News

Financial Times: “Din cauza Schengen, România ameninţă Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagră”

Atâta timp cât se va opune aderării României la spațiul Schengen, Guvernul nu va modifica legea privind vânzările de gaze offshore.
06.10.2023 | 16:41
Financial Times Din cauza Schengen Romania ameninta Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagra
România ameninţă Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagră/ Foto: Puterea.ro
ADVERTISEMENT

România amenință Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagră dacă nu va fi de acord cu aderarea țării noastre la spațiul Schengen. Informația a fost publicată, recent, de Financial Times.

România ameninţă Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagră

Vorbim proiectul de exploatare a zăcământului de gaze naturale din Marea Neagră, Neptun Deep. România susține că atâta timp cât Austria se va opune aderării țării la spațiul Schengen, nu vor fi schimbări ale legii privind controlul vânzărilor de gaze offshore. Anunțul a fost făcut, în luna septembrie, chiar de premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

„Vom merge mai departe pe baza formei actuale a legii offshore, așa cum România va continua să își susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen, inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a declarat Marcel Ciolacu în urma unei întâlniri cu o delegație a OMV în Capitală.

Premierul a amenințat că va da în judecată Austria și va cere aproximativ 2 la sută din producția economică a statului, deoarece România nu a fost primită în Schengen vreme de mai bine de 10 ani după data inițială de aderare.

ADVERTISEMENT

Zăcământul de gaze Neptun Deep este controlat de Guvernului României în proporție de 50 la sută, iar cealaltă parte este deținută de OMV Petrom. El poate produce 10 miliarde de metri cubi de gaze, în fiecare an, până în 2027.

România, dată în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris

Amintim că în luna iunie, România a fost dată în judecată de OMV Petrom la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. Compania austriacă a solicitat noi reglementări în legea offshore, după ce a fost modificată.

ADVERTISEMENT

Procesul a fost deschis după decizia finală a OMV Petrom de a începe producția de gaze în Marea Neagră. Încă din 2022, reprezentanții OMV solicitau clarificări din partea autorităților privind legea offshore.

„Pentru a crește producția de gaze naturale a României, este esențial să dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităților sunt necesare.

ADVERTISEMENT

Daca toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimata pentru mijlocul anului 2023”, preciza Christina Verchere, CEO-ul companiei, conform Economedia.

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece...
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu. Mărturia vecinului care le-a bătut la uşă cu câteva ore înainte
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut...
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut spune miliardarul a lăsat mască o altă femeie celebră
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, ANUNȚ IMPORTANT PENTRU PENSIONARI
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, ANUNȚ IMPORTANT PENTRU PENSIONARI
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
„Te cunosc de undeva”. Cine sunt finaliștii sezonului 20
„Te cunosc de undeva”. Cine sunt finaliștii sezonului 20
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut...
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
O tânără de 21 de ani a fost ucisă de iubitul ei, la...
O tânără de 21 de ani a fost ucisă de iubitul ei, la Sibiu. Bărbatul a fost prins la Păltiniș
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1