Legea privind reforma pensiilor a cărei prevedere principală este majorarea vârstei de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, a fost promulgată de președintele Franței, Emmanuel Macron, în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, scrie Digi24.ro.
Promulgarea a fost făcută în timpul nopții, la ora locală 03.28. Decizia președintelui Macron a provocat furia sindicatelor care consideră că graba cu care șeful statului a pus în vigoare legea reprezintă un refuz al dialogului, motiv pentru care sindicatele au anunțat că nu vor mai participa la negocierile cu președintele care erau programate marți, la Palatul Elysée.
Din punct de vedere legal, Macron ar fi avut la dispoziție 15 zile pentru a promulga legea, însă promulgarea a survenit la numai câteva ore după ce Consiliul Constituțional a decis că proiectul e lege promovat de către guvernul de la Paris este constituțional.
De altfel, imediat după publicarea în Jurnalul Oficial, parizieni nemulțumiți au ieșit în stradă și au incendiat scutere și pubele de gunoi astfel că decizia luată de Macron nu a reușit să evite noi proteste antiguvernamentale.
„Codul securităţii sociale este astfel modificat. În primul alineat, cuvintele ‘şaizeci şi doi’ sunt înlocuite cu ‘şaizeci şi patru’”, stipulează textul noului act normativ, promulgat de către Emmanuel Macron în timpul nopții trecute.
Însă opozanții acestei reforme mai au pârghii legale prin care o pot bloca. Opoziția a depus până acum două cereri ca subiectul reformei pensiilor să fie supus unui referendum. Prima a fost respinsă de către Consiliul Constituțional, însă decizia pentru a doua urmează să fie anunțată la începutul lunii viitoare.
Reforma pensiilor, promovată de către guvernul condus de către Elisabeth Borne cu sprijinul președintelui Emmanuel Macron a declanșat proteste ample de stradă, care au ajuns la sute mii de persoane în capitala Paris.
În paralele, confederațiile sindicale franceze au declanșat o grevă generală care a dus la perturbări majore ale circulației interne și externe ale mărfurilor și persoanelor, pe lângă alte inconveniente. De exemplu, în urma grevei angajaților de la salubritate, străzile Parisului s-au umplut de mormane de gunoaie.
Numărul maxim al participanților la proteste a fost atins pe 7 martie, când numărul francezilor ieșiți în stradă a fost estimat la 1.280.000. Ultimele proteste au avut loc vineri, în așteptarea deciziei Consiliului Constituțional.