Life

Filmul românesc care a provocat un scandal imens. A fost scos de pe marile ecrane și interzis vreme de doi ani

Filmul românesc care a încălcat toate normele acceptate la vremea respectivă și a fost ținut „la sertar” timp de doi ani.
26.07.2023 | 15:01
Filmul romanesc care a provocat un scandal imens A fost scos de pe marile ecrane si interzis vreme de doi ani
Filmul românesc care a fost interzis timp de doi ani. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nu este un secret pentru nimeni faptul că cinematografia s-a transformat în mijloc de propagandă al regimului comunist, dar un film românesc a reușit să fenteze toate regulile. E drept, a ajuns în cinema abia după doi ani, dar a avut un succes răsunător.

Glissando, filmul românesc care a fost interzis timp de doi ani

Într-o vreme în care regimul comunist și-a pus puternic amprenta asupra cinematografiei, transformând-o în mijloc de propagandă al ideilor promovate de regim, unii regizori găseau mijloace prin care să camufleze nemulțumiri și dureri cauzate de regimul politic.

ADVERTISEMENT

Printre aceștia se numără și Mircea Daneliuc, care a creat un adevărat scandal cu filmul Glissando. A fost interzis timp de doi ani în cinematografe, dar a devenit un adevărat succes atunci când, într-un final, a fost lăsat să iasă la lumină.

Deși regizorul a dezvăluit că pelicula este o adaptare a nuvelei fantastice Omul din vis, scrisă de Cezar Petrescu, expertul Bogdan Jitea consideră că opera a fost doar un pretext, un punct de pornire pentru un rezultat pe cât se poate de original, conform adevărul.ro. 

ADVERTISEMENT

Din distribuție au făcut parte Tora Vasilescu, marea actriță care anul trecut și-a petrecut ziua de naștere la pat, Ștefan Iordache, protagonistul filmului,  care s-a din viață în anul 2008, dar și actorul Ioan Fiscuteanu.

Glissando se numără printre cele mai tulburătoare producții care au fost vreodată făcute la noi în țară înainte de 1989. Într-un univers în care realitatea și visul se împletesc amețitor, filmul îl are în prin plan pe Ion Theodorescu, un tânăr care deși are o educație aleasă, este dependent de jocurile de cărți, pierzându-și toți banii la cazinouri.

ADVERTISEMENT

Cade pradă unei depresii puternice și dezvoltă o obsesie pentru tabloul în care este convins că apare mama sa, deși acest lucru este puțin probabil să fie adevărat. Dar producția ascunde mult mai mult de atât.

Ce tabuuri ale moralității comuniste a încălcat

Deși produs în 1982, filmul românesc a ajuns în cinematografe abia după doi ani, la data de 24 septembrie 1984, într-o variantă ușor modificată. În momentul în care nu a reușit să treacă de regulile regimului comunist, regizorul Daneliuc a depus carnetul de partid și a amenințat cu greva foamei.

ADVERTISEMENT

Totuși, de ce s-a ajuns în această situație? Ei bine, în Glissando, au fost încălcate toate tabuurile comuniste. Spectatorii au în față scene de lesbianism, nuditate, travesti și unele în care anumite personaje consumă substanțe interzise.

Însă ce a supărat cel mai mult conducerea a fost paralela dintre dictatura fascistă și cea comunistă. Glissando este împărțit pe două planuri, unul în care protagonistul trece printr-o descompunere morală, fiind aduse în discuție  moravurileburghezo moșierești interbelice.

Cel de-al doilea plan este unul în care domină nebunia generalizată și sentimentul de claustrare, reprezentând o parabolă a totalitarismului. Regizorul a acceptat un singur compromis, să schimbe replica „Jidanule!” în „Antihristule!”. Iar Glissando a avut premiera de gală la cinema „Patria” din București.

ADVERTISEMENT
Tags: