Sport

Franck Ribery a decis să se retragă la aproape 40 de ani! Bornele unei cariere impresionante: „Un jucător ca el se naște la 100 de ani!”

Franck Ribery (39 de ani) pune punct unei cariere fabuloase. Cele mai importante momente din carieră și regretul ratării Balonului de Aur.
07.10.2022 | 18:55
Franck Ribery a decis sa se retraga la aproape 40 de ani Bornele unei cariere impresionante Un jucator ca el se naste la 100 de ani
23 de trofee a câștigat Franck Ribery în 12 ani la Bayern Munchen. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Franck Ribery a scris istorie la Bayern Munchen, iar mijlocașul ofensiv care evoluează acum la Salernitana a decis să se retragă înainte să împlinească 40 de ani.

Franck Ribery, doborât de problemele la genunchi. Nu a mai jucat fotbal din luna august

După ce Gonzalo Higuain și-a anunțat retragerea, un alt mare fotbalist e gata să pună ghetele în cui. Din păcate pentru Ribery, în acest sezon a jucat doar în prima etapă cu AS Roma și în Cupa Italiei împotriva lui Dennis Man cu Parma.

ADVERTISEMENT

De atunci, fotbalistul francez s-a confruntat cu probleme medicale la ambii genunchi, iar L’Equipe anunță că Ribery a luat deja decizia să se retragă. Jucătorul va face anunțul oficial în zilele următoare.

Jucătorul a semnat cu Salernitana în septembrie 2021, după ce s-a despărțit de Fiorentina. Sezonul trecut a evoluat în 23 de meciuri și a fost căpitanul echipei.

ADVERTISEMENT

Franck Ribery a scris istorie la Bayern Munchen și a câștigat nouă titluri de campion, record al Bundesliga

Ribery a jucat nu mai puțin de 12 ani pentru Bayern Munchen, unde s-a transferat în 2007 de la Olympique Marseille pentru 25 de milioane de euro. Mijlocașul de 27 de ani a ajuns la Munchen din postura de vicecampion mondial cu naționala Franței.

Au urmat 23 de trofee în tricoul bavarezilor. În primul an la Bayern Munchen a câștigat tot: cupa și titlul în Bundesliga, plus Cupa Ligii Germaniei).

ADVERTISEMENT

Au mai urmat alte opt titluri de campion: 2009–10, 2012–13, 2013–14, 2014–15, 2015–16, 2016–17, 2017–18, 2018–19, cinci cupe ale Germaniei 2009–10, 2012–13, 2013–14, 2015–16, 2018–19 și patru Supercupe ale Germaniei: 2012, 2016, 2017, 2018.

Frank Ribery a câștigat Liga Campionilor și Supercupa Europei în 2013 cu Bayern Munchen

Franck Ribery a câștigat aproape tot și la nivel internațional. Cel mai prețios trofeu este cu siguranță Liga Campionilor, pe care l-a cucerit cu Bayern Munchen în 2013, după o finală cu Borussia Dortmund câștigată cu 2-1 în urma unui gol marcat în minutul 89 de Arja Robben.

ADVERTISEMENT

Jucătorul de legendă al lui Bayern Munchen a fost desemnat cel mai bun jucător al Supercupei Europei, în care a și deschis scorul. Bayern Munchen a încheiat la egalitate, 2-2, în 120 de minute cu Chelsea și s-a impus la loviturile de departajare.

Tot în 2013, Bayern Munchen cu Ribery în teren reușea să câștige tripla: Liga Campionilor, Supercupa Europei și Campionatul Mondial al Cluburilor, după ce în Germania făcuse eventul. Cel mai frumos sezon din cariera francezului.

  • 285 de meciuri a jucat Franck Ribery pentru Bayern Munchen și a marcat 168 de goluri

Ribery are o poveste de viață emoționantă. Chinuit de sărăcie, a scăpat ca prin urechile acului după un accident de mașină

Franck Ribery s-a născut într-un cartier sărăcăcios al orășelului Boulogne-sur-Mere, port la Canalul Manecii. „Mirosea mereu a pește și urină”, isi aducea aminte Frank.

„Am fost abandonat într-o mânăstire de părinții mei naturali când eram încă un nou-născut. Din fericire, după scurt timp, am găsit o familie care de la început mi-a oferit toată dragostea și afecțiunea pe care altcineva a ales să mi-o refuze. Totuși, destinul avea altceva pregătit pentru mine”. – Franck Ribery

Un teribil accident de mașină i-a schimbat viața definitiv la doar doi ani, când a ieșit prin parbriz. Cicatricile aveau să îi rămână veșnic mărturie și să îi înspăimânte pe adversarii direcți: „Nici nu mă gândesc să fac o operație estetică. De aici vine forța mea, dorința constantă de a reuși în viață”.

La 13 ani a mers la academia de fotbal a lui Lille unde a stat trei ani până când și-a terminat studiile. S-a întors acasă, unde a semnat primul contract de fotbalist cu echipa locală US Boulogne, pe 150 de euro. A jucat acolo doar un sezon și a plecat la Olympique Ales, care avea însă să intre în faliment.

A urmat un transfer de la Brest și apoi la Metz, unde a debutat în Ligue One: „Ribery este un magician al balonului, nu ai cum să îi furi mingea, este un jucător magnific, nu am mai văzut un jucător de talia lui de multă vreme. Un jucător ca Ribery se naște la 100 de ani”, spunea Jean Fernandez, antrenorul său de la Metz.

După un conflict cu președintele clubului a plecat însă la Galatasaray în 2005, unde a câștigat primul trofeu din carieră: Cupa Turciei. S-a întors în Franța după doar șase luni și a semnat Olympique Marseillle, unde a jucat următorii doi ani.

A debutat pentru naționala Franței în 2006 într-o victorie cu Mexic și a jucat la două Campionate Mondiale și Europene. În total, 81 de meciuri și 20 de goluri: „Ribery este un coșmar pentru orice fundaș. Nu ai cum să îl oprești, sunt mândru că joc în aceeași echipă cu Ribery și că nu îl am ca adversar”, spunea și Thierry Henry.

Franck Ribery a fost pe lista scurtă pentru câștigarea Balonului de Aur. Cele mai importante premii individuale

Dorit de Real Madrid, Franck Ribery a fost considerat unul dintre cei mai tehnici fotbaliști din epoca sa, iar francezul a fost aproape să câștige și Balonul de Aur în 2013, când a cucerit toate trofeele posibile, însă a ieșit doar pe locul 3. după Cristiano Ronaldo și Lionel Messi.

Cele mai importante performanțe individuale ale lui Franck Ribery

  • Cel mai bun tânăr jucător al anului în Ligue One. A primit și premiul pentru cel mai frumos gol al anului și a făcut partea din echipa sezonului în 2006
  • A cucerit Onze de Bronze și a fost desemnat cel mai bun jucător din Europa (2006, 2008)
  • Cel mai bun jucător francez al anului: 2007, 2008, 2013
  • Fotbalistul anului în Germania: 2008
  • Franck Ribery a fost ales de 5 ori în echipa sezonului în Bundesliga: 2008, 2009, 2012, 2013, 2014
  • Cel mai bun pasator din UEFA Champions League în sezonul 2011-2012
  • Fotbalistul anului în Bundesliga: 2012

„A fost ceva de neînţeles. Am câştigat toate trofeele, nu se putea face mai mult. Pentru mine este ca un furt, o injustiţie, pentru că nu am avut o ţară întreagă în spatele meu. Am văzut cu ochii mei că francezii nu au fost toţi alături de mine, iar unii l-au votat pe Cristiano. Portugalia să-i voteze pe Messi sau Ribery? Imposibil. Acelaşi lucru şi în Argentina” – Franck Ribery pentru radio CFC după ce a pierdut Balonul de Aur în 2013.

  • 23 de trofee a câștigat Franck Ribery la Bayern Munchen în 12 ani
ADVERTISEMENT