News

Rusia, fabrică de mercenari pentru toată lumea: de la Gazprom la ministrul apărării. Ce grupări paramilitare se dezvoltă în spatele miliției Wagner

Companii militare private cresc în spatele grupului Wagner. Mercenari pentru ministrul apărării și pentru gigantul gazier Gazprom.
29.06.2023 | 13:46
Rusia fabrica de mercenari pentru toata lumea de la Gazprom la ministrul apararii Ce grupari paramilitare se dezvolta in spatele militiei Wagner
Statul rus a mințit mult timp spunând că nu are nici o legătură cu mercenarii Wagner / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Revolta mercenarilor grupului Wagner repune pe tapet chestiunea companiilor militare private, care proliferează în Rusia. Teoretic, sunt interzise de Constituția rusă. Deși numărul și mărimea lor rămân necunoscute, acestea sunt departe de a avea aceleași resurse ca milițiile conduse de Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin” care tocmai i-a tăiat maioneza liderului de la Kremlin.

„Wagneri” pentru toți: de la ministrul apărării, la gigantul gazier Gazprom

Multe companii militare private din Rusia nu ocupă primele pagini ale ziarelor, spre deosebire de grupul Wagner și liderul lor, Evgheni Prigojin. Cu nume precum Convoy, Patriot, Enot, aceste companii militare private sunt încă în mare parte în afara radarului opiniei publice. Mai ales, ele nu îl provoacă în mod deschis pe Vladimir Putin, așa cum fac mercenarii Wagner. Și nici nu-l înjură deschis pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, și pe comandantul armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, așa cum face Prigojin.

ADVERTISEMENT

Dar, la fel ca militia Wagner, acestea sunt companii militare private (PMC) cu rădăcini în Rusia. Principiul lor este la fel de simplu ca și cel al grupului paramilitar condus de Evgheni Prigojin: crearea unui grup de combatanți care să servească diverse interese. ”Există companii militare private care sunt anterioare grupului Wagner”, a declarat pentru L’Express Peer de Jong, vicepreședinte al Institutului Themiis și fost colonel în marina militară. „Și există un număr relativ mare dintre ele în Rusia”.

Pe hârtie, aceste companii militare private seamănă cu compania creată de Prigojin, care s-a ridicat împotriva Kremlinului la 23 iunie, înainte de a-și abandona rebeliunea, 24 de ore mai târziu. De asemenea, aceste PMC recrutează mercenari, foști soldați, prizonieri și chiar vagabonzi pentru a opera în întreaga lume. Deși este dificil de contabilizat, știm că numărul lor a explodat în ultimii ani. „Astăzi, toate structurile (din Rusia) au dezvoltat companii militare private”, confirmă Peer de Jong. „Guvernatorii provinciilor au propriile companii militare private, ministrul apărării, Serghei Șoigu o are și el pe a sa, la fel ca și gigantul Gazprom”.

ADVERTISEMENT

Companii militare private: o gamă largă de interese

Rolul acestor companii militare private este simplu: să apere interesele creatorilor lor, în special la nivel internațional. „Armata rusă nu poate merge să protejeze pozițiile unei companii aflate în Africa”, notează Peer de Jong. Dar o PMC poate. Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale estimează că cel puțin 30 de țări găzduiesc operațiuni duse de companii militare private, suspectate sau dovedite.

Printre acestea se numără Ucraina, Siria, Libia, Sudan și Venezuela. În aceste țări, PMC-urile îndeplinesc o gamă largă de misiuni, inclusiv de luptă, de pregătire militară, de informații și de securitate a directorilor, etc. În deplină ilegalitate, deoarece sunt, teoretic, interzise de Constituția rusă.

ADVERTISEMENT

Tolerate de Kremlin

Dar companiile militare private sunt tolerate de Kremlin. Când a fost înființată în 2013, grupul Wagner a fost chiar sponsorizat de organismele de securitate ale statului, cum ar fi serviciile secrete rusești (FSB) și serviciile de informații ale statului major (GRU). Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, este, de asemenea, un apropiat al lui Vladimir Putin. Peer de Jong explică faptul că „Putin este un admirator al modelului american și al companiei Blackwater”, o armată privată americană care a operat, printre altele, în Irak. Deoarece PMC-urile nu sunt supuse legislației ruse, spre deosebire de armată, ele pot fi folosite ca „subcontractori”.

Kremlinul încearcă acum să recâștige controlul asupra companiilor militare private. Luna aceasta, Ministerul rus al Apărării a ordonat tuturor detașamentelor de voluntari Wagner să semneze contracte cu statul. Se crede că această decizie este cea care a declanșat rebeliunea condusă de Evgheni Prigojin, care nu își ascunde antipatia față de Serghei Șoigu și față de șeful de stat major, generalul Valeri Gherasimov.

ADVERTISEMENT

Prigojin, „creatura” care a scăpat de controlul lui Putin

Dar, în afară de grupul Wagner, „celelalte companii militare private nu au nici influența, nici capacitatea” de a se opune acestui ordin, spune Peer de Jong. „Ele rămân structuri de câteva sute de oameni, care servesc interesele creatorului lor”. Prin urmare, celelalte companii militare private sunt cu mult în spatele puternicei miliții Wagner care, pe lângă securitate, și-a diversificat foarte mult afacerile și operațiunile – în special în ceea ce privește influența în multe țări.

„Apar două modele, cel agreat și oficial, alături de armata regulată, și modelul disident al companiilor militare private”, conchide Peer de Jong. „Putin a fost forțat să facă o alegere. Doar că nu prevăzuse că Prigojin va rezista atât de mult. Într-un fel, el este creatura care a scăpat de sub controlul stăpânului său”.

Neo-naziștii, trimiși să „denazifice” Ucraina

Mercenarii Wagner sunt acuzați de multiple infracțiuni și crime, inclusiv de crime împotriva umanității în Ucraina. Dar Prigojin nu-și poate atribui titlul de „părinte” al grupului Wagner. În general, observatorii sunt de acord că acest sinistru „merit” îi revine unui personaj la fel de sinistru.

 

Este vorba de Dmitri Utkin (Dmitri Valerievici Utkin), fost ofițer GRU, descris drept neo-nazist notoriu. De altfel, Utkin are tatuate pe gât simboluri ale Germaniei naziste, inclusiv peltițele Schutzstafell, adică infamul SS. Care a fost tot o grupare paramilitară, devenită brațul înarmat al partidului nazist. Acești oameni au fost trimiși de Vladimir Putin să „denazifice” Ucraina.

Prigojin în Belarus, NATO avertizează Moscova și Minsk

Așa cum se știe, Evgheni Prigojin, a fost primit în Belarus ca parte a unui acord pentru a pune capăt rebeliunii sale în Rusia, ceea ce a determinat NATO să declare că se va apăra împotriva „oricărei amenințări” din partea Moscovei sau a Minskului. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Moscova și Minskul împotriva oricărei „amenințări” reprezentate de prezența șefului mercenarilor Wagner în Belarus, țară care se învecinează cu Polonia, Lituania și Letonia, trei țări membre ale Alianței.

„Am trimis un mesaj clar Moscovei și Minskului: NATO este aici pentru a proteja fiecare aliat și fiecare bucată de teritoriu NATO”, a declarat el la Haga, după un dineu cu șefi de stat și de guvern din țările Alianței. „Așadar, nu există loc pentru neînțelegeri la Moscova sau Minsk cu privire la capacitatea noastră de a ne apăra aliații împotriva oricărei amenințări potențiale”, a precizat Stoltenberg.

Glonțul pe lângă urechea lui Putin

Marți, președintele bielorus Alexandr Lukașenko a confirmat prezența lui Prigojin în această țară, într-o declarație ambiguă transmisă de agenția oficială de presă Belta. Presa bielorusă a relatat că un avion privat aparținând lui Prigojin a aterizat la Minsk, marți dimineață, scrie Boursorama. Evgheni Prigojin a dispărut în ceață după ce a anunțat, sâmbătă seara, sfârșitul rebeliunii Wagner, după 24 de ore de haos în care oamenii săi au ocupat baze militare și au mărșăluit spre Moscova, înainte de a face brusc cale întoarsă.

În timp ce undele de șoc ale revoltei conduse de oamenii acestui fost aliat al lui Vladimir Putin nu au fost încă măsurate, Kremlinul a negat deja că președintele rus ar fi fost slăbit de această criză, cea mai gravă din cele peste două decenii de domnie la Kremlin. Marți, Putin a mulțumit militarilor, despre care a spus că au împiedicat un „război civil”. „V-ați opus acestei tulburări, al cărei rezultat ar fi fost inevitabil haosul”, a spus el în cadrul unei ceremonii la Kremlin.

Cu un aer grav și plecându-și capul, el a ținut apoi un minut de reculegere în semn de omagiu pentru piloții ruși uciși de către răzvrătiții Wagner în timp ce „își făceau datoria cu onoare”. Revolta a determinat societatea să se „consolideze în jurul președintelui”, a dat asigurări Kremlinul, la puțin timp după ce Prigojin și oamenii lui erau aplaudați la scenă deschisă. „Armata și poporul nu au fost de partea răzvrătiților”, a adăugat Putin.

Rusia a plătit un miliard de euro în ultimul an pentru mercenarii Wagner

Anterior, Ministerul rus al Apărării, oaia neagră a grupului Wagner, anunțase că „pregătirile (erau) în curs pentru transferul echipamentelor militare grele ale grupului Wagner către unitățile active ale forțelor armate regulate”. Mișcarea pare menită să neutralizeze gruparea paramilitară, care până acum a fost responsabilă pentru îndeplinirea treburilor murdare ale Kremlinului în Ucraina, Siria și în mai multe țări africane.

Deși autoritățile ruse au negat anterior fără să clipească orice legătură cu grupul Wagner,  Putin a recunoscut marți că statul a „finanțat în totalitate” această armată privată, plătindu-i aproape un miliard de euro în ultimul an. Luni seara, președintele rus denunțase cu furie „trădarea” lui Prigojin, asigurând totodată că membrii Wagner se pot alătura armatei regulate ruse sau pot merge în Belarus, al cărui lider a acționat ca mediator pentru a pune capăt crizei. Sau se pot întoarce la casele lor.

„Experiența” mercenarilor, bună pentru Belarus

Criticându-l în mod implicit pe Putin,  Lukașenko a considerat că rebeliunea a fost rezultatul unei gestionări defectuoase a rivalității dintre Wagner și armata rusă, care a crescut constant de la începutul conflictului din Ucraina. Liderul bielorus a mai spus că l-a sfătuit pe Putin să nu-l „ucidă” pe Prigojin și că Belarus ar putea beneficia de „experiența” luptătorilor Wagner care se refugiază acolo.

Dizolvarea forțelor lui Prigojin în armata regulată

Potrivit opozantului rus încarcerat Alexei Navalnîi, această criză dovedește că regimul rus este „atât de periculos pentru țară încât chiar și prăbușirea sa inevitabilă reprezintă o amenințare de război civil”. Într-un mesaj audio difuzat luni, Prigojin a negat că ar fi încercat să „răstoarne guvernul”, afirmând că a vrut doar să „salveze” grupul său, care era amenințat cu absorbția în armata regulată.

Ca un semn că se pare că s-a ajuns la un acord între Prigojin și Kremlin, FSB a anunțat marți că renunță la acuzațiile împotriva lui Wagner pentru „revoltă armată”. Această indulgență, în ciuda recunoașterii de către  Putin că un număr necunoscut de piloți ai armatei au murit, contrastează cu represiunea implacabilă împotriva opozanților și a membrilor publicului care denunță ofensiva militară din Ucraina.

Unii analiști consideră că această criză ar putea slăbi forțele rusești din Ucraina și ar putea avantaja Kievul în contraofensiva sa. Marți, Pentagonul a anunțat o nouă tranșă de ajutor militar în valoare de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv apărare antiaeriană și vehicule blindate. De partea sa, Putin a declarat anterior că „nu a fost nevoit să retragă unități de luptă” pentru a le redistribui în Rusia în timpul revoltei Wagner.

ADVERTISEMENT
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale...
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Regiunea din România cu cea mai mare rată de sinucideri. Fenomenul este predominant...
Regiunea din România cu cea mai mare rată de sinucideri. Fenomenul este predominant în rândul bărbaților
Bătuți crunt din cauza lui Gigi Becali. Patronul FCSB a lăsat doi tineri...
Bătuți crunt din cauza lui Gigi Becali. Patronul FCSB a lăsat doi tineri să-i facă pană la mașina recent cumpărată, iar ce a urmat e incredibil
Cine sunt sutele de mii de români care vor plăti rate mai mici....
Cine sunt sutele de mii de români care vor plăti rate mai mici. Decizia a venit de la Frankfurt
TRAGEDIE în viața unei foste vedete de la PRO TV! Tatăl copiilor ei...
TRAGEDIE în viața unei foste vedete de la PRO TV! Tatăl copiilor ei a murit brusc. 'Nimeni nu se aștepta la așa ceva'
Iau PENISIE MĂRITĂ abia în noiembrie. Cine sunt pensiorii care trebuie să aștepte
Iau PENISIE MĂRITĂ abia în noiembrie. Cine sunt pensiorii care trebuie să aștepte
Distrus de durere în pușcărie. Cum a primit Gabriel Vasiliu vestea morții soției...
Distrus de durere în pușcărie. Cum a primit Gabriel Vasiliu vestea morții soției sale în Olanda
Românii care ar putea ieși mai devreme la pensie. Există o singură condiție
Românii care ar putea ieși mai devreme la pensie. Există o singură condiție
Cutremur în media. Demisă de la Antena 1, Andreea Bălan va apărea la...
Cutremur în media. Demisă de la Antena 1, Andreea Bălan va apărea la Pro TV
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului...
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!
Drama tatălui Denisei Răducu. A rămas fără bani, dar refuză să-i ceară ajutorul...
Drama tatălui Denisei Răducu. A rămas fără bani, dar refuză să-i ceară ajutorul fiicei din Spania: „Nu vreau să fiu o povară, mai bine mănânc mămăligă cu ceai”