News

Firma care a livrat bastoane defecte Poliției Române a vândut în pandemie 800.000 de combinezoane și cutii de transport pentru produse medicale. Câte milioane de euro s-au cheltuit

DNA a efectuat percheziții la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, în vizor fiind o achiziție de bastoane cu electroșocuri.
05.04.2023 | 14:04
Firma care a livrat bastoane defecte Politiei Romane a vandut in pandemie 800000 de combinezoane si cutii de transport pentru produse medicale Cate milioane de euro sau cheltuit
Firma care a livrat bastoane cu electroșocuri defecte Poliției Române a vândut o cantitate impresionantă de combinezoane în timpul pandemiei Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta, Facebook IGPR
ADVERTISEMENT

Procurorii DNA au efectuat marți dimineață percheziții la sediul IGPR și la cel al unei companii private, în atenția acestora intrând un contract de achiziție publică pentru cumpărarea unor echipamente destinate dotării Poliției Române. Dosarul vizează achiziția a 4.000 de bastoane și 4.000 căști de protecție considerate neconforme cu standardele de calitate.

Poliția Română a plătit peste 500.000 lei pentru bastoanele defecte

 „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în anul 2020, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică privind achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției naționale”, a comunicat DNA.

ADVERTISEMENT

Potrivit surselor G4media, firma respectivă este Tradeco Engineering DGC. Conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, IGPR a parafat, pe 14 mai 2020, două contracte cu Tradeco Engineering DGC, ambele proceduri fiind demarate fără licitație, prin negociere fără publicare prealabilă.

Primul contract, în valoare de 509.320 lei, a vizat cumpărarea a 4.000 de bastoane cu electroșocuri, iar cel de-al doilea, în valoare de 582.624 lei, a fost semnat pentru achiziționarea a 4.000 de căști de protecție cu vizor. Ulterior, după ce s-a efectuat recepția produselor, s-a constatat că aproape jumătate din bastoanele comandate erau defecte.

ADVERTISEMENT

IGPR s-a grăbit să le înlocuiască, astfel că, pe 28 mai 2020, la doar două săptămâni de la semnarea contractelor cu Tradeco Engineering DGC, a postat un anunț de participare la o licitație deschisă pentru atribuirea contractului „Bastoane telescopice și bastoane cu electroșocuri”. De data aceasta, procedura a fost mai anevoioasă, deoarece au fost trimise 5 oferte, din care 3 au fost admise.

IGPR a cumpărat de la altă firmă bastoane de 1,5 milioane lei

Valoarea totală a achiziției a fost estimată la 4.320.000 lei, împărțită astfel, 2.160.000 lei pentru bastoane telescopice și 2.160.000 lei pentru bastoane cu electroșocuri. IGPR nu a mai cumpărat de toți banii, ci a preferat să parafeze, pe 27 octombrie 2020, un contract în valoare de 1.520.000 lei, cu o altă firmă, International Consultants and Business Company, pentru 9.000 bastoane telescopice și 12.000 bastoane cu electroșocuri.

ADVERTISEMENT

„Pentru descurajarea, împiedicarea și neutralizarea acțiunilor agresive ale persoanelor care tulbură ordinea și liniștea publică, acțiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace, polițiștii pot folosi scuturi de protecție, căști cu vizor, bastoane din cauciuc, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanțe iritant lacrimogene și paralizante, jeturi de apă, arme cu glonț din cauciuc și cătușe, precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă”, se scrie în caietul de sarcini.

„Achiziționarea produselor are drept scop eficientizarea activităților privind descurajarea, împiedicarea și neutralizarea acțiunilor agresive ale persoanelor care tulbură ordinea și liniștea publică, acțiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace”, se mai menționează în document.

ADVERTISEMENT

Firma Tradeco Engineering a livrat combinezoane de 2,8 milioane euro

Tradeco Engineering DGC, firma care a livrat IGPR bastoanele neconforme cu standardele de calitate, a parafat ulterior contracte pe sume uriașe cu alte instituții ale statului. Pe 30 august 2022, firma cercetată de DNA a semnat un contract în valoare de 6.879.349,3 lei (aproximativ 1,4 milioane de euro) cu Autoritatea Națională pentru Administrare și reglementare în comunicații  pentru ”Servicii de amenajare și dotare integrate cu elemente fizice ale conceptului de design a spațiilor de la Palatul Parlamentului și Aeroportul Henri Coandă”.

Tot Tradeco Engineering DGC a semnat, pe 2 iulie 2021, conform datelor consultate de FANATIK, un contract în valoare de 13.600.000 lei (aproximativ 2,8 milioane euro), cu Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, pentru furnizarea a 800.000 bucăți „Complet combinezon, inclusiv cu glugă și protecție încălțăminte”, acestea urmând să fie folosite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Un alt contract important parafat în pandemie de Tradeco Engineering DGC a fost tot cu Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, în valoare de 11.160.000 lei (aproximativ 2,3 milioane euro), pentru furnizarea de „Cutii de transport produse medicale cu dat logger de temperatură pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală”.

ADVERTISEMENT