News

Facilități noi pentru nevăzători în școli și instituțiile statului. Utilizarea alfabetului Braille, obligatorie

22.03.2021 | 16:23
Facilitati noi pentru nevazatori in scoli si institutiile statului Utilizarea alfabetului Braille obligatorie
ADVERTISEMENT

Toate instituțiile publice ar putea fi dotate cu hărți tactile sau indicatoare în alfabetul Braille destinate orientării în spațiu a nevăzătorilor, la care să se adauge și elemente de avertizare acustică sau tactilă a acestora.

Măsura ar fi menită nu doar îmbunătățirii stilului de viață al persoanelor cu dizabilități, cât și încurajarea integrării ocupaționale a nevăzătorilor prin crearea unui mediu de muncă mai favorabil.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege depus în dezbatere publică la Senat este susținut de către PSD, printre inițiatori figurând fostul ministru al Sănătății Florian Bodog și medicul Alexandru Rafila.

Inscripții în alfabetul Braille și semnale acustice

Inițiatorii susține că proiectul a fost elaborat „având în vedere dezvoltarea condițiilor limitative care diminuează accesul persoanelor cu deficienţe de vedere la un nou sistem de identificare a documentelor publice din punct de vedere tactil, având în vedere dezvoltarea integrării ocupaţionale pentru persoanele cu dizabilităţi, respectiv cu deficienţe de vedere, cu impact mai ales pe termen mediu şi lung,  având în vedere nevoia de îmbunătăţire a stilului de viaţă al persoanelor cu dizabilităţi, respectiv cu deficienţe de vedere.

ADVERTISEMENT

Unul dintre scopuri este dezvoltarea de competențe cheie la profesorii și elevii cu dizabilități de vedere astfel încât procesul educațional în cazul acestora să nu fie influențat negativ de handicapul lor.

Prin propunerea de modificare a Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sistemul de educație va deveni obligatorie „accesibilizarea instituţiilor de învăţământ preşcolar, şcolar şi universitar pentru persoanele cu dizabilităţi în general şi pentru persoanele cu deficienţe de vedere în special, prin montarea de hărţi tactile de orientare accesibilă persoanelor nevăzătoare în interiorul clădirilor de învăţământ, montarea plăcuţelor de orientare şi a indicatoarelor volumetrice cu informaţie în Braille şi/sau orice altă notaţie tactilo-grafică, elemente de avertizare acustică sau tactilă, rampe de acces, sisteme electronice de automatizare, rampe şi balustrade, mânere şi alte dispozitive.

ADVERTISEMENT

Hărţile tactile de orientare și indicatoarele volumetrice cu informaţie accesibilă persoanelor nevăzătoare vor trebui instalate de către instituțiile de stat și în interiorul clădirilor aferente obiectivelor de patrimoniu, turistice, sportive şi de petrecere a timpului liber, cât şi zonele adiacente acestora.

Aceeași obiligație este valabilă și în clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun și stațiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători și peroanele principalelor stații, spațiile de parcare, străzile și drumurile publice.

ADVERTISEMENT

Legea din 2006 privind persoanele cu handicap a introdus o serie de prevederi privind asigurarea drepturilor persoanelor cu handicap, însă principalele măsuri s-au concretizat doar în ce privește persoanele cu handicap locomotor, fiind generalizată instalarea rampelor pentru scaunele cu rotile.

Actul normativ prevedea unele principii generale de creare a condițiilor de accesibilitate a persoanelor cu handicap la învățământul public și în instituțiile publice, însă măsurile concrete în favoarea nevăzătorilor au fost neglijate. De exemplu, trecerile de pietoni semaforizate care au și semnale acustice sunt foarte puține, iar indicatoarele în alfabetul Braille sunt aproape inexistente.

În ce privește persoanele cu deficiențe de auz, au început să fie utilizate serviciile interpreților mimico-gestuali în unele instituții ale statului sau posturi de televiziune.

ADVERTISEMENT