News

Florin Cîțu a vizitat Ucraina. De ce nu a fost șeful Senatului alături de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

Florin Cîțu, președintele Senatului, a ajuns Ucraina alături de președinții legislativelor din Macedonia de Nord și Elveția. Aceștia au vizitat Gostomel și Irpin.
27.04.2022 | 20:27
Florin Citu a vizitat Ucraina De ce nu a fost seful Senatului alaturi de Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca
Florin Cîțu, după vizita la Kiev: Ucrainenii știu că au câștigat războiul, toți oamenii se gândesc la viitor, la reconstrucție
ADVERTISEMENT

La o zi după vizita făcută de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, și Nicolae Ciucă,  Florin Cîțu, președintele Senatului, a vizitat alături de reprezentanții altor legislative Ucraina.

Florin Cîțu vizite în zonele afectate de război

Primele informații despre vizita făcută de Cîțu și omologii săi au fost oferite de Ruslan Stefanchuk, președintele Radei Supreme a Ucrainei. Acesta a vorbit despre întâlnirea cu cei trei lideri, dar și despre ajutorul pe care aceștia au anunțat că continuă să îl ofere țării sale.

ADVERTISEMENT

“Președintele Senatului României, al Parlamentului Macedoniei de Nord și al Elveției vor susține în continuare Ucraina. Așa au spus și când au văzut Gostomel și Irpin cu ochii lor”, a scris Ruslan Stefanchuk pe pagina sa de Facebook.

“Prietenii noștri sunt gata să ne ajute la nivel bilateral și internațional, să consolideze presiunea sancțiunilor asupra Rusiei, să se alăture reconstrucției independente, suverane a Ucrainei. Suntem atât de recunoscători față de Talat Xhaferi , Irène Kälin, Florin Cîțu”, a mai adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, întâlnire cu Volodimir Zelenski

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, Florin Cîțu a vorbit despre vizita pe care a făcut-o în Ucraina, alături de omologii săi din Macedonia și Elveția.

Președintele Senatului a ținut să atragă atenția asupra faptului că vizita sa a fost planificată încă de la începutul luni aprilie.

ADVERTISEMENT

“O onoare să mă aflu în Ucraina, astăzi, la invitația omologului meu, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, împreună cu președintele Consiliului Național al Adunării Naționale Federale a Confederației Elvețiene, Irène Kälin, și președintele Adunării Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi.

Vizita, planificată încă de la începutul lunii aprilie, a avut ca subiecte principale atrocitățile comise de forțele armate ruse în Ucraina și planul de reconstrucție a țării după război”, a notat fostul șef al PNL.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai dezvăluit că a ținut un discurs în fața autorităților ucrainene, dar și că s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și cu premierul acestuia, Denys Shmyhal.

“Am susținut un discurs în cadrul Congresului autorităților locale și regionale, prezidat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, unde a fost prezent și prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal”, a mai notat Cîțu.

De ce a vizitat Cîțu Ucraina după Ciolacu și Ciucă?

Vizita lui Cîțu în Ucraina s-a desfășurat în umbra controverselor legate de călătoria făcută de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă cu doar o zi înainte. O explicație legată de această întâlnire a fost plănuită în acest fel de la începutul lunii.

O altă explicație a fost oferită chiar de Nicolae Ciucă, cel care a preluat conducerea PNL în locul lui Florin Cîțu. Astfel, premierul a explicat că a călătorit în Ucraina la invitația premierului ucrainean.

În ceea ce îl privește pe Florin Cîțu, premierul a explicat că prezența acestuia nu a fost posibilă din motive de securitate, citând măsurile de protecție care au fost luate pentru protejarea demnitarilor care vizitează Ucraina.

“Este vorba de numărul membrilor care puteau să facă parte din delegație, sigur, condiționați fiind de măsurile de protecție și securitate din Kiev și din localitățile unde am fost”, a declarat premierul.

ADVERTISEMENT