News

Fenomen astronomic spectaculos. O minge de foc a luminat cerul Norvegiei, oamenii au sunat la poliţie Video

Un meteor strălucitor a luminat puternic cerul Norvegiei. Care este originea mingii de foc care a băgat spaima în oameni
21.11.2022 | 12:50
Fenomen astronomic spectaculos O minge de foc a luminat cerul Norvegiei oamenii au sunat la politie Video
Cerul Norvegiei, luminat de un meteor
ADVERTISEMENT

Un fenomen astronomic mai puţin obişnuit a avur loc în noaptea de sâmbătă spre duminică deasupra sudului Norvegiei, cerul fiind luminat spectaculos de un meteor neobişnuit de strălucitor.

Ce sunt Tauridele Nordice

Iniţial, uriaşa minge de foc i-a speriat pe oameni, mulţi dintre ei sunând îngrijoraţi la poliţiei. De fapt, strălucirea era dată de arderea rocii spaţiale în atmosferă, iar traiectoria, deşi descendentă, nu a apucat să se sfârşească pe suprafaţa pământului, corpul ceresc dezintegrându-se treptat până la dispariţie.

ADVERTISEMENT

Institutul Meteorologic din Norvegia a explicat că este de fapt ar fi vorba despre un fenomen astronomic obişnuit, o ploaie de metori anuală numită “Tauridele Nordice”, anunţă BBC.

Apariţia unor astfel de fenomene se explică prin faptul că Pământul trece adesea prin regiuni bogate în meteoroizi (resturi din corpuri cereşti), după cum arată Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. Astfel, pentru câteva ore, în atmosferă vor intra mii şi mii de asemenea obiecte, situaţie în care avem aşa-numitele “ploi de stele”.

ADVERTISEMENT

Cele mai importante asemenea momente se produc în lunile aprilie, august, noiembrie şi decembrie. Când meteoroizii intră în atmosferă cu viteză enormă, aerul din jurul lor precum şi ei se aprind din cauza frecării cu aerul. Aerul se încălzeşte la o temperatură de câteva mii de grade, iar ceea ce noi vedem ca o dâră luminoasă pe cer se numeşte meteor. Destul de rar, meteoroidul nu arde complet în atmosferă şi o parte din el cade pe Pământ, iar atunci poartă numele de meteorit.

Tauridele radiază din direcția constelației Taur şi atât Tauridele Sudice cât și cele Nordice derivă ambele din componente ale cometei Encke, care are cea mai scurtă orbită în jurul soarelui dintre toate cometele majore din sistemul nostru solar.

ADVERTISEMENT

De fiecare dată când Encke trece pe lângă Pământ lasă o nouă dâră de resturi, făcându-o un mare producător de meteoroizi. Tensiunea este atât de mare încât planetei noastre îi ia câteva săptămâni să treacă prin ploaia de meteoriți.

Cometa Encke se va întoarce în apropierea planetei noastre în octombrie 2023.