News

Fiul lui Miron Mitrea, avansat de MAE. A ajuns șef al Consulatului României la Roma. Nici fostul ministru nu o duce rău în afaceri

Fiul lui Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a ajuns coordonator interimar al secției consulare din cadrul Ambasada României în Italia. Anterior, Cosmin Mitrea a lucrat la Barcelona.
23.05.2022 | 19:12
Fiul lui Miron Mitrea avansat de MAE A ajuns sef al Consulatului Romaniei la Roma Nici fostul ministru nu o duce rau in afaceri
Cosmin, fiul cel mare al lui Miron Mitrea, este șeful Consulatului Român de la Roma / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cosmin, fiul lui Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor în perioada 2000-2004, a fost numit coordonator al secției consulare din cadrul Ambasadei României la Roma. Tânărul apare în organigrama de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe înaintea consulului general la Roma, Cristian Daniel Belșiu.

Cosmin Mitrea o însoțește pe noua ambasadoare la întâlnirile oficiale

Cosmin Mitrea, fiul lui Miron Mitrea, are funcția de ministru-consilier, iar în cursul lunii aprilie, el a fost prezent la întâlnirea cu secretarul de stat Benedetto Della Vedova, alături de noua ambasadoare a României în Italia, Gabriela Dancău, fiind prezentat ca ”gerant interimar al Consulatului General al României la Roma”. Gerantul interimar acționează cu titlu provizoriu ca șef al unui post consular, în situația în care titularul poziției este împiedicat să-și exercite funcțiile sau dacă postul sau este vacant.

ADVERTISEMENT

Până anul trecut, Cosmin Mitrea a fost consul al României la Barcelona, unde a câștigat, conform propriei declarații de avere, 19.241 euro și 58.538 lei (venitul anual).

În 2016, presa scria despre Cosmin Mitrea că a ajuns secretar II la Consulatul României la Barcelona fără examen, variantă pe care acesta a respins-o, la vremea respectivă. Tatăl lui a declarat, însă, la emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D, că nu știe dacă fiul lui și-a luat sau nu examenul.

ADVERTISEMENT

Miron Mitrea: ”Nu știu dacă fiul meu a dat examen”

”Da, am 5 copii, doi n-au fost căsătoriți niciodată. Cel mare a fost căsătorit, a divorțat… E la Roma acum, nu știu dacă a dat examen sau nu, că nu mă ocup eu de cariera lui. E consul la Roma acum.

În perioada de care vorbești, nu eram noi la guvernare și nu i-a mers rău. Când a fost PSD-ul la guvernare, nu i-a mers așa bine. Titus Corlățean cred că a fost foarte îngrijorat să-l ”avanseze” cumva, să nu facă lumea legătura cu numele meu. Iar vreo 3 ani de zile a rămas în urmă, să spun așa. Dar a recuperat când au venit alții la guvernare”, a declarat Miron Mitrea, săptămâna trecută, la emisiunea lui Denise Rifai.

ADVERTISEMENT

În 2019, când era consul la Bercelona, Cosmin Mitrea a avut atribuții în organizarea secțiilor de vot pentru alegerile prezidențiale, în Spania. Înainte de asta, el a lucrat la Ambasada României în Belgia.

Miron Mitrea, afaceri de milioane de lei pe an, după ce a ieșit din închisoare

Miron Mitrea, fost parlamentar de Vrancea și ministru al Transporturilor, a fost eliberat din închisoare în martie 2016, după ce în februarie 2015 fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, într-un dosar ce privea lucrări la vila mamei sale din localitatea Voluntari.

ADVERTISEMENT

Fost lider sindical și personaj marcant în istoria Partidului Social Democrat, Mitrea s-a retras din viața publică și s-a dedicat afacerilor. În 2019, el a înființat împreună cu Paul Cătălin Păcuraru Ionescu (fiul omului de afaceri Maricel Păcuraru, patron al postului Realitatea TV), o firmă de consultanță politică și de afaceri.

La mai puțin de un an de la înființare, ”Strategy & Consulting PHG SRL” firma lui Miron Mitrea a ajuns la o cifră de afaceri de 2,05 milioane lei iar profitul net s-a situat la peste 1,73 milioane lei.

Miron Mitrea mai deține 10% din societatea ”Spa Inovations SRL”, care se ocupă cu proiecte de arhitectură și care, în anul 2020, a atins un profit de aproape un milion de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: