News

Sorina, fetița adoptată din Baia de Aramă, mesaj cutremurător pentru cei care au crescut-o

Sorina, fetița din Baia de Aramă, le-a transmis un mesaj din SUA celor care au împiedicat inițial adopția.
18.09.2021 | 19:14
Sorina, fetița adoptată din Baia de Aramă, mesaj cutremurător pentru cei care au crescut-o
Fetița adoptată din Baia de Aramă, mesaj cutremurător pentru cei care au crescut-o. „Copiii au dreptul să nu fie prinși în plasament toată viața lor”, Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Sorina, fetița adoptată din Baia de Aramă,  a vorbit recent despre discriminare și despre dreptul oricărui copil de a avea o viață fericită.

Declarațiile au fost făcute, după ce Sorina Săcărin și mama ei adoptivă au fost invitate la o dezbatere organizată de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, conform Wowbiz.

Cazul Sorinei a ajuns în centrul atenției după ce în spațiul public au apărut imagini în care fetița era scoasă cu forța din casa asistenților și dusă în mașina familiei adoptive.

ADVERTISEMENT

Scandalul a luat amploare, iar familia Săcărin, stabilită în SUA, a fost împiedicată o perioadă să plece din țară împreună cu Sorina. Până la urmă, fetița a ajuns în America.

Mesajul Sorinei, fetița din Baia de Aramă: ”Copiii au dreptul să nu fie prinși în plasament toată viața lor”

Povestea impresionantă a Sorinei, fetița de 8 ani luată cu mascații de la asistenții familiali Ramona Săcărin și Sorina
Ramona Săcărin alături de Sorina, fetița pe care a fost nevoită să o ia cu poliția. Sursa foto – libertatea.ro

„Când o familie vrea să adopte un copil, adulții ar trebui să le spună copiilor, este grozav vei avea o viață mai bună, îți vei face prieteni noi.

ADVERTISEMENT

Copiii au dreptul să aibă o familie reală, naturală sau adoptivă și să nu fie prinși în plasament toată viața lor!”, a spus Sorina, în cadrul dezbaterii online din cadrul proiectului ”Forma Schimbării. Tinerii și FONPC – dialog pentru schimbare”.

Mesajul Sorinei face referire la situația grea în care se află copiii declarați „greu adoptabili” de către autoritățile din România.

ADVERTISEMENT

Totodată, aceste declarații reprezintă un nou atac pentru familia Șaramăt, care a crescut-o pe fată din postura de asistenți maternali. Cei doi refuzaseră să o adopte în două rânduri, în 2013 și 2017. Apoi, cei doi soți au încercat să oprească adopția fetiței de către familia de români din SUA.

”Sorina spunea că va milita pentru drepturile copilului la o familie și mai ales că va vorbi despre faptul că asistenții maternali trebuie să-i ajute pe copii să meargă către familiile lor și nu să-i pună să plângă când vin familiile, să nu le spună că acești oameni le vor răul, să nu-i pună să spună că nu vor să meargă într-o familie.

ADVERTISEMENT

Mulți vor spune că trebuie să-i înțelegem pe asistenții maternali, pentru că se atașează de copii și le este greu să se despartă de ei. Sigur că înțelegem acest lucru, e greu să te desparți, însă atunci când accepți să fii asistent maternal ești format, semnezi un contract și știi că rolul tău este unul temporar.(…)

Poate că tot efortul familiei Săcărin a adus o schimbare a practicilor, însă rămâne întrebarea cine va răspunde și când pentru tot răul făcut Sorinei? Ce se va întâmpla cu asistenții maternali care au încălcat legea, cu cei care au reținut ilegal pașaportul fetiței. Oare este România capabilă să ducă la bun sfârșit un proces? Oare vor fi jurnaliștii atât de vigilenți încât să mai întrebe din când în când dacă existe verdicte în acest caz?”, se arată într-un text postat de organizatorul dezbaterii.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri