News

Fostul premier francez Francois Fillon amenință că va merge să vândă conserve în Piaţa Roşie. A fost audiat pentru legăturile sale cu Rusia

Francois Filon a fost audiat în legăturile cu relațiile pe care le are cu Rusia. În replică, politicianul susține că este pregătit să meargă să vândă conserve în Piața Roșie.
03.05.2023 | 18:22
Fostul premier francez Francois Fillon ameninta ca va merge sa vanda conserve in Piata Rosie A fost audiat pentru legaturile sale cu Rusia
Ex-premierul francez a anunțat că este este pregătit să vândă paté în Piața Roșie. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Fostul prim-ministru francez, Francois Fillon, susține că este pregătit să vândă conserve în Piața Roșie. Anunțul a fost făcut miercuri 3 mai, în timpul audierilor legate de relațiile sale cu Rusia, în condițiile în care politicianul a făcut parte de consiliul administrativ al companiilor “Sibura” și “Zarubejnefti”.

Francois Fillon amenință autoritățile franceze

Francois Fillon a comentat acuzațiile parlamentului francez de legături cu Rusia și a subliniat faptul că poate să-și desfășoare activitățile profesionale după propriul plac. Politicianul a amenințat că nu poate fi oprit de autoritățile franceze și este pregătit să vândă conserve în centrul Moscovei, transmite TV5 Monde.

ADVERTISEMENT

„Îmi conduc afacerile după propriul plac. Fac ceea ce mi se pare corect. În cazul în care o să decid să vând pate în Piața Roșie, o să vând pate în Piața Roșie”, a remarcat Francois Fillon.

Fostul premier a fost nevoit să dea explicații comisiei parlamentare cu privire la activitatea sa în consiliul de administrație al “Sibur” și “Zarubejnefti”.  Ancheta a fost demarată de partidul lui Marine Le Pen, membrii Adunării Naționale insistând asupra ideii că Fillon  colaborează cu alte state pentru a influența opinia publică din Franța.

ADVERTISEMENT

Fostul premier susține că nu a primit bani de la ruși

Francois Fillon, care este cercetat pentru legăturile sale cu Rusia, a declarat că „nu a primit nici un cent” de la Moscova. Ex-premierul a precizat că a participat o singură dată la adunările consiliilor de administrație ale celor două companii, după care le-a părăsit.

“Nu pot să accept ideea că odată ce ocupi postul premierului, nu mai poți să ai dreptul la nicio altă activitate profesională. În toată cariera mea politică, nu am luat nici măcar un cent de la ruși”, a subliniat Francois Fillon.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Fillon, timp de cinci ani, el și fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, au fost interceptați de Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA). Politicianul a mai atras atenția asupra spionajului Chinei și alte ingerințe venite din Turcia, Maroc și Algeria. Tot în cadrul audierilor, Fillon a specificat că s-a retras din consiliile de administrație ale companiilor rusești Sibur și Zarubejhnefti. Politicianul susține că a luat acestea decizii în 25 februarie 2022, la două zile după ce Rusia a invadat Ucraina.

Cel mai mare scandal din cariera politică a lui Francois Fillon

Cel mai mare scandal din cariera politică a lui Francois Fillon a izbucnit în iarna lui 2017, atunci când fostul premier se afla în plină campanie electorală. Presa franceză a relatat atunci că soția politicianului, Penelope, a beneficiat de salariu de asistent parlamentar, dar nu s-a prezentat niciodată la locul de muncă. Scandalul a luat amploare și a primit numele „Penelopegate”. Fillon era considerat liderul cursei prezidențiale, dar scandalul i-a afectat ratingul. Candidatul ocupând locul trei, după Emmanuel Macron și Marine Le Pen.

ADVERTISEMENT

Francois Fillon, ex-candidatul la funcția de președinte al Franței, a fost condamnat la patru ani de închisoare din care unul cu executare. Curtea de Apel din Paris l-a obligat să achite 375.000 de euro. Scandalul locurilor de muncă fictive atribuite de Francois Fillon partenerei sale Penelope a avut un impact negativ asupra reputației ex-premierului. Acesta a pierdut alegerile prezidențiale  din 2017.

 

 

ADVERTISEMENT