News

Fenomen rar apărut la Marea Neagră. Ce s-a întâmplat din cauza frigului

Fenomenul extrem de rar care a apărut la Marea Neagră. Specialiștii spun că așa ceva se formează numai o dată la câțiva ani
09.01.2024 | 22:26
Fenomen rar aparut la Marea Neagra Ce sa intamplat din cauza frigului
Oamenii din Constanța au asistat azi la un fenomen foarte rar întâlnit pe litoral. Sursa foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

Marea Neagră este un adevărat spectacol pentru turiști în sezonul de vară, dar și în cel de iarnă. Acum, când temperaturile au ajuns la -12 grade Celsius, un adevărat fenomen a avut loc la malul mării. Turiștii au fost de-a dreptul uimiți, mai ales că nu foarte des au ocazia să vadă asta.

Fenomenul a fost foarte vizibil în zona Cazinoului din Constanța

Zilele acestea, un fenomen extrem de rar a avut loc la malul Mării Negre. De obicei, Marea Neagră oferă spectacole mereu pe timpul iernii, doar că, de data asta, totul a fost diferit.

ADVERTISEMENT

Fenomenul de acum se întâmplă o singură dată la un interval mare de timp. Totul se datorează ”punctului de fierbere” pe care marea la atins acum. Cum un asemenea fenomen nu poate fi văzut zi de zi, turiștii nu au ratat ocazia și au scot telefoanele să imortalizeze totul.

Fenomenul se numește ”fum de mare” și a putut fi văzut și admirat cu ochiul liber. Acest abur se datorează faptului că pe litoral temperatura a ajuns la -5 grade, în timp ce în restul zonelor termometrele arătau -12 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Cel mai vizibil, aburul a fost vizibil în zona cazinoului din Constanța, dar nici în restul zonelor nu a fost greu de observat. Cei care s-au aflat azi pe faleză și s-au plimbat pot spune că au fost cu adevărat norocoși.

Cum explică experții ”fumul de mare”

Pe cât de spectaculos este fenomenul, pe atât de rar este. ”Fumul de mare” apare odată la câțiva ani, iar formarea lui este una inedită. Tocmai de aceea, nimeni nu poate să știe exact când apare.

ADVERTISEMENT
marea neagră fenomen
Fenomenul ”fum de mare” a putut fi admirat cu ochiul liber. Sursa foto: captură Youtube/ Kanal D

Deși i-a uimit pe toți cei prezenți la malul mării, mulți nu și-au explicat cum se formează ”fumul de mare”. Un expert a povestit cum ia naștere un asemenea fenomen și cum contribuie diferența de temperatură la un asemenea spectacol.

Potrivit cancan.ro, directorul GeoEcoMar a spus că acest fenomen se formează atunci când vântul bate destul de tare. Intensitatea acestuia, precum și diferența de temperatură face ca apa să se evapore din stratul de la suprafață.

ADVERTISEMENT

De asemenea, fenomenul a mai fost explicat și de către un cercetător de la Institutul de Cercetare și Dezvoltare Marină. Pe înțelesul tuturor, acesta a spus că acest fenomen poate fi descris ca un proces de fierbere al mării.

Mai exact, aerul uscat și rece se deplasează pe suprafața apei de mare. În acest caz, apa este mult mai caldă decât aerul respectiv.

ADVERTISEMENT