News

Fostul preşedinte polonez crede că UE ar trebui să se dezintegreze: “Să creeze o nouă comunitate, fără Polonia şi Ungaria”

Fostul președinte polonez Lech Walesa a criticat aprobarea Planului de relansare și reziliență al Poloniei de către Comisia Europeană cu ignorarea încălcărilor statului de drept
04.06.2022 | 22:22
Fostul presedinte polonez crede ca UE ar trebui sa se dezintegreze Sa creeze o noua comunitate fara Polonia si Ungaria
Fostul președinte polonez, Lech Walesa, critici dure pentru UE. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Lech Walesa, fostul președinte polonez, a criticat decizia Comisiei Europene de aprobare a Planului de relansare și reziliență al Poloniei susținând că Uniunea Europeană ar face mai bine să se dezintegreze și să formeze o altă uniune fără Varșovia și Budapesta.

Lech Walesa, critici dure la adresa puterii de la Varșovia

Fostul președinte Lech Walesa a declarat într-un interviu publicat sâmbătă de portalul Interia că Uniunea Europeană ar trebui, mai degrabă, să se dizolve și să creeze o nouă alianță cu Franța și Germania în centru, fără Polonia și Ungaria.

ADVERTISEMENT

„UE, în loc să facă compromisuri cu Polonia, ar trebui să se dezintegreze și în câteva minute să creeze o nouă comunitate pe baza Germaniei și Franței, dar fără Polonia și Ungaria. Dar nu am fost ascultat din nou, iar aceasta este o idee simplă: dacă am vrea să intrăm în noua Uniune, în afara drepturilor, ar trebui să acceptăm și obligații. Și așezați-le astfel încât să nu se mai repete trăsăturile care se întâmplă astăzi”, a subliniat fostul președinte polonez.

Lech Walesa a susținut că aprobarea Planului național de relansare și reziliență al Poloniei reprezintă o greșeală în absența respectării de către Varșovia a statului de drept.

ADVERTISEMENT

„Până la urmă, acești bani vor fi în continuare risipiți și furați. Fără statul de drept, nu are rost să risipești miliarde de euro degeaba”, a spus fostul președinte.

Lech Walesa, laureat al premiului Nobel pentru pace și care a condus Polonia între 1990 și 1995, a susținut că, în ceea ce privește negocierile cu președintele rus, Vladimir Putin, calea diplomatică nu reprezintă o soluție. În opinia sa, cea mai eficientă variantă este o politică de forță, singura pe care Kremlinul o înțelege.

ADVERTISEMENT

„Ar fi trebuit trebuit să vorbești cu Putin diferit de la început. Așezați-l și spuneți: „Omule. Ai rachete, dar știi ce avem? Doar că nu vrem să te împușcăm. Nu vrem să te demolăm, doar te construim. Vrem pace. Don, nu ne face să ne folosim capacitățile, nu vei supraviețui, omule. Nu crezi? Atunci uită-te la armele noastre.” Așa ar trebui să vorbești cu președintele Rusiei, nu cu un fel de diplomație”, a mai spus Lech Walesa.

CE a aprobat în sfârșit PNRR-ul Poloniei

După aproape un an de negocieri continue, Comisia Europeană a aprobat zilele trecute Planului de redresare și reziliență al Polonie, însă autoritățile de la Bruxelles au subliniat că Varșovia nu va vedea niciun ban până când nu vor fi îndeplinite condițiile ce privesc statul de drept.

ADVERTISEMENT

Polonia a depus planul său încă din mai 2021, însă Comisia Europeană a blocat aprobarea acestuia din cauza reglementărilor care, în opinia sa, afectează independența justiției. Miercuri, CE a aprobat PNRR-ul Poloniei ce prevede granturi în valoare de 23,9 miliarde de euro și credite de 11,5 miliarde de euro.

„Planul Poloniei include repere legate de aspectele importante ale independenței sistemului judiciar, care sunt de o importanță deosebită pentru îmbunătățirea climatului investițional și pentru a pune în aplicare condițiile pentru o implementare eficientă a planului de redresare și reziliență”, a precizat Comisia Europeană.

Bruxelles-ul a acuzat în repetate rânduri ultra-conservatorii de la putere din Polonia că încearcă să erodeze democrația și statul de drept. Din acest motiv, UE a stabilit trei condiții pentru aprobarea PNRR-ului Poloniei: desființarea controversatei camere de disciplină pentru judecători, reformarea acestui regim disciplinar și repunerea în funcție a judecătorilor demiși.

Recent, Parlamentul Poloniei a votat un proiect de lege care înlocuiește controversata cameră disciplinară pentru judecători. Celelalte măsuri agreate ar urma să fie implementate ulterior, de acestea depinzând tranșe ulterioare din PNRR.

ADVERTISEMENT