaurante.