Ioan Oltean, fost deputat PDL și PNL cu șase mandate în Parlamentul României, acuză Direcția Națională Anticorupție că a provocat moartea soției sale, printr-o campanie care a avut ca unic obiectiv compromiterea sa publică și condamnarea penală pentru o faptă pe care nu a comis-o.
Oltean a fost anchetat într-un dosar viza acordarea unor despăgubiri supraevaluate, alături de Crinuța Dumitrean, fostă șefă a ANRP, care era însărcinată în 8 luni în anul 2016, când a fost reținută. Totul a început de la declarația unui preot din Chitila, care le-a spus procurorilor că Oltean a primit ”un sac de bani în 2010”, în curtea bisericii sale (sacul negru ar fi conținut 600.000 de euro, conform rechizitoriului DNA). În 2020, DNA a clasat dosarul pe motiv că fapta nu există sau nu e prevăzută de legea penală.
Acum, Ioan Oltean s-a îndreptat împotriva statului român și a chemat în instanță Ministerul Finanțelor Publice, solicitând reparații morale de 400.000 de euro. Fostul deputat susține că a fost urmărit timp de șapte ani prin intermediului sistemului de localizare GPS de pe telefonul său și că, în această perioadă, toate convorbirile sale au fost ascultate de procurori.
Cea mai gravă acuzație se referă la decesul soției sale, despre care politicianul spune că a fost provocat de șocul reținerii sale, în anul 2015. Oltean a depus la dosar certificatul de deces al partenerei sale de viață, datat 26 martie 2021.
”În cei 7 ani cât a durat această tortură psihică, (Ioan Oltean, n.r.) a suferit prejudicii morale irecuperabile, având probleme de relaţionare inclusiv cu membrii familiei, consecinţa cea mai gravă fiind decesul soţiei sale din luna martie a anului 2017, deces ce a survenit pe fondul imposibilităţii acesteia de a-şi reveni din punct de vedere psihic în urma socului pe care l-a suferit în momentul în care a văzut la televizor că reclamantul a fost reţinut pe scara avionului de către ofiţerii DNA.
La dosarul cauzei există certificatul de deces al soţiei sale, iar cei 3 martori audiaţi în cauză au declarat fără echivoc faptul că decesul soţiei sale a intervenit pe fondul problemelor pe care reclamantul le-a avut la acea vreme.
Moartea soţiei l-a afectat zguduitor, fiind căsătoriţi de peste 35 de ani, având împreuna o viaţă de familie exemplară şi o legătură emoţională extrem de puternică, soţia fiind principalul său sprijin moral în tot ce făcea.
Pierzând acest sprijin, viaţa sa socială a intrat în derivă şi nu avea puterea să îşi revină la o viaţă socială normală”, se arată în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bistrița Năsăud.
Ioan Oltean mai spune că acțiunile procurorilor DNA au fost întreprinse ”cu scop șicanator”, având menirea de a-l exclude din viața publică, lucru care s-a și întâmplat.
El le-a povestit procurorilor că la data de 26 noiembrie 2015 a fost contactat telefonic de ofițerii de poliție judiciară de la DNA – structura centrală, care l-au informat că pe numele său există un mandat de aducere. Ioan Oltean spune că i s-a spus că trebuie să ajungă la București în aceeași zi, la ora 15:00, deși oamenii legii știau că locuiește la Bistrița Năsăud.
La aterizarea pe aeroportul Otopeni, el a fost preluat de ofițerii de poliție judiciară din cadrul DNA și condus la sediul instituției, unde i s-a transmis că va fi reținut. ”Fiind o persoană publică foarte cunoscută (deputat și președinte PNL Bistrița Năsăud), a fost imediat preluat de către reprezentanții mass-media, care au informat publicul, în mod mincinos, că intenționa să fugă în țară, fiind urmărit de DNA pentru fapte de corupție”, a mai arătat avocatul fostului deputat.
În urma declanșării anchetei, Oltean a fost nevoit să renunțe la imunitate, la solicitarea partidului, cu toate că ”nu exista nicio probă care să dovedească vinovăția”. Procedura de vot a ridicării imunității sale a devenit un show televizat, fiind transmis în direct, timp de trei ore, pe principalele canale de televiziune.
În paralel, deputatul acuză ”declanșarea unui val de ură în rândul populației” împotriva sa și a familiei sale. Inclusiv prietenii din partid s-au depărtat de el, pentru a nu avea de suferit. ”A rămas singur în lupa cu un întreg sistem represiv pornit împotriva sa, din motive oculte, de neînțeles și inexplicabile pentru reclamant”, se mai arată în dosar.
Oltean a mai susținut că a fost supus în permanență oprobriului public, prin ”diverse emisiuni televizate și articole de presă” care au amplificat și mai mult starea de fapt. Astfel, susține politicianul, a ajuns să nu mai poată ieși în public, fiind apostrofat pe stradă pe motiv că a furat.
Ulterior, pentru că era cercetat penal, Ioan Oltean nu a mai putut candida pe listele partidului, la alegerile din 2016, iar de atunci a fost exclus definitiv din viața socială.
”Cu toate că a fost găsit nevinovat de către instanţele de judecată, reputaţia sa nu va putea fi recuperată, astfel că şi în prezent mare parte a populaţiei cu care vine în contact, continuă să creadă că a fost vinovat şi că a scăpat de pedeapsă datorită unor manevre făcute de către reclamant asupra magistraţilor.
Aşa fiind, reputaţia sa nu va putea fi niciodată reparată integral, fiind practic condamnat la moarte civilă din momentul în care Parchetul a început cercetările împotriva sa”, mai scrie în dosarul consultat de FANATIK.
Ioan Oltean spune că suma solicitată cu titlu de despăgubiri nu acoperă decât ”o mică parte din prejudiciul suferit” și că este sigur că și pentru această sumă ”se vor găsi politicieni și mass-media influențați de oameni din cadrul DNA, care să îl supună aceluiași oprobriu”.
În decembrie 2023, Tribunalul Bistrița Năsăud a respins ca inadmisibilă acțiunea lui Ioan Oltean, împotriva statului român. Pe data de 23 februarie, la scurtă vreme după publicarea motivării, fostul deputat a contestat decizia, urmând ca apelul să se judece la aceeași instanță.