News

Florin Cîțu anunță ce se va întâmpla cu facturile românilor: ”Nu vom plafona prețurile la energie”. Soluțiile premierului

Florin Cîțu a făcut un anunț important privind facturile românilor. Acesta spune că nu vor fi plafonate prețurile, dar statul va compensa o parte din factură.
31.08.2021 | 16:34
Florin Citu anunta ce se va intampla cu facturile romanilor Nu vom plafona preturile la energie Solutiile premierului
ADVERTISEMENT

În plin scandal al facturilor uriașe la energie primite de tot mai mulți români, premierul Florin Cîțu a convocat, marţi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei.

După aceste discuții, șeful Executivului a prezentat o serie de concluzii. Acesta a precizat că statul nu va interveni pentru a plafona prețurile. În schimb, acesta promite că va găsi o soluție pentru a compensa o parte din factură.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, anunț important privind facturile românilor: ”Nu vom plafona prețurile”

În opinia premierului, soluția trebuie să vină rapid pentru cetățeni. Florin Cîțu a anunțat că Guvernul nu va plafona prețurile de pe piața energiei.

Acesta a recunoscut că statul nu are soluții pe termen scurt pentru a opri creșterea prețurilor și că nu se ia în calcul plafonarea tarifelor, dat fiind faptul că ”această creștere a prețurilor este peste tot în UE”.

ADVERTISEMENT

Șeful Guvernului a vorbit despre soluția pe termen mediu care poate fi independența energetică a României.

”Trebuie să venim cu soluții. Soluția nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluțiile împreună. Nu vom interveni pentru a plafona prețurile. Am înțeles că această creștere a prețurilor este peste tot în UE, dar am înțeles și problema noastră, aceea că trebuie să importăm energie pentru că nu producem cât trebuie.

ADVERTISEMENT

Sunt gata să îmi asum acest obiectiv pentru că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Asta am înțeles eu din ce s-a întâmplat în această perioadă: o creștere a consumului, a trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE.

În Spania, de exemplu, s-au triplat prețurile. Dar noi avem resursele pentru a avea independența energetică a României”, a spus premierul, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

Premierul anunță compensarea facturilor la energie

În ceea ce privește prețurile din iarna care urmează, premierul Cîțu a declarat că se analizează varianta compensării unei părți din factură și a avertizat companiile să nu crească în mod artificial prețurile.

”În primul rând, o soluție pe care am propus-o, de a compensa o parte din factura pentru consum în această iarnă. Trebuie să îi găsim forma finală cât mai repede. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie. În România, un paradox, producția energetică este în majoritate făcută de companii de stat. Oameni numiți în funcții politic.

Eu nu aș vrea să se întâmple, și am spus despre companiile de stat, această reformă a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor.

Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri. Nu vreau ca o companie să își umfle profiturile dintr-o situație conjuncturală”, a declarat Cîțu.

Cîțu a vorbit și despre legea consumatorului vulnerabil, care este în prezent în Parlament.

”Legea consumatorului vulnerabil: este o lege din 2012 dar niciun guvern nu a avut curajul să își asume această lege. Astăzi văd tot felul de curajoși. Legea stă în Parlament din primăvară. Nimeni din parlament nu a venit să spună că facem sesiune extraordinară pentru a adopta această lege”, spune premierul.

ADVERTISEMENT