Life

Ferma din România care vrea să ia fața importurilor. Produce pe bandă rulantă un aliment iubit de oameni

Ce fermă din România vrea să ia fața importurilor. Produce pe bandă rulantă un aliment sănătos și foarte îndrăgit de mulți oameni.
27.04.2024 | 18:13
Ferma din Romania care vrea sa ia fata importurilor Produce pe banda rulanta un aliment iubit de oameni
Ferma dispune de bovine din rase diferite. Sursa foto: Stirea de Iasi
ADVERTISEMENT

O fermă din România și-a propus să ia fața importurilor. Asta prin dezvoltarea în mai multe direcții. Într-o dezbatere care a avut loc de curând s-a adus în discuție un Proiect de Cercetare privind Transformarea Digitală a fermelor mici și mijlocii, finanțat de Academia Oamenilor de Știință din România.

Ce fermă din țară vrea să ia fața importurilor

O echipă de cercetători de la stațiunea Dancu lucrează împreună cu fermierii de aici pentru a crește producția, dar în așa fel încât să se protejeze mediul înconjurător. Locul are în creștere un efectiv de 785 de bovine din diferite rase.

ADVERTISEMENT

Bovinele sunt printre cele mai bune din punct de vedere genetic, printre care se află și tineret bovin mascul și tăurași de reproducție. Rasa Bălțată cu Negru Românească, Rasa Sură de Stepă și Rasa Bălțată Românească Fleckvieh sunt restul raselor.

Câte 300 de animale sunt mulse pe zi, iar de la ele se obțin câte 28 de litri/zi, pe cap de vacă. ”Noi mulgem 300 de animale pe zi și obținem 28 de litri pe cap de vacă”, a declarat directorul SCSDC Dancu-Iași. SCSDC Dancu – Iași.

ADVERTISEMENT

Un litru de lapte la stațiunea Dancu se vinde cu 2, 2 lei, momentan,  dar pe viitor se va mări la 4 lei, au mai dezbătut zilele acestea, într-o ședință, cercetătorii și fermierii. Asta pentru că și întreținerea este mai scumpă.

Cum se dorește a fi dotată ferma

Mare pare din terenurile fermei sunt folosite pentru obținerea de furaje pentru bovine. Din 625, 88 hectare se cultivă porumb boabe, porumb siloz, lucernă, triticale, grâu furajer, floarea-soarelui sau mazăre de toamnă.

ADVERTISEMENT

Din roadele cultivate se fac furajerele pentru animale. Spațiul este dotat și cu o zonă unde vacile pasc în aer liber, dar și un centru de excelență pentru creșterea taurinelor, unde se fac analize pentru a vedea calitatea laptelui.

”S-a lucrat numai cu material seminal importat de la tauri foarte valoroși din rasa Holstein-Friza. Când vorbesc de Holstein vorbesc de tipul de peste ocean și Friza europeană. La Stațiunea Dancu, în decursul istoriei am activat linii foarte valoroase de tauri, chiar celebrități mondiale, cum ar fi RORA ELEVATION-3, P.F.ARLINDA CHIEF-8 și PACLAMAR BOOTMAKER-5”, spune Vasile Vintilă, directo adjunct tehnic la SCDCB Dancu, potrivit agrointel.ro

ADVERTISEMENT

Concret, în viitorul apropiat, ferma se dorește a fi îmbunătățită cu zootehnie de precizie, proiecte de cercetare aplicativă și transfer tehnologic, dar și cu teste, analizele în laboratoarele propii, cu automate de lapte sau cu unitate de producere biogaz.

ADVERTISEMENT