News

Florin Cîțu, totul despre arestarea din SUA: „Nu am vorbit înainte cu președintele despre acest eveniment. Orban avea hârtia, deci știa. Nu îmi dau demisia”

Premierul face sâmbătă declarații de presă. Două subiecte fierbinți pe agenda publică: dosarul din SUA și rectificarea bugetară.
14.08.2021 | 13:43
Florin Citu totul despre arestarea din SUA Nu am vorbit inainte cu presedintele despre acest eveniment Orban avea hartia deci stia Nu imi dau demisia
ADVERTISEMENT
14-08-2021
11:06

Florin Cîțu, lumină în contrele ultimei săptămâni

De la apariţia informaţiei pe această temă, premierul a comunicat doar pe reţelele sociale, făcând atât anunţuri legate de activitatea Guvernului, dar postând şi imagini de la o vizită a sa în SUA, însoţite de diverse melodii. Acum a ales să vorbească deschis presei

„Am avut mai multe propuneri pentru rectificarea bugetară. Le-am pus la un loc și ducea la un deficit de 7,3, nu am fost de acord.

Am văzut că a rămas în spațiul public greșeala făcută acum aproape 21 de ani în Statele Unite. În România, în legislație, nu se face o asemenea cerere, avem acces la informații. Nu am adus în discuție acest eveniment domnului președinte. În ceea ce îl privește pe domnul Orban, un coleg mi-a spus că i-a arătat o hârtie și a zis că o are, deci presupun că știa. Am discutat cu domnul președinte, aceasta nu este o situație penală.

Sunt legislații diferite, am discutat. Nu m-am gândit să-mi dau demisia, avem o guvernare pe care trebuie să le ducem la capăt.

Niciodată nu trebuie amestecate alcoolul și condusul, mi-am învățat lecția, poate că e nevoie și în România să ne uităm la legislație. Această toleranță zero ar putea fi implementată și în România. Este un moment la care nu te uiți vrei să ți-l aduci aminte. Este o situație prin care nu am vrut să mai trec niciodată.

Era sâmbătă, fuseze ziua colegului de cameră, am băut îndeajuns încât să depășesc limita egală. Cred că bere am consumat. Nu pot să duc 7-8 beri, dar am băut ca să depășesc limita legală. Am recunoscut imediat că am consumat băuturi alcoolice. Am stat până la finalul procedurilor pentru statul Iowa, este o întreagă procedură. Nu au fost 48 de ore, dar am plătit tot ce a fost nevoie, am respectat toată legislația. Am fost nevoit să-mi vând mașina și m-am și împrumutat la bancă. Cred că da am plătit împrumutul. 

Eu cred că totul începe de la rectificare bugetară, de acolo începe nemulțumirea colegilor din Coaliție. Bineînțeles, PNL va avea la conducere un om care a lucrat în sectorul privat, un om care a lucrat în SUA, un om care peste tot și-a făcut treaba.

În 2008 eram în România, nu știu ce s-a mai întâmplat, mașina nu făcea foarte mulți bani, probabil 1500 de dolari am luat pe ea. 

Propunerea mea este Dan Vîlceanu pentru Ministerul de Finanțe. Nu știu dacă am raportul toxicologic, nu cred că îl am, alcoolemia cred că era trecută în dosar. Nu știam că l-am făcut, totul a fost făcut prin avocat. Nu am considerat relevant acest subiect pentru funcția din România. Cazierul meu din România este curat, poate că trebuia să-i spun. Eu am recunoscut din primul moment că am consumat băuturi alcoolice”, a spus Florin Cîțu 

Este prima întâlnire a lui Florin Cîțu cu presa după apariția informațiilor despre cele două zile petrecute într-o închisoare din Statele Unite ale Americii la care a fost condamnat în urmă cu 20 de ani pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Florin Cîțu, primele declarații de presă după izbucnirea scandalului dosarului penal din SUA

Intervenția șefului guvernului ar putea însă să aibă ca temă iminenta rectificare bugetară.

Florin Cîțu a publicat vineri pe Facebook nivelul execuției bugetare după primele șase luni ale anului 2021, defalcată pentru fiecare minister.

ADVERTISEMENT

Potrivit graficului publicat de primul-ministru, nivelul mediu al execuției bugetare a Guvernului său pentru prima jumătate a anului a fost de 84%. Nivelul execuției variază considerabil de la un minister la altul, între 28% și 96%.

Postarea lui Cîțu vine după ce acesta și-a exprimat de mai multe ori nemulțumirea față de faptul că unii dintre miniștri nu au fost în stare să cheltuie banii alocați la începutul anului pentru diverse proiecte.

ADVERTISEMENT

Șeful Guvernului a spus că nu sunt justificate cererile unor miniștri pentru mai mulți bani la rectificarea bugetară în condițiile în care aceștia nu au fost capabili să demareze sau să finalizeze proiectele care fuseseră bugetate anterior.

Florin Cîțu, reacții cu poze și muzică la scandalul legat de arestarea sa în SUA

La doar câteva zile după scandalul provocat de știrea arestării sale, șeful Guvernului a distribuit mai multe imagini din timpul petrecut pe meleaguri americane.

ADVERTISEMENT

Fotografiile sunt realizate în anul 2016 și sunt însoțite de melodii rock.

Mesajul transmis de premier este unul destul de clar: „Can’t Stop Me Now” (n.r.- Nu mă mai poți opri acum), melodie a formației The Score.

În total, seful Executivului a publicat la story-ul de pe Facebook patru imagini. Toate acestea sunt însoțite de melodii: „Back in Black”, de la AC/DC, „Head Like a Hole”, a formației Nine Inch Nails și „The Sound of Silence”, varianta celor de la Disturbed.

ADVERTISEMENT

Cu privire a episodul petrecut acum 20 de ani, Cîțu spunea că a fost o greșeală. El a mai precizat și că a fost plătită scump.

În plus, s-a declarat surprins că aceste lucruri au ieșit la iveală în contextul alegerilor interne din PNL.

ADVERTISEMENT