De această lege vor beneficia dansatorii și soliștii de balet, cei care beneficiază așadar de reducerea vârstei de pensionare.
Potrivit News.ro, Klaus Iohannis a promulgat ”Legea pentru modificarea și completarea Legii Nr. 263 din 16 decembrie 2010, privind sistemul unitar de pensii”. Actul normativ prevede, așadar, posibilitatea ca toți dansatorii, soliștii de balet, balerinii și acrobații să poată să iasă la pensie la 40 de ani femeile, respectiv 45 de ani bărbații.
”Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010, urmărindu-se includerea dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi, respectiv includerea soliştilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr. 4 la Legea nr. 263/2022”, a transmis Administrația Prezidențială.
Între timp, guvernanții pregătesc terenul pentru a implementa uniformizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. Momentan, femeile se pot pensiona mai devreme decât bărbații, însă acest lucru nu va mai fi posibil în viitorul nu prea apropiat.
De asemenea se dorește eliminarea conceptului de pensionare anticipată, astfel că oamenii nu vor mai putea renunța de bunăvoie la locul de muncă, fără a-și pierde din drepturi, până când nu vor împlini vârsta de 65 de ani.
Potrivit noilor legi e prevăzut ca vârsta de pensionare să crească treptat la 65 de ani, cu câte 6 luni pe an, timp de 10 ani, pentru a se ajunge la situația în care toți românii se pensionează la 65 de ani, indiferent că sunt femei sau bărbați.
Totodată, pentru a se putea pensiona românii vor avea nevoie de o vechime de minimum 30 de ani, iar pensia ar urma să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi. Oamenii vor putea alege care sunt acești 5 ani consecutivi, din ultimii 10 ani de activitate.
E, așadar, o scădere de la actualul procent de 80%, potrivit Kanal D. ”Vârsta de pensionare pentru cele șase tipuri de beneficiari de pensii speciale din România va crește treptat de la 60 la 65 de ani, recomandă Banca Mondială, în cadrul propunerilor pentru reforma pensiilor speciale, jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență și este vorba de următoarele pensii de serviciu”, au transmis specialiștii.