News

Florin Cîțu, despre noua lege a salarizării: “Nu vom mai vedea sporuri”. Cine rămâne fără bani

08.04.2021 | 16:02
Florin Citu despre noua lege a salarizarii Nu vom mai vedea sporuri Cine ramane fara bani
ADVERTISEMENT

Premierul României, Florin Cîțu, a solicitat în ședința de guvern grăbirea elaborării noului proiect de lege a salarizării. Premierul a mai menționat că este posibil ca în cadrul noii legi să nu mai existe sporuri de salarizare. În cazul în care legea nouă a salarizării va mai cuprinde totuși sporuri, este posibil ca acestea să se aplice doar pentru cazuri speciale, pentru un număr foarte mic de categorii.

Premierul a solicitat ministerelor să-și exprime părerea cu privire la memorandumul Ministerului Muncii despre noua lege a salarizării. Florin Cîțu a precizat că Ministerul Muncii va elabora noua lege a salarizării după o discuție cu ministerele avizatoare. Este posibil ca sporurile să dispară din noua lege, sau să fie prezente pentru mult mai puține categorii de salariați.

ADVERTISEMENT

Noua lege a salarizării – majoritatea sporurilor vor fi înlăturate

“În ședința de Guvern de astăzi, am cerut ministerelor avizatoare să vină cu puncte de vedere pe memorandumul Ministerului Muncii referitor la legea salarizării. Trebuie să venim cât mai repede cu o lege a salarizării.Sporuri, dacă vor exista, vor fi doar pentru cazuri foarte speciale. Mi-am exprimat public opinia, voi vedea cu ce formă va veni Ministerul Muncii în final, după ce va discuta cu ministerele respective, dar, așa cum am mai anunțat, nu cred că în această formă vom mai vedea sporuri, sau dacă vor exista sporuri, acestea vor fi doar pentru o foarte, foarte mică categorie, cazuri foarte speciale.Am spus ministerelor să vină cu avize, pentru ca săptămâna viitoare să aprobăm acest memorandum”

, a declarat premierul Florin Cîțu.

Vor fi consultați specialiști în domeniu și se va lucra cu Banca Mondială

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunța în luna februarie că pentru noua lege a salarizării se va apela la consultanță de profil și parteneri, precum Banca Mondială. Legea salarizării urmează să includă mai multe principii de bază, cum ar fi modul de calculare a salariilor, tipurile de sporuri ce vor fi eliminate, dar și alte salarii ce vor fi incluse în grilă.

ADVERTISEMENT

“În privința legii salarizării, din Ministerul Muncii va pleca o variantă cu câteva principii de bază pe care le-am enunțat și în comisie și anume – cum se calculează salariile în plată, ce tipuri de sporuri pot fi eliminate, ce sporuri pot fi acordate în sumă fixă și ce alte salarii mai pot fi incluse pe grilă.

După aceea, vom începe o dezbatere cu miniștrii de linie, pentru că ei pot să contureze cel mai bine politicile salariale pe domeniile de care răspund. Nu vreau să avansez termene hazardate, pentru că ne trebuie foarte multă atenție. Nu ascund faptul că intenționăm să apelăm și la consultanță de profil, inclusiv cu Banca Mondială, cu care am mai lucrat, de altfel, pe legea salarizării.

ADVERTISEMENT

“Am avut discuții și căutăm parteneri care să ne dea siguranța că varianta cu care vom ieși va fi cea mai echitabilă”, a declarat Raluca Turcan.