News

Ieșit la pensie, șeful de gară care blocat trenul NATO e supărat pe austrieci: ”De ce nu se plâng și când scot lemnul din România?”

Florin Pătărchioiu, șeful de gară care, în 1999, a oprit timp de 14 zile un tren NATO plin cu armament, trăiește azi dintr-o pensie modestă.
19.12.2022 | 13:48
Iesit la pensie seful de gara care blocat trenul NATO e suparat pe austrieci De ce nu se plang si cand scot lemnul din Romania
Florin Pătrăchioiu, șeful gării din Pielești, care a ținut blocat timp de 14 zile un tren NATO, a inspirat filmul ”California Dreamin” cu Armand Assante și Florin Vasilescu în rolurile principale / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: OameniPutereRomânia.org, Facebook
ADVERTISEMENT

Florin Pătrăchioiu, fostul șef de gară de la Pielești, județul Dolj, a devenit celebru după ce a refuzat să lase să treacă o garnitură NATO plină cu armament, în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Americanii nu plătiseră taxele de transport, 20.000 de dolari și 37.100 de lei, așa că au rămas la Pielești timp de 14 zile, în ciuda intervențiilor de la București, inclusiv cele ale lui Traian Băsescu, pe atunci ministrul transporturilor. Întâmplarea din 1999 a inspirat filmul ”California Dreamin”, al regizorului Cristian Nemescu, premiat la festivalul de la Cannes.

Florin Pătrăchioiu: ”Deși am fost șef de gară, am pensia mai mică decât un acar”

La 23 de ani de la acel moment (citește aici povestea șefului de gară care a oprit trebul NATO), Pătrăchioiu este pensionar și spune că îi este tot mai greu să se descurce cu banii.

ADVERTISEMENT

”Știți cât am eu pensie de șef de gară? 2.700 de lei, mai puțin decât un acar”, a povestit, dezamăgit, Florin Pătrăchiou.

Fostul șef de gară spune că a încercat să afle de ce pensia lui este mai mică decât a altor șefi de gară și a fost chiar în audiență la Daniel Barbu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (fost șef al Casei de Pensii Dolj).

ADVERTISEMENT

”Prima dată mi-a dat dreptate, mi-a spus că, da, pensia mea ar trebui să fie mai mare și că probabil că este calculată greșit.

Și a chemat-o pe doamna care se ocupa de calcularea pensiilor, a țipat la ea și femeia s-a pierdut puțin cu firea. După aia, doamna aceea i-a șoptit ceva la ureche. Nu știu ce i-o fi spus, dar din momentul ăla domnul Baciu s-a schimbat la 180 de grade. Brusc, nu mai avea ce să facă. Până la urmă mi-au mărit cu 100 de lei, să nu zic că am venit degeaba până la Craiova”, a mai povestit Pătrăchioiu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

”Uite cum ne-au îndobitocit ăștia”

Considerat un erou în Serbia, stat care l-a și decorat în 2018, spune că nu are speranțe că după indexarea pensiilor, programată pentru 1 ianuarie, va trăi mai bine decât azi. El spune că pensionarii nu vor putea face față scumpirilor care sunt din ce în ce mai mari, cu doar câteva sute de lei în plus.

”Eu degeaba vorbesc cu oamenii. M-am întâlnit cu cineva prin sat și l-am întrebat ce pensie are. Mi-a spus că 1.000 de lei, dar că așteaptă mărirea. Eu l-am întrebat dacă știe cât o să primească el în plus și cât o să primească unul cu o pensie specială.

ADVERTISEMENT

Și i-am zis să calculeze cât crește pensia și cât cresc prețurile. Mi-a zis că nu-l interesează, doar să-i mai dea ceva în plus. Uite cum ne-au îndobitocit ăștia”, mai spune Florin Pătrăchioiu.

Omul care a oprit trenul NATO, învins la alegeri de un contracandidat care a cumpărat voturi

Omul care a oprit trenul NATO a mărturisit că a avut o șansă importantă să intre în politică și poate ”să se lipească” de o pensie specială, însă nu regretă că acest lucru nu s-a întâmplat.

În 2004, Florin Pătrăchioiu a candidat la fotoliul de primar al localității Pielești, după ce consătenii lui i-au solicitat acest lucru. Fostul șef de gară candida împotriva unui primar cu ștate vechi în politică, însă oamenii, sătui de promisiuni, i-au promis că vor fi alături de el în ziua alegerilor.

În duminica respectivă, lucrurile au luat o turnură neașteptată. Oamenii care i-au promis sprijinul au început să-l ocolească și totul a culminat în momentul în care a fost alungat de la poarta unui vecin cu care obișnuia să mai schimbe câteva vorbe.

”Ulterior am aflat că voturile se cumpărau cu 50 de lei. Și aveau și un sistem, aveau oameni la secția de votare și verificau înainte să închizi plicul, că ai votat cu cine trebuie”, a povestit Florin Pătrăchioiu pentru FANATIK.

Fostul șef al gării Pielești: ”Nu sunt bun de primar”

Florin a pierdut atunci alegerile, însă în 2020, povestea s-a repetat. Oamenii l-au rugat din nou să candideze, în condițiile în care fostul primar, ”un gospodar bun”, cum spune Pătrăchioiu, fusese declarat incompatibil.

Deși avea șanse foarte mari, fostul șef de gară a refuzat. ”Mi-am dat seama că nu sunt bun de primar.  Eu vreau să-i ajut pe toți, iar asta nu se poate. Tot se trezea unul nemulțumit care ajungea să mă urască. Eu nu am nevoie de așa ceva”, a mai explicat bărbatul.

Pătrăchioiu, revoltat pe clasa politică: ”Ne trebuie o nouă revoluție”

Omul care i-a înfruntat pe Traian Băsescu și pe Emil Constantinescu, se declară decepționat de actuala clasă politică și crede că singura soluție care le-a rămas românilor este să iasă din nou în stradă.

”Politicienii de azi nu mai au nicio frică. De la revoluție încoace, clasa politică a fost tot mai coruptă, dar parcă acum nu pic de rușine.

Nu vedeți ce nepăsare există în problema asta cu Austria. Domnul Iohannis și domnul Aurescu au spus să-i lăsăm în pace, că ei știu să negocieze, să nu ne mai gândim la boicot.

Ce să-i lăsăm pe ei să negocieze? Să-i mângâiem pe austrieci pe creștet, să nu-i supărăm? Păi ei ar trebui să facă acum publice contractele alea de privatizare, să vedem și noi dacă străinii s-au ținut de cuvânt când au venit la noi și au luat rafinării, bănci, păduri. Să vedem dacă au făcut ceea ce s-au angajat prin contract.

Austriecii ăștia se plâng că ies migranți pe la graniță, dar de ce nu se plâng și când scot lemnul tăiat din România?

Nu suntem uniți, nu avem curaj. Pentru mine, singura soluție e o revoluție, dar una făcută pe bune, fără securiști și politicieni infiltrați. Dar să avem și niște oameni să-i punem în loc. Dacă acum o lăsăm mai moale, nu mai recuperăm niciodată ce am pierdut”, a mai declarat Florin Pătrăchioiu pentru FANATIK.

Traian Băsescu nu a putut să-l dea afară

Florin Pătrăchioiu are azi 71 de ani și a lucrat pentru CFR aproape trei decenii. Și azi, el este considerat un simbol al rezistenței împotriva sistemului, în condițiile în care, în urmă cu 23 de ani, Traian Băsescu l-a amenințat în direct că va veni la Pielești și îl va da afară personal, pentru că încurcă socotelile guvernului și strică relațiile României cu NATO.

Drept răspuns, șeful de gară a oprit trenul NATO și la întoarcerea din Serbia și nu i-a dat voie să plece până când n-a avut toate documentele în regulă.

Florin Pătrăchioiu nu a fost dat niciodată afară, pentru simplul fapt că nu greșise cu nimic, își făcuse datoria și acționase conform fișei postului și legislației în vigoare.

ADVERTISEMENT
Tags: