Argentina a câştigat Finalissima 2022, după 3-0 cu Italia. Este al doilea trofeu obţinut de Lionel Messi cu naţionala, după ce a cucerit Copa America în 2021.
VEZI AICI CELE MAI IMPORTANTE FAZE
Min. 90+4: GOOOL Argentina! Lionel Messi a pornit din propria jumătate şi a fost blocat în faţa careului. Mingea a fost la Dybala, care a închis tabela pe “Wembley”. Cu această ocazie, Messi şi-a asigurat a doua pasă de gol din acest meci.
Min. 63: Argentinienii ratează încă o ocazie mare, după ce Lo Celso a şutat în plasa exterioară a porţii Italiei.
Min. 60: Angel Di Maria a şutat din marginea careului, mingea a fost deviată şi Donnarumma a respins cu greu în corner.
Min. 56: Bonucci i-a pasat lui Donnarumma, însă mingea a fost la un pas să intre în poarta italienilor, dar goalkeeper-ul a reuşit să salveze situaţia.
Min. 45+1: GOOOL Argentina! Lautaro Martinez a pornit de la mijlocul terenului şi i-a pasat perfect lui Angel Di Maria. Acesta l-a lobat pe Donnarumma şi a majorat scorul.
Min. 28: GOOOL Argentina! Lionel Messi l-a găsit perfect pe Lautaro Martinez, care a deschis scorul după ce a deviat mingea trimisă de starul lui PSG.
Min. 12: Mingea şutată de Raspadori a fost reţinută fără probleme de Martinez.
Min. 1: A început meciul Italia – Argentina.
Italia: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson – Pessina, Jorginho, Barella – Bernardeschi, Belotti, Raspadori. Antrenor: Roberto Mancini.
Argentina: Martinez – Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico – De Paul, Rodriguez – Messi, Dybala, Di Maria – L. Martinez. Antrenor: Lionel Scaloni.
Startului unei noi ediții a UEFA Nations League, dar și meciurilor care oferă ultimul bilet, în Europa, pentru Mondiale, li se adaugă o nouă confruntare șoc, Finalissima. Nume de cod pentru un joc între cîștigătoarele trofeelor continentale în Europa și America de Sud.
Așadar, după ce a ratat din nou prezența la Mondiale, Italia, campioana Europei, se întoarce pe Wembley pentru Finalissima. Acolo unde a câștigat, vara trecută, Euro 2020, la penaltyuri.
Pentru squadra lui Roberto Mancini este startul reconstrucției. Iar semnalul este dat fie și de faptul că urmează să fie meciul de adio al căpitanului Giorgio Chiellini, care a adunat deja 117 selecții și 8 goluri.
Nu vă așteptați însă la o revoluție. Italia a avut o serie de 37 de meciuri fără înfrângere înainte de semifinala UEFA Nations League, cu Spania, din octombrie. Iar viitorul echipei este legat de un grup de 30 în care se regăsesc nume cu rezonanță, dar și un Alessandro Bastoni, Sandro Tonali, Nicolò Zaniolo sau Gianluca Scamacca, care trebuie să aducă aerul proaspăt.
America de Sud o are ca reprezentantă în Finalissima pe o echipă a Argentinei care obținut titlul continental după 28 de ani. A fost, de altfel, primul triumf major din această perioadă. Iar acum formația condusă de Leo Messi își dorește, în final de an, să câștige și Cupa Mondială. Performanță pe care n-a mai reușit-o din 1986.
Fotbalul internațional la nivel de vârf propune deja o mulțime de evenimente. Iar dacă vorbim despre campioanele continentale la nivelul echipelor reprezentative există Cupa Confederațiilor.
Și-atunci, de ce Finalissima? Un motiv este acela de a oferi o expresie suplimentară, palpabilă în rândul fanilor, pentru colaborarea dintre UEFA și CONMEBOL. Forurile continentale din Europa și America de Sud. Care cooperează deja în domeniul tehnic, al arbitrajului, fotbalului feminin sau al futsalului. Și nu numai.
Dar nu este totul. Ideea unui astfel de meci, Cupa Campionilor UEFA – Conmebol, a apărut în anii 80. În 1985, la doi ani după dispariția lui Artemio Franchi, într-un accident de mașină. Un Franchi care fusese președinte federației italiene, al UEFA și vicepreședinte FIFA și care a dat numele cupei, Trofeul Artemio Franchi.
Iar primul joc, disputat în Franța, a opus echipa gazdă, cu Platini la timonă, campioana Europei din 1984, și Uruguayul. Europenii se impuneau cu 2-0.
Cea de-a doua ediție, care trebuia să opună, după patru ani, Olanda și Uruguay, nu s-a disputat. Căci nu s-a găsit o dată în calendar care să convină părților.
Astfel, aveau să treacă opt ani până la un nou joc. La Mar Del Plata, în 1993, Argentina lui Maradona se impunea în fața Danemarcei, echipa venită de pe plajă pentru a câștiga Euro 1992.
https://www.youtube.com/watch?v=9af5lGVtjcU
Aceasta avea să fie ultima confruntare înainte de meciul din această seară, care va avea noua titulatură, Finalissima. Și care își propune să devină o prezență constantă în calendarul internațional.
Finalissima 2022 se va juca, așa cum aminteam, pe Wembley, arena care a găzduit și finala Euro 2022. Interesul pentru acest joc este major, dovadă că se va disputa cu casa închisă. Ceea ce înseamnă că în tribune sunt așteptați peste 80.000 de fani.
Regulile prevăd ca dacă la finalul timpului regulamentar nu există o învingătoare, nu se dispută prelungiri. Câștigătoarea trofeului urmează să fie decisă direct de loviturile de departajare.
Partida va fi condusă de chilianul Piero Maza. Un arbitru extrem de exigent. Dovadă că acordat 89 de cartonașe galbene în numai 16 meciuri arbitrate în 2022.
Meciul este transmis în România de postul Digi Sport 1.