News

Fostul premier Adrian Năstase a fost reabilitat, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție. Hotărârea nu este definitivă

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis reabilitarea fostului premier Adrian Năstase, cu privire la cele două pedepse cu închisoarea. Hotărârea nu este definitivă
07.12.2021 | 13:13
Fostul premier Adrian Nastase a fost reabilitat a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie Hotararea nu este definitiva
ADVERTISEMENT

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, reabilitarea fostului premier Adrian Năstase cu privire la cele două condamnări. Decizia nu este definitivă.

Adrian Năstase a fost reabilitat

Adrian Năstase a fost reabilitat marți, 07 decembrie, de Înalta Curte de Casație și Justiție, în legătură cu cele două pedepse privative de libertate, una de doi ani și a doua de patru ani.

ADVERTISEMENT

Fostul prim-ministru a anunţat, în data de 8 octombrie, că a depus o cerere de reabilitare judecătorească.

“Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian. Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (…) şi pedeapsa de 4 ani închisoare (…), pedepse ce au fost contopite prin sentinţa penală nr. 1385/08.05.2014 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014* (…) stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare”, au declarat reprezentanții ÎCCJ.

ADVERTISEMENT

Potrivit Codului Penal, dacă o persoană condamnată este reabilitată, toate interdicțiile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat încetează.

Decizia Înaltei Curți nu este definitivă. Aceasta poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare.

ADVERTISEMENT

În cazul în care decizia rămâne definitivă, Adrian Năstase poate fi ales din nou în funcții publice și, de asemenea, poate să își exercite dreptul de a vota.

Adrian Năstase, condamnat în două dosare

Adrian Năstase a fost condamnat în două dosare.

Prima condamnare a fostului premier a fost în dosarul “Trofeul Calităţii”. Sancțiunea penală care a constat în doi ani de închisoare cu executare a fost dată de instanţa supremă în iunie 2012. Adrian Năstase a fost acuzat că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme care s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

ADVERTISEMENT

Cea de-a doua condamnare a fostului demnitar a fost în dosarul “Zambaccian”, din ianuarie 2014, în care acesta a primit o pedeapsă cu închisoarea timp de patru ani după ce a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată și șantaj.

“Cei care au judecat dosarele mele erau numiți de Băsescu”, a declarat fostul premier, întrebat despre condamnările sale.

Adrian Năstase a fost închis începând cu data de 26 iunie 2012 și a stat în închisoare mai puțin de un an. Acesta a fost eliberat condiționat, prin decizia Tribunalului București, la data de 18 martie 2013.

ADVERTISEMENT