News

Fenomen straniu în Marea Britanie. Un vapor zboară deasupra apei. Cum explică oamenii de ştiinţă misterul

05.03.2021 | 15:43
Fenomen straniu in Marea Britanie Un vapor zboara deasupra apei Cum explica oamenii de stiinta misterul
Vaporul „zburător” a devenit viral pe rețelele de socializare. Sursa foto: David Morris/Apex
ADVERTISEMENT

Am trăit s-o vedem și pe asta! Un vapor zburător a fost surprins recent în apropiere de Falmouth, Cornwall, în Marea Britanie și a stârnit dezbateri aprinse pe rețelele de socializare.

Întrebarea care stă acum pe buzele miilor de internauți este, însă, aceeași: fotografia surprinde un fenomen real sau vorbim despre un trucaj executat cu măiestrie de o persoană dornică să atragă atenția?

ADVERTISEMENT

Nici una, nici alta. Potrivit BBC, întreaga „vină” aparține, de fapt, straturilor de inversare a temperaturii, numite și inversiuni termice. Cu alte cuvinte, există anumite zone în care scăderea normală a temperaturii aerului odată cu creșterea altitudinii este inversată și aerul de deasupra solului devine mai cald decât aerul de sub el.

O iluzie optică a devenit virală pe rețelele de socializare. Toată lumea a crezut că vaporul și-a luat zborul

Cu toții știm că procesele de convecție care determină amestecarea verticală a volumului unei substanțe fluide situate într-un câmp gravitațional apar dacă straturile inferioare sunt mai puțin dense decât cele superioare (aerul fierbinte crește întotdeauna).

ADVERTISEMENT

Astfel, inversarea temperaturii previne convecția în straturile inferioare ale atmosferei. Ca urmare a numeroaselor observații și măsurători, s-a constatat că, în zona climatică temperată a planetei noastre, temperatura aerului scade cu 6, 5 grade Celsius pentru fiecare kilometru de înălțime, respectiv cu un grad, la o înălțime de 155 metri.

Asta pentru că atmosfera este încălzită nu ca urmare a trecerii soarelui (aerul este transparent pentru spectrul vizibil al radiației electromagnetice), ci prin prisma absorbției energiei re-emise în zona infraroșie de pe suprafața pământului și a apei.

ADVERTISEMENT

Altfel spus, cu cât straturile de aer sunt mai aproape de pământ, cu atât mai mult se încălzesc într-o zi însorită. Într-o zonă cu climă tropicală, aerul se răcește mai lent în raport cu creșterea înălțimii, pe fondul prezenței vânturilor comerciale, care transferă căldura din regiunile ecuatoriale spre tropice.

Și mirajul cunoscut sub numele de Fata Morgana poate fi o explicație pentru vaporul „zburător”

De asemenea, specialiștii care au analizat imaginea devenită deja celebră în mediul online fac referire la o iluzie optică cunoscută sub numele de miraj sau Fata Morgana, prin care vaporul din imagine dobândește un aspect alungit şi înălţat, dând senzaţia că plutește în aer.

ADVERTISEMENT

Dar cum se întâmplă, mai exact, acest lucru? Ei bine, razele de lumină parcurg mai întâi straturile reci de aer, apoi vin în contact, sub un unghi de incidenţă relativ mic, cu păturile de aer mai calde şi sunt astfel dispersate până la obţinerea reflexiei totale.

ADVERTISEMENT