LIVE Actualizat 14-07-2023
14:40

Război în Ucraina, ziua 506. Mercenarii Wagner îi antrenează pe soldaţii din Belarus / Prima fotografie cu Prigojin, după rebeliune

Război în Ucraina, ziua 506. Suedezii și ucrainenii au încheiat un acord pentru schimbul de informații secrete în sprijinul piloților.
14.07.2023 | 17:33
Razboi in Ucraina ziua 506 Mercenarii Wagner ii antreneaza pe soldatii din Belarus  Prima fotografie cu Prigojin dupa rebeliune
Război în Ucraina, ziua 506. Ucraina și Suedia au încheiat un acord important.
ADVERTISEMENT
14-07-2023
14:40

Mercenarii Wagner antrenează soldaţii belaruşi

Luptătorii grupului Wagner antrenează forțele teritoriale de apărare din Belarus, a anunțat Ministerul Apărării din această țară. Antrenamentul are loc în orașul Osipovic, unde există o tabără pentru membrii grupului Wagner și, posibil, o unitate de depozitare a armelor nucleare tactice pe care Rusia le-a desfășurat în Belarus.

“Recruții stăpânesc abilitățile de mișcare pe câmpul de luptă și atacurile tactice, dobândesc cunoștințe în pregătirea inginerească și medicina tactică. Luptătorii Wagner sunt instructori într-o serie de discipline militare”, a informat ministerul, pe Telegram. De asemenea, a fost publicat un videoclip în care luptătorii Wagner antrenează soldați belaruși pe un teren de antrenament militar din apropierea orașului Osipovic, aflat la aproximativ 90 de kilometri sud-est de capitala Minsk.

Președintele belarus Alexandru Lukașenko a negociat un acord pentru a pune capăt Rebeliunii Wagner, pe 23 și 24 iunie, când grupul a preluat controlul orașului Rostov din sudul Rusiei și s-a deplasat spre Moscova, doborând în drum mai multe elicoptere militare.

Prin acord, liderul Wagner, Evgheni Prigojin, și-a retras mercenarii și a fost de acord să meargă în Belarus, iar în schimb Rusia a renunțat la urmărirea penală pentru rebeliune. Mercenarilor li s-au oferit alternativele să meargă în Belarus, să se alăture armatei regulate sau să se întoarcă la viața civilă.

14-07-2023
09:55

Prima fotografie cu Prigojin, după revoltă

Evgheni Prigojin a fost văzut ultima dată în public în ziua revoltei de la Rostov-pe-Don. De atunci, nu se știe unde se află, deşi după ce s-a încheiat rebeliunea de o zi Alexandru Lukașenko a anunțat că s-a convenit ca Prigojin să meargă în Belarus.

Cu toate acestea, nu se știe exact unde a plecat Prigojin sau unde se află acum. În urmă cu câteva zile, Kremlinul a confirmat că la puţină vreme după rebeliune Putin și Prigojin s-au întâlnit la Kremlin, iar Prigojin i-a avut alături la întâlnire şi pe câţiva luptători din grupul Wagner.

Acum a apărut o fotografie publicată de presa rusă, care îl arată pe Prigojin stând în pat, într-un cort. „Mass-media rusă publică o presupusă fotografie recentă a lui Prigojin într-un cort polonez din (pretins) Belarus”, scrie Anton Geraşcenko,  consilier la Ministerul de Interne de la Kiev. 

Autenticitatea imaginii nu a fost confirmată.

14-07-2023
08:10

Vladimir Putin le-a făcut o ofertă luptătorilor Wagner

Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu că le-a oferit mercenarilor din grupul Wagner șansa de a continua să servească în armata rusă obișnuită.

Intervievat de cotidianul rus Kommersant, liderul de la Krelmlin a declarat că a făcut oferta la o întâlnire cu luptătorii și cu fondatorul grupului, Evggheni Prigojin, la sfârșitul lunii trecute, la cinci zile după ce Wagner a lansat o rebeliune fără succes împotriva ierarhiei militare ruse.

Rebeliunea s-a încheiat cu Moscova oferindu-le luptătorilor Wagner oportunitatea de a se stabili în Belarusul vecin. Putin a mai spus că depinde de parlamentul și guvernul rus să discute cadrul legal pentru armatele private.

„Wagner nu există”, a spus Putin, pentru Kommersant. “Nu există o lege privind organizațiile militare private. Pur și simplu nu există”, a spus președintele rus.

Război în Ucraina, ziua 506. Schimbul de informații secrete va permite Ucrainei să testeze în viitor avioane de luptă suedeze JAS 39 Gripen. Ucraina și Suedia au convenit să consolideze cooperarea militară în timpul summitului NATO de la Vilnius. În acest sens, a fost semnat un acord privind schimbul de informații secrete.

Război în Ucraina, ziua 506. Sprijinul militar al Suediei pentru Ucraina

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba și ministrul suedez al apărării, Paul Johnson, au semnat acordul. Totodată, documentul conține semnăturile ministrului ucrainean al apărării Oleksii Reznikov și ale Administrației suedeze a proprietății de apărare. Despre aceasta scrie publicația Euractiv.

ADVERTISEMENT

Se relatează că schimbul de informații secrete va permite Ucrainei în viitor să testeze avioane de luptă suedeze JAS 39 Gripen. Cel mai probabil, este vorba despre accesul piloților la echipament în etapele inițiale de pregătire, de asemenea, după cum scrie publicația, există noutăți în ceea ce privește achizițiile în domeniul apărării.

Ucraina va putea cumpăra echipamente de apărare prin intermediul contractelor suedeze și al industriei suedeze de apărare. Acest lucru înseamnă că comenzile vor ajunge mult mai repede la destinatar.

ADVERTISEMENT

Suedia poate suplimenta comenzile sale vechi. Ucraina va beneficia de acest lucru, deoarece Suedia va putea împărți surplusul cu ea atunci când își va satisface propriile nevoi de apărare.

Guvernul suedez a decis un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, care a fost prezentat în cadrul unei reuniuni cu grupul de contact pentru apărare al Ucrainei, care a avut loc la Bruxelles la 15 iunie. În special, piloții ucraineni vor fi instruiți pe avioane de vânătoare JAS 39 Gripen.

ADVERTISEMENT

O brigadă ucraineană a fost antrenată în Suedia pe tancuri și artilerie moderne înainte de a se întoarce în Ucraina la începutul lunii mai pentru a lua parte la contraofensiva planificată.

Zelenski s-a revăzut cu Biden

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, în cadrul summitului NATO de la Vilnius. “Vreau să vă mulțumesc pentru că ați fost alături de noi în toate aceste zile, umăr la umăr. Apreciem enorm”, a subliniat Zelenski.

ADVERTISEMENT

Șeful statului l-a informat  pe Joseph Biden despre evoluția operațiunilor militare de pe linia frontului și despreplanurile operaționale și strategice ale Ucrainei. Cei doi au discutat despre procesele interne din Federația Rusă, ținând cont de evenimentele recente. Oficialii au acordat multă atenție continuării cooperării pe termen lung în domeniul apărării.

Liderul de la Kiev a remarcat sprijinul uriaș din partea SUA, care ajunge deja la 43 de miliarde de dolari: “SUA a cheltuit acești bani pentru a salva viețile ucrainenilor, în timp ce noi protejăm, de asemenea, o parte semnificativă a Europei și a întregii lumi”.

ADVERTISEMENT