News

Fostul șef al Naftogaz Ucraina, reținut la Suceava. Franchuk deține secrete strategice din sistemul energetic, pe care rușii vor să pună mâna

Fostul prim-vicepreședinte al companiei ucrainene de stat, Naftogaz, a fost reținut la Suceava, la cererea autorităților ruse din Ingușetia, care solicită extrădarea expertului.
24.04.2024 | 09:03
Fostul sef al Naftogaz Ucraina retinut la Suceava Franchuk detine secrete strategice din sistemul energetic pe care rusii vor sa puna mana
Valentyn Franchuk a fost la conducerea companiei de stat Naftogaz Ucraina și a lucrat direct cu Gazprom / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Judecătoria Suceava are pe masă cererea de extrădare formulată de autoritățile rusești împotriva lui Valentyn Franchuk, fost prim-vicepreședinte al companiei petroliere de stat Naftogaz și unul dintre cei mai importanți specialiști din domeniul petrolier în Ucraina. Oficial, Franchuk este acuzat că a escrocat gigantul Gazprom, dar în spatele acestui dosar s-ar afla dorința Rusiei de a afla secrete strategice din sistemul energetic al Ucrainei.

Valentyn Franchuk e acuzat de ruși că a escrocat compania Gazprom

Franchuk a fost reținut la Suceava, pe baza unui mandat de arestare emis de Tribunalul Districtual Magas din Republica Ingușetia și transmis prin Interpol Moscova la data de 29 februarie 2024, pentru comiterea infracțiunii de ”escrocherie comisă de un grup de persoane la scară deosebit de mare”. Rușii spun că Franchuk, în calitate de director al companiei Nefte-Gaz Avtomatika, a încheiat un contract cu Gazprom Mezhregiongaz Makhachkala, în baza căruia trebuia să execute un complex de lucrări de implementare a sistemului informatizat de contorizare de date.

ADVERTISEMENT

În baza acestui contract, compania Gazprom a plătit o sumă importantă de bani, însă lucrările nu au mai fost executate niciodată. În schimb, Valentyn Franchuk și alte persoane din conducere ar fi emis certificate de finalizare a lucrărilor. ”Subiectul şi complicii săi au furat banii şi i-au cheltuit pentru propriile nevoi”, spun autoritățile ruse.

În realitate, Moscova ar vrea să scoată de la el secrete din sistemul energetic al Kievului

Valentyn Franchuk spune însă că nu a știut că este urmărit internațional și că, în realitate, rușii ar vrea să extragă de la el informații strategice referitoare la rețeaua de petrol și gaze a Ucrainei. De altfel, el a declarat în fața unei instanțe din România că a refuzat să colaboreze cu autoritățile ruse, în condițiile în care a deținut funcții de conducere în companii aflate rețeaua națională de transport și gaze în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Franchuk este născut în Ucraina, însă a avut și cetățenie rusă, el lucrând, de-a lungul timpului, în ambele state. Potrivit publicației Kyiv Post, Valentyn Franchuk a fost numit prim-vicepreședinte al companiei Naftogaz Ucraina în anul 2013, ca urmare a unei decizii a Cabinetului de Miniștri.

Un an mai târziu, el a fost pus sub acuzare alături de Evhen Bakulin, fost președinte al Naftogaz, într-un caz de fraudă. Procurorii i-au sechestrat întreaga avere, dar dosarul a fost clasat după ce Serviciul Fiscal al Statului a realizat un raport de audit la Naftogaz și nu a găsit nicio neregulă.

ADVERTISEMENT

Franchuk a rămas timp de mulți ani o persoană influentă în domeniul petrolului și gazelor, având legături puternice în Donețk și Lugansk, teritorii controlate astăzi de armata rusă.

A primit cadou un ceas de la fostul președinte al Ucrainei

La data de 18 martie 2024, Curtea de Apel Suceava a respins propunerea Parchetului de arestare provizorie și l-a plasat pe Valentyn Franchuk sub control judiciar, până la o decizie definitivă referitoare la cererea de extrădare formulată de autoritățile ruse.

ADVERTISEMENT

Având ultimul cuvânt, ucraineanul a declarat, prin intermediul unui traducător autorizat, că cererea de extrădare este întemeiată pe motive politice și că deține informații strategice despre petrolul și gazele din Ucraina, care ar putea ajunge pe mâna rușilor.

”Persoana urmărită Valentyn Franchuk, având ultimul cuvânt, prin intermediul interpretului autorizat de limbă ucraineană, arată că, începând cu vârsta de 27 de ani a lucrat la diverse companii foarte mari din Ucraina. La început avea în subordine peste 100 de angajaţi, apoi 1000 şi una dintre companiile foarte mari la care a lucrat la început a fost Ukrnafta, care se ocupa cu extragerea petrolului, având calitatea de director executiv. Arată că a primit de la preşedintele Leonid Kucima un ceas.

Ulterior, a fost director adjunct la cea mai mare companie de gaz din Ucraina care distribuia, furniza şi cumpăra gaz (Naftogaz, n.r.). Societatea menţionată în actele de la dosarul cauzei despre care se susţine că ar fi folosită ca să fure banii ruşilor este o altă companie în care nu a avut nicio calitate”, se arată în dosar.

Valentyn Franchuk, la un pas de moarte în arestul de la Suceava

Cetățeanul ucrainean și-a petrecut o noapte în Centrul de Arest Preventiv Suceava, timp în care a solicitat prezența unui cadru medical. În cele din urmă, el a fost condus la spital pentru că avea tensiunea 16 cu 6. El suferă de probleme cardiace, diabet și are o proteză de șold, fiind dependent de prezența soției sale, alături de care și-a închiriat un apartament în Suceava.

Magistrații suceveni au considerat că ”temeiurile invocate de statul solicitant nu sunt suficiente pentru a justifica privarea de libertate a persoanei urmărite, în raport cu natura și gravitatea faptei pentru care s-a emis mandatul de arestare”. De asemenea, instanța a reținut că, în contextul războiului din Ucraina, Federația Rusă s-a retras din Consiliul Europei și neagă jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului, organul judiciar care oferă protecție în caz de încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale.

România are un acord de extrădare în vigoare cu Federația Rusă, pe baza căruia a fost la un pas s-o trimită în Cecenia pe Amina Gerikhanova, o militantă acuzată de legături cu teroriștii sirieni. Decizia instanțelor românești a declanșat proteste de amploare în întreaga lume, în primăvara anului 2022. Abia după ce cazul a ajuns la CEDO, Amina Gerikhanova a scăpat de extrădare.

ADVERTISEMENT
Tags: