News

Fostul șef adjunct al STS, generalul Florin Mihalache, condamnat la închisoare. Fusese prins în flagrant primind 75.000 euro, mită

Generalul în rezervă Florin Mihalache a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare de Tribunalul București. Decizia nu este definitivă
21.12.2023 | 23:10
Fostul sef adjunct al STS generalul Florin Mihalache condamnat la inchisoare Fusese prins in flagrant primind 75000 euro mita
General STS, condamnat la aproape 4 ani de pușcărie. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Generalul în rezervă Florin Mihalache, fost adjunct al șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale la începutul anilor 2000, a fost condamnat joi, 21 decembrie, la 3 ani și 8 luni de închisoare pentru mai multe fapte de corupție, printre care trafic de influență, spălarea banilor și fals în înscrisuri. Sentința nu este însă definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel București.

Fost șef adjunct al STS, condamnat la închisoare

Tribunalul București l-a condamnat pe fond pe generalul în rezervă Florin Mihalache la 3 ani și 8 luni cu executare. Acesta a fost adjunctul șefului STS în perioada 2001-2005, adică ultimul mandat al președintelui Ion Iliescu. Urmează ca apelul să se judece la Curtea de Apel București.

ADVERTISEMENT

„Condamnă pe inculpatul Mihalache Florin la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență (fapta din august 2021 – decembrie 2021). Condamnă pe inculpatul Mihalache Florin, la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor (fapta din 06.01.2022).

Condamnă pe inculpatul Mihalache Florin, la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (fapta din 06.01.2022). Constată că faptele ce constituie obiectul judecății au fost săvârșite în concurs. Contopește pedepsele principale concurente, urmând a aplica inculpatului pedeapsa cea mai mare, de 3 ani închisoare, care va fi sporită cu 8 luni închisoare, reprezentând o treime din totalul pedepselor ce nu se mai execută, inculpatul urmând a executa, în final, pedeapsa de 3 ani și 8 luni închisoare.

ADVERTISEMENT

Obligă pe inculpatul Mihalache Florin la plata sumei de 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 20.12.2023, soluția fiind pusă la dispoziţia publicului prin mijlocirea grefei”, se arată în minuta instanței de judecată, potrivit Ziare.com.

Faptele pentru care a fost condamnat

Fostul adjunct din STS a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna mai a anului 2022 după ce a fost prins în flagrant de procurorii anticorupție primind suma de 75.000 de euro din partea unui om de afaceri căruia îi promisese că îi va stinge toate procesele pe care le avea pe rolul instanțelor din Capitală.

ADVERTISEMENT

În plus, în schimbul acestei sume de bani, generalul îi promisese și achitarea unei datorii de 1,5 milioane euro către una din firmele aceluiași om de afaceri, martor în dosar. Inițial, generalul îi ceruse omului de afaceri o mașină de lux în schimbul folosirii influenței pentru oprirea dosarelor aflate pe rolul instanțelor.

„În perioada august 2021 – ianuarie 2022, inculpatul ar fi pretins, în mod repetat, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză), inițial, un autoturism de lux, ulterior contravaloarea acestuia, de 75.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra reprezentantului a două societăți comerciale cu care martorul avea mai multe litigii, în scopul stingerii acestora”, se arată în comunicatul DNA din momentul reținerii generalului Florin Mihalache.

ADVERTISEMENT

Pentru a mușamaliza întreaga afacere, generalul STS încheiase cu omul de afaceri un contract fictiv de împrumut, au mai spus procurorii. O săptămână mai târziu, în momentul în care trebuia să primească cei 75.000 de euro, generalul a fost prins în flagrant de către procurori. Potrivit celor de la Hotnews, generalul a verificat cu o lampă UV toate cele 310 bancnote primite, pentru a nu avea însrcise pe ele “mită” sau “flagrant”. Mihalache a fost ridicat de pe o stradă din Sectorul 1 de procurori, după ce primise suma de bani.

ADVERTISEMENT
Tags: