News

Scandal în familia Patriciu. Fiicele miliardarului vor să se mute în vila de 1 milion de euro a tatălui, dar fratele lor vitreg refuză să o elibereze

La aproape 8 ani de la moartea lui Dinu Patriciu, situația moștenirii miliardarului nu s-a lămurit, iar urmașii se luptă pentru casele și averea acestuia.
04.06.2022 | 09:18
Scandal in familia Patriciu Fiicele miliardarului vor sa se mute in vila de 1 milion de euro a tatalui dar fratele lor vitreg refuza sa o elibereze
Fiicele lui Dinu Patriciu vor să se mute în casa tatălui lor din cartierul Primăverii / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Averea lui Dinu Patriciu (decedat în 2014), cel care a fost, la un moment dat, cel mai bogat om din România, a ajuns să fie motiv de dispută între fiicele afaceristului și fratele lor vitreg. Cele două părți se luptă pentru una din cele mai scumpe vile ale lui Patriciu, un imobil de lux situat în zona Herăstrău. Nici situația conacului din Snagov, în care locuiește ultima soție a afaceristului, nu e foarte clară.

Fiul vitreg al lui Patriciu, acuzat de surorile lui că nu vrea să iasă din casa tatălui lor

Judecătorii de la Tribunalul București nu reușesc să se pună de acord pentru a da o soluție în procesul în care se înfruntă urmașii miliardarului Dinu Patriciu. Cele două părți implicate sunt: Ana și Maria Patriciu (fiicele lui Dinu Patriciu) și mama lor Sabina Patriciu (a doua soție a omului de afaceri), respectiv Andrei Ștefan Alexandru (fiul vitreg) și Rodica Dana Patriciu (a treia soție și mama lui Andrei Ștefan).

ADVERTISEMENT

Miza bătăliei este o vilă de peste 1 milion de euro situat în zona Primăverii-Herăstrău, din care fiicele ”bune” ale lui Patriciu încearcă de ani buni să-l evacueze pe fratele lor vitreg.

Ana și Maria Patriciu reclamă că Andrei Ștefan locuiește în vila tatălui lor fără niciun drept, acesta nefiind moștenitor legal al acestuia. Tânărul refuză pur și simplu să elibereze imobilul, în condițiile în care fetele lui Patriciu nu dispun de nici un act care să le ateste calitatea de proprietar sau co-proprietar al casei.

ADVERTISEMENT

Situația casei din Primăverii este foarte complicată

Situația imobilului s-a complicat și mai mult din cauza unui partaj neîncheiat între Dinu și Rodica Patriciu, care le-a împiedicat pe Ana și Maria să deschidă succesiunea, cel puțin până la finalizarea procedurii.

În condițiile în care vila a fost achiziționată în anul 2002, în perioada în care Dinu Patriciu era căsătorit cu Rodica, imobilul se consideră bun dobândit în timpul căsătoriei, iar văduva afaceristului a venit în fața instanței și a declarat că fiul ei locuiește acolo cu acordul ei.

ADVERTISEMENT

În prezent, dosarul a ajuns în faza de apel, după ce, anul trecut, judecătorii au respins, pe fond cererea de evacuare a lui Andrei Ștefan. Fiicele lui Patriciu au contestat decizia, iar la înfățișarea de luni, 30 mai 2022, dezbaterile s-au reluat în complet de divergență. Asta după ce, anterior, judecătoarea Sanda Catan a formulat o cerere de abținere.

Ana și Maria Patriciu se plâng de cheltuielile mari de la Snagov

Nici situația proprietății de pe malul lacului Snagov nu este foarte clară. Fiicele omului de afaceri au declarat în fața instanței că acesta este ocupat, în acest moment de Rodica Patriciu, care, în mod normal, are dreptul la 1/8 din averea fostului ei soț. Ana și Maria au arătat că sunt de acord ca femeia să locuiască, în continuare acolo, cel puțin până la finalizarea succesiunii, doar cu condiția de a fi primite în casa din București, unde, acum, nici măcar nu li se permite accesul.

ADVERTISEMENT

”Într-un secund subsidiar, s-a cerut ca pârâții să fie obligați să permită reclamantelor accesul în imobilul situat în București,…, sector 1 și exercitarea dreptului acestora de folosință, în virtutea calității de coproprietari.

În acest sens, s-a invocat de către reclamante cuantumul foarte ridicat al cheltuielilor necesare întreținerii imobilului din Snagov, spre deosebire de cel din Herăstrău, fiind necesară compensarea situației plăților efectuate de către moștenitori cu bunurile moștenirii, precum și împrejurarea că reclamantele Patriciu Ana și Patriciu Maria nu dispun de un alt imobil în București”, se arată în cererea pe care cele două fete au făcut-o la procesul pe fond.

Vila lui Dinu Patriciu a aparținut arhitectului care a proiectat cartierul Primăverii și Opera Română

Conform informațiilor din dosar, consultate de FANATIK, cele două imobile sunt singurele care au devenit masă succesorală în cazul moștenirii lui Dinu Patriciu.

Casa lui Dinu Patriciu din cartierul Primăverii a aparținut arhitectului Octav Doicescu, cel care i-a fost profesor omului de afaceri. Doicescu a conceput Parcul Herăstrău, a proiectat primele case din cartierul Jianu (actual Primăverii), clădirea Operei Române sau ansamblul Politehnicii București. Patriciu a declarat că a ținut să achiziționeze imobilul pentru că ”e un monument de arhitectură și ar fi păcat să se risipească din cauza prostului-gust al unui nou proprietar”.

Proprietatea de pe malul lacului Snagov are o suprafață de 13.800 mp și conține o vilă și mai multe anexe, foișoare și piscină. În 2014, imobilul a fost scos la licitație pentru 14 milioane lei, însă procedura a fost suspendată până la finalizarea succesiunii și stabilirea noilor proprietari.

ADVERTISEMENT
Tags: