News

Ieșirile în oraș, tot mai scumpe. Patronii restaurantelor dau vina pe noile reguli ANPC pentru meniuri. „Lună de lună apar costuri noi”

Patronii restaurantelor susțin că noile reguli privind meniurile impuse de către ANPC implică noi costuri, ce în final vor fi suportate tot de către clienți
08.10.2022 | 20:32
Iesirile in oras tot mai scumpe Patronii restaurantelor dau vina pe noile reguli ANPC pentru meniuri Luna de luna apar costuri noi
Din 20 decembrie intră în vigoare noile reguli impuse de ANPC. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ieșirile în oraș ar putea deveni tot mai scumpe în condițiile în care de la finalul lunii decembrie intră în vigoare noile reguli impuse de către ANPC prin care unitățile de alimentație publică au obligația de a afișa cantitatea fiecărui ingredient în parte, precum și valorile sale nutriționale, ca de exemplu nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi.

Costuri mai mari pentru restaurante

Noile reguli impuse de către ANPC, anunțate încă din luna septembrie și care ar urma să intre în aplicare din 20 decembrie, i-au speriat pe unii patroni de restaurante care susțin că se așteaptă acum ca nutriționiștii să speculeze situația și să ceară prețuri mult mai mari. Potrivit acestora, toate aceste costuri impuse de către ANPC reprezintă costuri pe care clienții vor trebui să le suporte, ceea ce va face ieșirile în oraș și mai scumpe decât sunt în prezent.

ADVERTISEMENT

„Cu siguranță că ne vom conforma acestei decizii și acestui normativ care va intră în vigoare pe 20. O să implice niște costuri suplimentare, calcule și analize dar nu avem ce face. Ne vom conforma”, a declarat, pentru Antena3, Ionuț Ceban, managerul unui restaurant din Capitală.

Alți oameni din industrie susțin că aceste noi reguli reprezintă noi costuri impuse de către autorități, ceea ce face dificilă supraviețuirea economică a multor restaurante.

ADVERTISEMENT

„Este o lungă serie de decizii care lovesc foarte mult în zona asta HoReCa. Este foarte afectată HoReCa de toate deciziile care se iau în ultima vreme, începând cu pandemia și după aceea cu nivelul de taxare. Este foarte greu să reușești să ridici o afacere pe parcursul anului, când apar de la lună la lună costuri noi”, a declarat pentru sursa citată și Matei Ionescu, proprietar de restaurant.

Nu toată lumea din industrie este însă speriată de noile reguli. Olei Marinela, și ea proprietare unui restaurant, este de părere că adaptarea la noile cerințe nu va fi dificilă și susține că, în plus, restaurantele vor câștiga încrederea clienților.

ADVERTISEMENT

„Din punctul meu de vedere nu cred că este greu să apelăm la laboratoarele de analize pentru produsele alimentare și să determina aceste caracteristici ale produsului. Eu, chiar dacă va fi costisitor pentru noi în timp, îl văd ca pe un lucru bun pentru că oferim încredere mult mai mare consumatorului și noi ne disciplinăm”, a declarat aceasta pentru Antena3.

Ce reguli a impus ANPC restaurantelor

La finalul lunii septembrie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a impus ca toate unitățile de alimentație publică să ofere clienților informații despre tipul și cantitatea ce depășește 20 g a ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mâncării furnizate; declarația nutrițională, respectiv valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare și aditivii utilizați.

ADVERTISEMENT

Informațiile trebuie să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/ mâncări sau, în cazul comercializării la distanță, înainte de finalizarea comenzii.

„Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități si ingrediente pe ambalajul acestuia. Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic.

Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi. Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor, pe care i-am ascultat, și a fost dezvoltată la nivelul Autorității”, a explicat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

ADVERTISEMENT
Tags: