News

Fiica fostului președinte iranian a fost condamnată la cinci ani de închisoare. Femeia a participat la protestele împotriva regimului

Fiica unuia dintre fondatorii republicii islamice iraniene plăteşte cu libertatea pentru îndrăzneala de a fi criticat regimul. A fost condamnată la închisoare
10.01.2023 | 15:43
Fiica fostului presedinte iranian a fost condamnata la cinci ani de inchisoare Femeia a participat la protestele impotriva regimului
Fiica fostului preşedinte iranian, condamnată din cauza protestelor de la Teheran Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Faezeh Hashemi Rafsanjani, fiica fostului președinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani, decedat în 2017, a fost condamnată la cinci ani de închisoare, a anunțat avocatul ei.

Tatăl activistei a contribuit la aducerea la putere a ayatollahului Ali Khamenei

El nu a oferit mai multe detalii, doar că verdictul nu este definitiv, dar se știe că procurorul din Teheran a acuzat-o pe Faezeh Hashemi de propagandă împotriva sistemului, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Presa de stat iraniană anunța în luna septembrie că fiica fostului preşedinte a fost arestată pentru “incitarea la revolte” la Teheran, în timpul protestelor declanșate de moartea tinerei kurde, Mahsa Amini, în timp ce se afla în custodia poliției.

Fiica fostului președinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani, care a murit în 2017, a fost, de asemenea, arestată în 2012 și condamnată la șase luni de închisoare pentru “propaganda împotriva regimului” și interzisă din activitatea politică pentru “propaganda anti-statală”.

ADVERTISEMENT

Rafsanjani a fost președintele Iranului din 1989 până în 1997, dar după ce a părăsit președinția a rămas o figură influentă în Iran și a condus instituția care a mediat disputele dintre parlamentul național și Consiliul Gardienilor Constituției.

Faezeh este cunoscută pentru remarcile ei critice despre Republica Islamică, liderii ei și politicile sale. Tatăl ei, care timp de decenii a fost al doilea cel mai puternic om din Republica Islamică și a contribuit la aducerea liderului suprem Ali Khamenei la putere în 1989, le-a permis Gardienilor Revoluţiei să joace un rol foarte important în această ţară.

ADVERTISEMENT

De la arestarea sa, în luna septembrie, protestele au continuat la nivel național în ceea ce unii analiști spun că este cea mai mare amenințare la adresa guvernului islamic, de la Revoluția din 1979.

Autoritățile au răspuns protestelor printr-o represiune brutală despre care grupurile pentru drepturile omului spun că a provocat aproape 500 de morți și alte sute de răniți.

ADVERTISEMENT

Alte mii de persoane au fost arestate, între ele mai mulți jurnaliști, avocați sau activiști.