News

Fostul preşedinte polonez crede că UE ar trebui să se dezintegreze: “Să creeze o nouă comunitate, fără Polonia şi Ungaria”

Fostul președinte polonez Lech Walesa a criticat aprobarea Planului de relansare și reziliență al Poloniei de către Comisia Europeană cu ignorarea încălcărilor statului de drept
04.06.2022 | 22:22
Fostul presedinte polonez crede ca UE ar trebui sa se dezintegreze Sa creeze o noua comunitate fara Polonia si Ungaria
Fostul președinte polonez, Lech Walesa, critici dure pentru UE. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Lech Walesa, fostul președinte polonez, a criticat decizia Comisiei Europene de aprobare a Planului de relansare și reziliență al Poloniei susținând că Uniunea Europeană ar face mai bine să se dezintegreze și să formeze o altă uniune fără Varșovia și Budapesta.

Lech Walesa, critici dure la adresa puterii de la Varșovia

Fostul președinte Lech Walesa a declarat într-un interviu publicat sâmbătă de portalul Interia că Uniunea Europeană ar trebui, mai degrabă, să se dizolve și să creeze o nouă alianță cu Franța și Germania în centru, fără Polonia și Ungaria.

ADVERTISEMENT

„UE, în loc să facă compromisuri cu Polonia, ar trebui să se dezintegreze și în câteva minute să creeze o nouă comunitate pe baza Germaniei și Franței, dar fără Polonia și Ungaria. Dar nu am fost ascultat din nou, iar aceasta este o idee simplă: dacă am vrea să intrăm în noua Uniune, în afara drepturilor, ar trebui să acceptăm și obligații. Și așezați-le astfel încât să nu se mai repete trăsăturile care se întâmplă astăzi”, a subliniat fostul președinte polonez.

Lech Walesa a susținut că aprobarea Planului național de relansare și reziliență al Poloniei reprezintă o greșeală în absența respectării de către Varșovia a statului de drept.

ADVERTISEMENT

„Până la urmă, acești bani vor fi în continuare risipiți și furați. Fără statul de drept, nu are rost să risipești miliarde de euro degeaba”, a spus fostul președinte.

Lech Walesa, laureat al premiului Nobel pentru pace și care a condus Polonia între 1990 și 1995, a susținut că, în ceea ce privește negocierile cu președintele rus, Vladimir Putin, calea diplomatică nu reprezintă o soluție. În opinia sa, cea mai eficientă variantă este o politică de forță, singura pe care Kremlinul o înțelege.

ADVERTISEMENT

„Ar fi trebuit trebuit să vorbești cu Putin diferit de la început. Așezați-l și spuneți: „Omule. Ai rachete, dar știi ce avem? Doar că nu vrem să te împușcăm. Nu vrem să te demolăm, doar te construim. Vrem pace. Don, nu ne face să ne folosim capacitățile, nu vei supraviețui, omule. Nu crezi? Atunci uită-te la armele noastre.” Așa ar trebui să vorbești cu președintele Rusiei, nu cu un fel de diplomație”, a mai spus Lech Walesa.

CE a aprobat în sfârșit PNRR-ul Poloniei

După aproape un an de negocieri continue, Comisia Europeană a aprobat zilele trecute Planului de redresare și reziliență al Polonie, însă autoritățile de la Bruxelles au subliniat că Varșovia nu va vedea niciun ban până când nu vor fi îndeplinite condițiile ce privesc statul de drept.

ADVERTISEMENT

Polonia a depus planul său încă din mai 2021, însă Comisia Europeană a blocat aprobarea acestuia din cauza reglementărilor care, în opinia sa, afectează independența justiției. Miercuri, CE a aprobat PNRR-ul Poloniei ce prevede granturi în valoare de 23,9 miliarde de euro și credite de 11,5 miliarde de euro.

„Planul Poloniei include repere legate de aspectele importante ale independenței sistemului judiciar, care sunt de o importanță deosebită pentru îmbunătățirea climatului investițional și pentru a pune în aplicare condițiile pentru o implementare eficientă a planului de redresare și reziliență”, a precizat Comisia Europeană.

Bruxelles-ul a acuzat în repetate rânduri ultra-conservatorii de la putere din Polonia că încearcă să erodeze democrația și statul de drept. Din acest motiv, UE a stabilit trei condiții pentru aprobarea PNRR-ului Poloniei: desființarea controversatei camere de disciplină pentru judecători, reformarea acestui regim disciplinar și repunerea în funcție a judecătorilor demiși.

Recent, Parlamentul Poloniei a votat un proiect de lege care înlocuiește controversata cameră disciplinară pentru judecători. Celelalte măsuri agreate ar urma să fie implementate ulterior, de acestea depinzând tranșe ulterioare din PNRR.

ADVERTISEMENT
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
Imaginile cu Radu Drăgușin, după ce a primit un verdict greu de digerat....
Imaginile cu Radu Drăgușin, după ce a primit un verdict greu de digerat. Englezii l-au caracterizat într-un singur cuvânt
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Decizie definitivă în
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Survivor All Stars. Cătălin Moroșanu, remunerat cu zeci de mii de euro după...
Survivor All Stars. Cătălin Moroșanu, remunerat cu zeci de mii de euro după eliminare
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic...
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic acolo”
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume