News

Fenomen spectaculos la Marea Neagră. Apa a devenit roșie, explicațiile specialiștilor

Marea Neagră a devenit roșie, spre uimirea celor care care au ajuns zilele acestea pe litoralul românesc. Care ar fi cauza
19.02.2024 | 18:58
Fenomen spectaculos la Marea Neagra Apa a devenit rosie explicatiile specialistilor
Marea Neagră a devenit roșie. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un fenomen spectaculos a fost sesizat la Marea Neagră, apa devenind roșie. Cei care au ajuns zilele acestea pe litoralul românesc, pentru a vedea marea în luna februarie, au fost uimiți să constate culoarea roșiatică.

Marea Neagră a devenit roșie, fenomen spectaculos

Imaginea inedită poate fi observată în stațiunea Mamaia, dar și în zona Portului Tomis. Specialiștii spun că acest fenomen apare, de obicei, atunci când apa ajunge la o temperatură mai ridicată și se formează multe alge.

ADVERTISEMENT

Însă, experții susțin că, acum, argila roșiatică ar fi ajuns la suprafață în urma lucrărilor de extindere a plajelor. Reprezentanții Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța vor ridica probe din apă, urmând să fie aflată, cu exactitate, cauza acestui fenomen.

Despre acest fenomen a vorbit și biologul Adrian Bîlbă, care spune că există foarte multe porțiuni unde apa este roșie, însă nu ar fi vorba despre poluare. El a precizat că acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori după o explozie algală.

ADVERTISEMENT

„Iar am intrat într-o porțiune de apă roșie. Pe toată coasta până în Mamaia sunt o grămadă de porțiuni, deci nu cred că este poluare. Zonele sunt mult prea mari și nu sunt hidrocarburi.

Marea Neagră are câteodată și o culoare mai deosebită, roșiatică și de regulă este o explozie algală”, a transmis biologul Adrian Bîlbă, cu privire la acest fenomen, potrivit Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

„Argila poate bloca circulația unor sisteme biologice”

Totodată, expertul susține că este puțin probabil ca de această dată să fie vorba despre așa ceva, deoarece temperaturile au fost scăzute. „În urma lucrărilor de extindere costieră, de extindere a plajelor s-a depus un sediment argilos.

Iar această argilă roșie generează o colorare, o oarecare modificare a aspectului coloristic al mării, fără să aibă vreo implicare deosebită”, a mai spus biologul, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Această argilă poate bloca circulația unor sisteme biologice și poate chiar colmata anumite zone de dezvoltare pe fundul mării ale algelor, ale altor animale acvatice”, a adăugat Adrian Bîlbă.

 

ADVERTISEMENT