News

Femeile cu handicap, cele mai “căutate” mirese în Ucraina. Cum le folosesc bărbații pentru a scăpa de serviciul militar

Fenomenul căsătoriilor fictive în Ucraina. Unii bărbați care evită mobilizarea se căsătoresc cu femei cu dizabilități pentru a părăsi țara.
14.07.2023 | 18:13
Femeile cu handicap cele mai cautate mirese in Ucraina Cum le folosesc barbatii pentru a scapa de serviciul militar
Căsătoriile fictive, o nouă schemă pentru evitarea serviciului militar. Foto: Colaj Fanatik/ Hepta.
ADVERTISEMENT

Femeile cu dizabilități se căsătoresc cu ucrainenii care vor să părăsească Ucraina și evită mobilizarea. După ce polițiștii de frontieră au raportat că la punctul de control Starokozachye nu au permis unui bărbat ucrainean de 32 de ani căsătorit cu o femeie cu handicap de 56 de ani să plece în străinătate și au aflat că mariajul lor a fost încheiat doar de dragul de a trece granița, s-a dovedit că în Ucraina începe să funcționeze o întreagă “industrie” a căsătoriilor între recruți militari cu femei care au handicap. Conform legii, bărbații care au o soție cu handicap și sunt singurii care au grijă de ea au dreptul de a amâna mobilizarea.

Industria căsătoriilor fictive în Ucraina

Potrivit jurnaliștilor ucraineni, în rețelele sociale au fost înființate comunități în care au fost publicate anunțuri cu oferte de încheiere a unei căsătorii fictive pentru ca militarii recrutați să plece în străinătate. Pentru încheierea unei astfel de căsătorii între o persoană aptă pentru serviciu militar și o femeie care are un handicap se oferă de la 8 mii de grivne  (958 de lei) până la 20 de mii de grivne (2.395 de lei).

ADVERTISEMENT

Uneori, autorii anunțurilor în căutarea unei soții pentru plecare se adresează în rețelele sociale destul de emoțional. De exemplu, un localnic din Kiev a scris în comunitatea de profil că este în căutarea unei tinere sau a unei bătrâne pentru a se căsători. Printre anunțuri se numără și cele în care femeile cu dizabilități sunt căutate chiar de partenerele bărbaților. După cum s-a dovedit, ele fac acest lucru pentru a-i ajuta pe cei dragi să plece în străinătate.

“Problema nu este diferența de vârstă a soților. Polițiștii de frontieră verifică cu atenție condițiile de plecare. În acest caz (la punctul de control “Starokozachye” – n.r.) au apărut suspiciuni că cei doi s-au căsătorit  în ziua trecerii frontierei.

ADVERTISEMENT

În plus, s-a constatat că bărbatul a plătit bani pentru a încheia o astfel de căsătorie cu o femeie care are un handicap. Vreau să vă reamintesc că, din 24 februarie anul trecut, polițiștii de frontieră au identificat aproximativ 6 mii de persoane care au încercat să plece folosind documente false, a declarat într-un comentariu pentru TSN, purtătorul de cuvânt al serviciului de stat de frontieră al Ucrainei, Andrii Demchenko.

Se caută femei în vârstă și nu numai

Potrivit acestuia, în cazul în care se ia decizia de a efectua un control amănunțit al celor care doresc să treacă frontiera, sunt implicate și alte agenții de aplicare a legii. La rândul lor, mai mulți avocați au declarat pentru sursa citată că e foarte dificil să demonstreze din punct de vedere juridic că unii ucraineni se căsătoresc fictiv.

ADVERTISEMENT

“De fapt, acest lucru (căsătoria pentru a călători în străinătate – n.r.) nu este un fenomen nou și cred că vor mai exista astfel de cazuri. Pot spune că este posibil să se dovedească faptul că mariajul este fictiv doar într-un singur caz – când unul dintre soți spune că mariajul este fictiv. Fictivitatea poate fi dovedită dacă soții nu au înregistrat căsătoria la oficiul de stare civilă”, a declarat avocatul Roman Simutin.

O “afacere” riscantă

Totodată, avocatul atrage atenția asupra faptului că mariajul fictiv are anumite riscuri. De exemplu, dacă unul dintre soți achiziționează un automobil sau un imobil, aceste bunuri sunt considerate comune și pot fi împărțite la divorț.

ADVERTISEMENT

Căsătoria fictivă este o categorie foarte complicată care este stabilită de instanță. Este un proces minuțios. Acestea fiind spuse, căsătoria fictivă este o fisură care a fost dată publicității recent.

În ceea ce privește posibilitatea ca o persoană obligată la serviciul militar a cărei soție are un handicap să aibă dreptul la o amânare – acum trebuie să dovedești că persoana obligată la serviciul militar este singura persoană care este obligată legal să întrețină o persoană cu handicap. Altfel spus, persoana obligată la serviciul militar trebuie să dovedească faptul că nu există alte persoane”, spune avocatul Mejritski.

Avocatul adaugă că, în anumite circumstanțe, dacă se dovedește că mariajul este fictiv, acesta poate fi calificat ca fiind un act penal. Nu este exclus ca aceasta să fie considerată fraudă.

ADVERTISEMENT