News

Firma care a efectuat lucrări neautorizate lângă fundația internatului prăbușit, câștigătoare în instanță. Câți bani a primit

Firma lui Laszlo Sandor, care a săpat lângă fundația internatului prăbușit la Odorheiu Secuiesc, a fost implicată într-un dosar.
11.01.2024 | 12:33
Firma care a efectuat lucrari neautorizate langa fundatia internatului prabusit castigatoare in instanta Cati bani a primit
Doi elevi au murit în urma prăbușirii internatului de la Odorheiu Secuiesc. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Inquam Photos/Alex Nicodim, Facebook ISU Harghita
ADVERTISEMENT

Eleva de 17 ani aflată în comă după prăbușirea internatului liceului “Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc a murit marți, astfel că numărul deceselor a ajuns la două, după cel al unui băiat de 18 ani care s-a stins din viață chiar în momentul tragediei, petrecută pe 18 decembrie 2023. Pe 19 decembrie a fost reținut, pentru 24 de ore, patronul firmei care efectua lucrările de racordare la canalizare a clădirii în care funcționa internatul.

Firma lui Laszlo Sandor a închiriat un buldoexcavator

Pe 20 decembrie 2023 procurorii au hotărât ca Laszlo Sandor, patronul firmei LARENO FA SRL, să se afle sub control judiciar pentru 60 de zile, acesta fiind cercetat penal pentru ucidere din culpă și vătămare din culpă. Procurorii îl acuză că a efectuat lucrări de săpare a unui şanţ chiar lângă zidul clădirii internatului, lucrări care nu erau autorizate.

ADVERTISEMENT

Firma lui Laszlo Sandor a figurat ca reclamant într-un dosar înregistrat pe 8 martie 2022 la Judecătoria Ploiești, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Pârât figurează o altă societate comercială, care a închiriat un utilaj de la LARENO FA SRL, iar obiectul dosarului este “ordonanță de plată”.

Firma lui Laszlo Sandor a solicitat instanţei de judecată ca, prin hotărârea care se va pronunţa, să dispună obligarea debitoarei la plata sumei de 17.564,40 lei, precum şi dobânda legală calculată de la data emiterii facturii şi până la plata efectivă a sumei, cu cheltuieli de judecată. În motivarea cererii, creditoarea a arătat că la data de 28.09.2022 a încheiat un contract de închiriere cu firma pârâtă al cărui obiect îl constituia „închiriere utilaj de construcţii de către beneficiar”.

ADVERTISEMENT

Reclamanta a învederat că acest contract a fost încheiat pe o perioadă determinată, de 30 de zile de la semnare, și a menţionat că în aceste condiţii a cedat dreptul de folosinţă asupra utilajului, respectiv buldoexcavatorului, din data de 28.09.2021, până la data de 27.10.2021, conform centralizatorului.

Firma a somat debitoarea să plătească

LARENO FA SRL a menţionat că după perioada contractată a emis factura fiscală din data de 27.10.2021, la care a anexat centralizatorul aprobat de reprezentantul beneficiarului, a cărei valoare totală cu TVA inclus este de 17.564,40 de lei. A învederat că, întrucât debitul restant în valoare de 17.564,40 de lei nu a fost achitat, a somat debitoarea la executarea integrală până la data de 5 martie 2022, dar aceasta nu s-a conformat.

ADVERTISEMENT

Debitoarea, deşi legal citată, nu a formulat întâmpinare şi nu s-a prezentat la judecată. Instanța a arătat că cererea prin care se declanşează procedura ordonanţei de plată trebuie să îndeplinească, pe lângă condiţiile generale, trei condiţii speciale de admisibilitate. Astfel, în primul rând, creditorul trebuie să aibă o creanţă a cărei obligaţie corelativă constă în îndatorirea debitorului de a plăti o sumă de bani.

În al doilea rând, creanţa trebuie să fie certă, lichidă şi exigibilă. A treia condiţie de admisibilitate se referă la izvorul obligaţiei, acesta trebuind să fie un contract civil. Astfel, ca urmare a neachitării debitului, instanţa a arătat că o va obliga pe debitoare la plata către creditoare a sumei datorate.

ADVERTISEMENT

Firma lui Laszlo Sandor a parafat contracte de peste 5 milioane lei cu statul

Pe 13 aprilie 2022, Judecătoria Ploiești a obligat debitorul la plata către creditoarea LARENO FA SRL a sumei de 17.564,40 lei, precum şi dobânda legală calculată de la data emiterii facturii şi până la plata efectivă a sumei, în termen de 10 zile de la comunicare. De asemenea, a obligat debitorul la plata către creditoare a sumei de 200 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în taxă judiciară de timbru.

Firma dată în judecată nu a formulat recurs, conform datelor consultate de FANATIK, astfel că LARENO FA SRL a câștigat definitiv procesul. Firma lui Laszlo Sandor a parafat mai multe contracte pe bani publici cu autoritățile din județul Harghita, valoarea acestora fiind de 5,4 milioane de lei în perioada 2017-2023.

Conform ultimelor date de la Ministerul de Finanțe, LARENO FA SRL a înregistrat o cifră de afaceri de  6.714.393 lei în 2022, profitul net fiind de 427.083 lei. Firma a funcționat excelent și în pandemie, astfel că, în 2020, s-a bifat cea mai mare cifră de afaceri de la înființare, 8.208.315 lei, în timp ce profitul net a fost de 480.556 lei.

ADVERTISEMENT