News

Financial Times: “Din cauza Schengen, România ameninţă Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagră”

Atâta timp cât se va opune aderării României la spațiul Schengen, Guvernul nu va modifica legea privind vânzările de gaze offshore.
06.10.2023 | 16:41
Financial Times Din cauza Schengen Romania ameninta Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagra
România ameninţă Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagră/ Foto: Puterea.ro
ADVERTISEMENT

România amenință Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagră dacă nu va fi de acord cu aderarea țării noastre la spațiul Schengen. Informația a fost publicată, recent, de Financial Times.

România ameninţă Austria cu exploatarea gazelor din Marea Neagră

Vorbim proiectul de exploatare a zăcământului de gaze naturale din Marea Neagră, Neptun Deep. România susține că atâta timp cât Austria se va opune aderării țării la spațiul Schengen, nu vor fi schimbări ale legii privind controlul vânzărilor de gaze offshore. Anunțul a fost făcut, în luna septembrie, chiar de premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

„Vom merge mai departe pe baza formei actuale a legii offshore, așa cum România va continua să își susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen, inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a declarat Marcel Ciolacu în urma unei întâlniri cu o delegație a OMV în Capitală.

Premierul a amenințat că va da în judecată Austria și va cere aproximativ 2 la sută din producția economică a statului, deoarece România nu a fost primită în Schengen vreme de mai bine de 10 ani după data inițială de aderare.

ADVERTISEMENT

Zăcământul de gaze Neptun Deep este controlat de Guvernului României în proporție de 50 la sută, iar cealaltă parte este deținută de OMV Petrom. El poate produce 10 miliarde de metri cubi de gaze, în fiecare an, până în 2027.

România, dată în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris

Amintim că în luna iunie, România a fost dată în judecată de OMV Petrom la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. Compania austriacă a solicitat noi reglementări în legea offshore, după ce a fost modificată.

ADVERTISEMENT

Procesul a fost deschis după decizia finală a OMV Petrom de a începe producția de gaze în Marea Neagră. Încă din 2022, reprezentanții OMV solicitau clarificări din partea autorităților privind legea offshore.

„Pentru a crește producția de gaze naturale a României, este esențial să dezvoltam resursele de gaze din perimetrul Neptun Deep. Apreciem modificările aduse Legii Offshore, însă o serie de clarificări din partea autorităților sunt necesare.

ADVERTISEMENT

Daca toate condițiile prealabile sunt îndeplinite, decizia finală de investiție este estimata pentru mijlocul anului 2023”, preciza Christina Verchere, CEO-ul companiei, conform Economedia.

 

ADVERTISEMENT