News

Fenomenul de pe litoral care i-a surprins pe turiștii români: “N-am văzut așa ceva și vin de 60 de ani la mare”

Un val uriaș de ceață a acoperit astăzi plajele de pe litoralul românesc, creând o atmosferă misterioasă și spectaculoasă.
04.07.2023 | 20:44
Fenomenul de pe litoral care ia surprins pe turistii romani Nam vazut asa ceva si vin de 60 de ani la mare
Surpriză pentru mii de turiști. Foto: Captura Observator.
ADVERTISEMENT

Un fenomen meteo spectaculos a captat atenția turiștilor pe litoralul Mării Negre astăzi. Un val uriaș de ceață s-a ridicat deasupra plajelor din Nordul litoralului, acoperind totul într-o perdea densă. Cu toate acestea, turiștii s-au arătat impresionați și au continuat să se bucure de vremea caldă din această perioadă.

Un fenomen rar pe litoralul românesc

Vizibilitatea redusă la sub 50 de metri a creat o atmosferă misterioasă și unică, iar unii turiști au povestit că este prima dată când au avut ocazia să vadă un astfel de fenomen pe litoralul Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Meteorologii au explicat că acest fenomen de ceață densă a fost cauzat de schimbările bruște de temperatură între zi și noapte, precum și de o umiditate foarte mare în zonă.

În ciuda efectelor vizuale impresionante, turiștii s-au adaptat cu entuziasm la situație și au continuat să se bucure de plajă și de apele mării, chiar și în condițiile ceții.

ADVERTISEMENT

“Zilele viitoare valul de căldură se va intensifica astfel încât în special în orele amiezii indicele de temperatură umezeală să atingă şi să depăşească pragul critic de 80 de unităţi cu precădere în Vestul Dobrogei, unde şi temperaturile se apropie şi o să depășească pragul caniculei, anume 35 de grade”, a explicat meteorologul Mia Mirabela Stamate, pentru Observator.

O descoperire neașteptată pentru turiștii români

Cu toate acestea, ceața densă a avut și un impact asupra infrastructurii portuare. Două porturi de la malul mării au fost închise temporar din cauza condițiilor meteo dificile.

ADVERTISEMENT

În timp ce specialiștii meteorologi avertizează că valul de căldură va continua să se intensifice în zilele următoare, cu temperaturi care pot depăși pragul critic de caniculă în anumite zone, turiștii se arată în continuare entuziasmați de atmosfera neobișnuită pe care ceața a creat-o pe litoralul Mării Negre.

“Acum a fost o umiditate foarte mare. A plouat ieri, aerul a atins repede punctul de rouă, din cauză că marea este rece. A bătut sudul (n.r. vântul) de câteva zile. E o apă frumoasă, curată, rece.

ADVERTISEMENT

Și această apă rece răcește aerul de deasupra acesteia, iar un aer rece combinat cu cel umed de pe uscat generează acest punct de rouă”, a precizat Adrian Bâlbă, doctor în științe.

ADVERTISEMENT