Life

Fiul lui Marin Preda, dezvăluiri despre tatăl său, la 100 de ani de la nașterea acestuia. Ce i-a spus scriitorul într-un vis

Alexandru Preda a vorbit despre tatăl său, Marin Preda, la 100 de ani de la nașterea marelui scriitor. Ce i-a transmis romancierul, la un moment dat, într-un vis?
05.08.2022 | 22:14
Fiul lui Marin Preda dezvaluiri despre tatal sau la 100 de ani de la nasterea acestuia Ce ia spus scriitorul intrun vis
Alexandru Preda, fiul lui Marin Preda, dezvăluiri despre viața marelui scriitor român. Sursa foto: QMagazine, Wikipedia, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vineri, 5 august 2022, se împlinesc 100 de ani de la nașterea marelui romancier român, Marin Preda, ale cărui opere literare sunt atent studiate în școli. Cu această ocazie, unul dintre cei doi fii ai scriitorului, Alexandru Preda, a oferit un interviu în care a făcut dezvăluiri din viața tatălui său, neștiute sau mai puțin știute de cititori.

Alexandru Preda, dezvăluiri despre Marin Preda, tatăl său. Care este cea mai plăcută amintire cu renumitul romancier

Alexandru Preda este critic de seriale și publică cronici pe blogul său, Serialex. Bărbatul spune că, asemeni multor copii, generații, a citit și el romanele părintelui său, ”Moromeții” sau ”Cel mai iubit dintre pământeni” nefiind trecute cu vederea. Are multe amintiri cu cel care l-a crescut, dar cea mai frumoasă este atunci când a luat premiul I, potrivit QMagazine.

ADVERTISEMENT

”Am multe amintiri cu tata, dar una dintre ele este cu adevărat specială, și aici mă refer la prima noastră ieșire împreună la restaurant, într-un ritual father-son (tată-fiu) pe care a vrut să-l avem în momentul în care am luat premiul I la școală.

Țin minte că s-a bucurat foarte mult de vestea pe care i-am dat-o şi a ţinut la sărbătorirea efortului meu printr-o masă la restaurantul Capșa, doar noi doi. Ajunşi acolo, a băgat mâna în buzunar şi a scos o cutiuţă mică cu un ceas pe care mi-a dat-o ceremonios. „Uite acest cadou de la mine pentru că ai luat premiul întâi cu coroniţă!”

ADVERTISEMENT

Ţin minte că eram copleşit de emoţie şi admiraţie, eram cu tata, stăteam amândoi la masă ca doi bărbaţi şi discutam treburi de oameni mari… N-am să uit asta vreodată”, a povestit Alexandru Preda pentru sursa menționată.

Marin Preda s-a îmbolnăvit din cauză că scria prea mult

Alexandru Preda își mai aduce aminte și cum autorul a fost un părinte exemplar, care insufla copiilor ideea de a fi independenți, încât să se descurce fără ajutor în viață. De asemenea, Alexandru Preda a mărturisit cum Marin Preda era foarte pasionat de scris, iar la un moment chiar s-a ales cu o afecțiune ,”crampa scriitorului”, neputând să-și mai miște mâna dreaptă.

ADVERTISEMENT

Scrisul era vital, de fapt, pentru Marin Preda. Gândul că nu va mai fi capabil să-și miște o mână l-a determinat să-și cumpere un casetofon de înregistrat, în speranța că cineva va putea face transcripturi. Cu toate că se considera un profesionist în domeniu, nu și-a dorit vreodată să se stabilească în altă țară, a mai transmis Alexandru Preda.

Nouă ani avea Alexandru Preda când a rămas orfan de tată. I-a simțit lipsa odată cu trecerea timpului. A recunoscut și că a avut nevoie de Marin Preda în multe momente importante din viață, dar citindu-i scrierile, a reușit să găsească răspunsuri la întrebările lui.

ADVERTISEMENT

Printre toate acestea, Alexandru Preda a făcut referire și la atitudinea comuniștilor față de tatăl său. Aceștia au încercat să-i elimine anumite capitole din cărți, însă nu aveau curajul să stea în fața romancierului.

Cum l-a visat Alexandru Preda pe Marin Preda

A trecut ceva vreme de când nu și-a mai visat părintele, dar într-o dimineață i-a apărut în vis foarte vesel și luminos. Ba chiar i-a dat și un sfat:”Fă ce trebuie făcut și ai grijă!”, vorbe adresate pe un ton calm.

Pe data de 16 mai 1980, Marin Preda a murit subit. S-a stins din viață la vila de creație a scriitorilor de la Palatul Mogoșoaia. Decesul a stârnit controverse și se crede că a survenit ca urmare a apariției romanului, în trei volume, ”Cel mai iubit dintre pământeni”.

ADVERTISEMENT