News

DNA, 11 rețineri în dosarul de corupție de la Spitalul Botoșani. Fostul director al unității ar fi pe listă

În urma perchezițiilor de miercuri, DNA a dispus 11 rețineri în dosarul de corupție de la Spitalul Botoșani. Fostul director al unității ar fi vizat.
14.12.2023 | 11:23
DNA 11 retineri in dosarul de coruptie de la Spitalul Botosani Fostul director al unitatii ar fi pe lista
Perchezițiile DNA în dosarul de corupție de la Spitalul Botoșani, soldate cu 11 rețineri. Sursa foto: hepta.ro / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urma unor audieri care s-au întins pe tot parcursul nopții trecute, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dispus 11 rețineri în dosarul de corupție de la Spitalul Botoșani.

Perchezițiile DNA în dosarul de corupție de la Spitalul Botoșani, soldate cu 11 rețineri

La mijlocul acestei săptămâni, procurorii DNA au întreprins percheziții la Spitalul Județean Botoșani. Acestea au avut loc într-un dosar de corupție privind suspiciuni de fraudare a unor concursuri de angajare. Au fost peste 90 de verificări în mai multe locații, inclusiv la Consiliul Județean și la PSD Botoșani, instituții conduse de Doina Federovici,

ADVERTISEMENT

În contextul acțiunii DNA de miercuri, președinta Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a admis că și ea este vizată de dosarul DNA. A dezvăluit că procurorii au făcut percheziții la ea acasă.

Am pus la dispoziție toate documentele. Consiliul Județean nu face parte din această speță. Nu au fost ridicate înscrisuri. Au fost și la mine acasă. Le-am pus la dispoziție tot ce au cerut”, a spus ea într-o declarație făcută în fața presei. Întrebată de jurnaliști dacă este vizată de ancheta DNA, ea a spus: ”Din moment ce au venit aici, cu sigranță da”.

ADVERTISEMENT

În urma acestor acțiuni, procurorii DNA au reținut 11 persoane, iar alte 4 au fost plasate sub control judiciar, scrie Hotnews.ro, care citează surse judiciare. Conform acelorași surse, printre cei reținuți se află și fostul director al Spitalului Județean Botoșani, Angel Călin.

Acesta a fost demis pe 23 august, după moartea Alexandrei, tânăra de 26 de ani ignorată timp de mai multe ore de medici. Tragedia din vară a avut loc pe 18 august.

ADVERTISEMENT

Atunci, tânăra Alexandra Ivanov a murit la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Însărcinată în luna a treia, ea a ajuns la spital după ce a acuzat dureri şi hemoragie. În unitatea medicală a trecut printr-un veritabil calvar. După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea.

A doua zi, de dimineață, starea ei de sănătate s-a înrăutăţit. S-a stins în Secţia de anestezie – terapie intensivă. Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat de îngrijiri medicale, a arătat un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

ADVERTISEMENT

Ancheta DNA vizează fraudarea unor concursuri pentru posturi din Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani

La Botoșani, DNA face cercetări într-un mega dosar privind infracțiuni de corupție din perioada 2018-2023. Este suspectată fraudarea unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante.

Procurorii spun că ar fi fost fraudate mai multe concursuri, începând de la cel de îngrijitoare, brancardieri, asistenți medicali și până la medici și posturi de conducere.

Mita oferită pentru ocuparea unor asemenea posturi era între 8.000 și 15.000 de euro. Astfel, dacă în 2020 un post de asistent ”costa” 8.000 de euro, în 2022, șpaga ar fi ajuns la 10.000 de euro. În prezent, în 2023, mita a urcat la 15.000 de euro, notează România Liberă.

ADVERTISEMENT
Tags: