News

O furtună solară a provocat un fenomen rar și spectaculos. Ce s-a putut observa pe cer. Video

Data de 3 noiembrie a fost marcată de o puternică furtună solară. În urma acesteia a rezultat un fenomen rar și spectaculos pe cer.
08.11.2022 | 22:11
O furtuna solara a provocat un fenomen rar si spectaculos Ce sa putut observa pe cer Video
Fenomen rar și spectaculos pe cer provocat de o furtună solară. Sursa foto:
ADVERTISEMENT

Furtuna solară de săptămâna trecută a provocat o fisură temporară în câmpul magnetic al Pământului.

Fenomen rar și spectaculos pe cer provocat de o furtună solară. ”Gaură” în câmpul magnetic al Pământului

”Gaura” rezultată a permis particulelor energetice să pătrundă adânc în atmosfera planetei și să declanșeze aurore roz extrem de rare.

ADVERTISEMENT

Această veritabilă explozie de aurore roz extrem de rare a luminat recent cerul nopții deasupra Norvegiei.

”Spargerea” din câmpul magnetic al Pământului a permis particulelor solare foarte energice să pătrundă mai adânc în atmosferă decât în ​​mod normal, declanșând luminile colorate neobișnuite, notează livescience.com.

ADVERTISEMENT

Spectacolul de lumini uimitor a fost observat pe 3 noiembrie de un grup condus de Markus Varik, un ghid turistic de la o companie de turism cu sediul în apropiere de Tromsø, în Norvegia.

Aurorele și-au făcut apariția în jurul orei 18.00 (ora locală) și au durat aproximativ 2 minute, a declarat Varik pentru Live Science.

ADVERTISEMENT

Acestea au fost cele mai puternice aurore roz pe care le-am văzut în mai mult de un deceniu de observații. A fost o experiență unică”, a spus Varik.

Aurorele roz au apărut la scurt timp după ce o mică crăpătură a apărut în magnetosferă, un câmp magnetic invizibil care înconjoară Pământul. Acesta este generat de miezul metalic fluid al planetei.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au detectat breșa după ce o furtună solară din clasa G-1 a lovit Pământul pe 3 noiembrie, potrivit sursei citate.

Fenomen spectaculos, raportat și pe cerul Suediei

Aurorele apar cel mai frecvent cu o culoare verzuie, deoarece atomii de oxigen, care sunt abundenți în partea atmosferei la care ajunge în mod normal vântul solar, emit această nuanță atunci când sunt agitați.

Se pare că, în timpul recentei furtuni solare, fisura din magnetosfera Pământului a permis vântului solar să pătrundă sub 62 mile, unde azotul este gazul cel mai abundent. Ca rezultat, aurorele emanau o strălucire roz.

Gaura magnetosferei s-a închis la aproximativ 6 ore după ce s-a deschis pentru prima dată. În acest timp, o panglică ciudată de lumină albastră a apărut și pe cerul Suediei, unde a rămas nemișcată timp de aproximativ 30 de minute.

Experții nu sunt siguri dacă acest fenomen neobișnuit a fost un tip de auroră nemaivăzut până acum cauzat de magnetosfera compromisă sau dacă a fost rezultatul a altceva.

Un expert a sugerat că panglica ar fi putut fi alcătuită din combustibil înghețat de la o rachetă rusească, dar nicio rachetă nu a fost observată în zonă, potrivit Spaceweather.com.

ADVERTISEMENT