News

Fostul ministru Mircea Dușa deține terenuri de mii de metri pătrați în orașul natal. Soția politicianului încasează pensie specială

Demnitar de rang înalt, Mircea Dușa (66 de ani) a îndeplinit funcția de ministru al apărării naționale și al afacerilor interne, fiind refuzat însă de președintele Klaus Iohannis pentru rolul de premier interimar.
03.11.2021 | 16:56
Fostul ministru Mircea Dusa detine terenuri de mii de metri patrati in orasul natal Sotia politicianului incaseaza pensie speciala
Mircea Dușa a fost propus și premier intermiar, dar președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea acestuia
ADVERTISEMENT

Până acum doi ani, Mircea Dușa (66 de ani) a fost un politician care a bifat o mulțime de funcții publice de maximă importanță, ajungând inclusiv ministrul al apărării naționale și ministru al afacerilor interne.

În 2012, Mircea Dușa a fost numit ministru de interne în primul guvern Victor Ponta, după care – din 2012 până în 2015 – a îndeplinit rolul de ministru al apărării naționale, funcție pe care și-a păstrat-o și în următoarele guverne conduse de liderul de atunci al PSD.

ADVERTISEMENT

După Colectiv, Mircea Dușa a fost propus premier interimar

La începutul lunii noiembrie 2015, după demisia lui Ponta, provocată de scandalul izbucnit după incendiul de la Colectiv, Mircea Dușa a fost propus premier intermimar, dar președintele Klaus Iohannis a refuzat opțiunea, numindu-l în locul lui pe Sorin Cîmpeanu, actualul ministru al educației.

Înainte de 1989, Mircea Dușa a avut diverse funcții în Partidul Comunist Român și în consiliul popular al orașului natal, Toplița, fiind șef serviciu în perioada 1976-1986 și chiar vicepreședinte, între 1986 și 1990.

ADVERTISEMENT

După 1990, Mircea Dușa a urcat în funcție, ajungând viceprimar și chiar primar al orașului Toplița (în 1996), ca membru PDSR. Instalat prefect al județului Harghita (2001), Dușa a prins și două mandate de parlamentar (2004-2008, 2008-2012) ca deputat PSD.

Gafa lui Dușa: ”Trupurile neînsuflețite a cadavrelor celor decedați”

În 2014, o anchetă a revistei Kamikaze a dezvăluit faptul că Mircea Dușa a omis să-și treacă în CV faptul că a efectuat studii superioare la Academia de Studii Social – Politice ”Ștefan Gheorghiu”, școala de cadre a PCR.

ADVERTISEMENT

Din perioada în care era ministru al apărării naționale datează și o gafă monumentală a lui Mircea Dușa. În 2015, atunci când aștepta pe aeroport avioanele militare care aduceau răniții și persoanele decedate în accidentul de autocar din Muntenegru, demnitarul a declarat următoarele:

”Pe măsură ce, așa cum a comunicat deja ambasadorul, se finalizează formalitățile de partea din Muntenegru, vom efectua și zborul cu trupurile neînsuflețite a cadavrelor celor decedați”, a afirmat atunci Mircea Dușa.

ADVERTISEMENT

Soția lui Dușa, pensie specială de aproape 150.000 lei pe an

Ultima funcție publică a lui Mircea Dușa a fost aceea de prefect al județului Mureș, din care a demisionat pe 10 decembrie 2019. Fostul demnitar nu are însă necazuri cu banii, pentru că numai pensia specială a soției Ana, fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Toplița, se ridică la suma anuală de 149.061 lei.

Portofoliul imobiliar al lui Mircea Dușa cuprinde două apartamente și o casă de locuit, dar și un număr de cinci terenuri. Dintre acestea, patru sunt amplasate pe raza orașului Toplița, iar unul – intravilan, 283 metri pătrați – este situat în Sâncraiu de Mureș.

În orașul natal, Toplița, Dușa deține patru terenuri, după cum urmează: un teren intravilan, de 1906 metri pătrați, un teren agricol, de 5676 metri pătrați și alte două terenuri, de 4276 metri pătrați și de 667 metri pătrați, încadrate la ”alte categorii de terenuri extravilane dacă se află în circuitul civil”.

ADVERTISEMENT