News

Fetele lui Dinu Patriciu au câștigat procesul cu fratele lor vitreg, pentru vila de un milion de euro. Ce au decis judecătorii

Judecătorii au tranșat disputa între fiicele lui Dinu Patriciu și fiul vitreg al miliardarului decedat în 2014. Cearta a început de la o vilă de lux din Capitală.
06.10.2022 | 18:35
Fetele lui Dinu Patriciu au castigat procesul cu fratele lor vitreg pentru vila de un milion de euro  Ce au decis judecatorii
Dinu Patriciu avea două fete, Ana și Maria, dintr-o căsnicie anterioară. Andrei este băiatul Danei Patriciu, văduva miliardarului / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta, Pagina de Media
ADVERTISEMENT

Andrei Alexandru, fiul vitreg al lui Dinu Patriciu, este obligat să le primească în casă pe surorile sale vitrege, Ana și Maria Patriciu, rezultate din a doua căsătorie a miliardarului. Decizia a fost luată la sfârșitul lunii septembrie de Tribunalul București și este definitivă.

Fiicele lui Patriciu s-au plâns că fratele lor vitreg nu le permite accesul în casa tatălui lor

Anterior, judecătorii au respins cererea de autorizare a accesului surorilor Patriciu în imobilul din sectorul 1, care a aparținut tatălui lor și exercitarea dreptului de folosință asupra acestuia, însă a instanța de apel a întors decizia.

ADVERTISEMENT

Vila pe care se ceartă moștenitorii lui Dinu Patriciu se află într-o zonă selectă, aproape de parcul Herăstrău și valorează peste un milion de euro. Alături de uriașa proprietate din Snagov, imobilul respectiv este cuprins în succesiunea pe care rudele au deschis-o în 2014, după moartea omului de afaceri.

În 2015, succesiunea a fost blocată din cauza unui proces de partaj intentat de Dana Rodica Patriciu, a treia soție a miliardarului și mama lui Andrei Alexandru. Acesta din urmă, deși nu are dreptul la moștenire, a rămas în imobil cu acordul mamei sale, prin prisma faptului că este un bun dobândit în timpul căsătoriei Danei cu Dinu Patriciu.

ADVERTISEMENT

”În privinţa imobilului din Bucureşti, s-a arătat că este locuit fără drept de la momentul decesului autorului reclamantelor şi până în prezent de pârâtul Andrei Alexandru Ștefan, străin de succesiune, acesta exercitând în pofida refuzului categoric al reclamantelor şi cu acceptul abuziv al pârâtei Patriciu Dana Rodica, prerogativa folosinţei asupra unui bun coproprietatea reclamantelor”, au arătat surorile Patriciu, care apar ca reclamante alături de mama lor, Sabina, a doua soție a miliardarului.

Fetele miliardarului spun că întreținerea proprietății din Snagov e prea prea scumpă

În dosarul pe fond, fiicele lui Patriciu au solicitat, în subsidiar, un fel de schimb provizoriu de locuințe cu Dana Patriciu, cedându-i acesteia dreptul de a locui în vila din Snagov în locul celei din București. Ele și-au argumentat cererea prin faptul că nu dețin o locuință în București. În prezent, fiicele lui Dinu Patriciu locuiesc în străinătate, în Canada și Elveția

ADVERTISEMENT

”S-a invocat de către reclamante cuantumul foarte ridicat al cheltuielilor necesare întreţinerii imobilului din Snagov, spre deosebire de cel din Herăstrău, fiind necesară compensarea situaţiei plăţilor efectuate de către moştenitori cu bunurile moşteniri”, se mai arată în cerere.

Fiul vitreg al lui Dinu Patriciu spune că locuiește acolo cu acordul mamei sale

În replică, fiul vitreg al lui Patriciu a susținut că nu poate fi acuzat că locuiește abuziv, în condițiile în care, până la finalizarea succesiunii, imobilul aparține și mamei sale.

ADVERTISEMENT

”Totodată, a învederat că domiciliază în imobil încă din anul 2009 în baza acordului proprietarilor devălmaşi, fiind cel care se ocupă de administrarea şi întreţinerea casei şi care achită toate cheltuielile aferente, iar dreptul său de folosinţă a fost recunoscut în cadrul dosarului nr. …/299/2016*, instanţele respingând definitiv cererea de evacuare formulată împotriva pârâtului, ca neîntemeiată.

În consecinţă, pârâtul a apreciat că în privinţa capătului principal de cerere, este incidentă excepţia autorităţii de lucru judecat”, se mai arată în dosar.

Partajul averii lui Dinu Patriciu, departe de finalizare

Instanța de fond a stabilit că reclamantele nu au făcut dovada dreptului de proprietate asupra bunurilor succesorale, până la momentul în care instanța va stabili care este cota cuvenită pentru fiecare dintre moștenitori. Curtea de Apel a întors decizia și le-a dat dreptate fiicelor lui Dinu Patriciu.

Procesul de partaj, declanșat de Dana Patriciu încă de pe vremea când soțul ei, trăia este în plină desfășurare, după ce instanța a trimis dosarul spre rejudecare la solicitarea uneia dintre fetele omului de afaceri. Miza inițială a litigiului depășea, la început, un miliard de euro, însă lucrurile s-au complicat după ce s-a aflat că Dinu Patriciu a murit plin de datorii, iar companiile creditoare au apărut ca interveniente în dosar, pentru a-și recupera creanțele.

ADVERTISEMENT