Sport

Franz Beckenbauer, bornele unei cariere uluitoare. Cum s-a ales cu porecla „Der Kaiser”

Franz Beckenbauer s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani. Legenda fotbalului german lasă în urmă o carieră impresionantă încununată de două Baloane de Aur.
08.01.2024 | 21:55
Franz Beckenbauer bornele unei cariere uluitoare Cum sa ales cu porecla Der Kaiser
Franz Beckenbauer a decedat la varsta de 78 de ani
ADVERTISEMENT

Fotbalul german a pierdut o legendă și un lider în urma trecerii în neființă a lui Franz Beckenbauer la vârsta de 78 de ani. Anunțul devastator a fost făcut astăzi de către familia sa.

Franz Beckenbauer s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani

Cunoscut sub porecla “Der Kaiser” (Împăratul), Beckenbauer a fost una dintre cele mai influente și respectate figuri ale fotbalului, marcând istoria acestui sport. Franz Beckenbauer și-a început călătoria în fotbal la SC 1906 München, club a cărui bază de pregătire și sediu erau în apropierea locuinței părinților săi.

ADVERTISEMENT

La vârsta de 12 ani, el a decis să facă pasul către TSV 1860 München. Totuși, adevărata glorie a venit odată cu transferul său la Bayern Munchen, club alături de care a crescut în faimă și a obținut o serie de succese notabile.

În 1968, Beckenbauer și-a câștigat faimoasa poreclă “Der Kaiser”, un nume care avea să-l însoțească de-a lungul întregii sale cariere și după retragerea sa din activitatea de jucător.

ADVERTISEMENT

Franz Beckenbauer a câștigat două Baloane de Aur

Povestea acestei porecle are două variante, una legată de o fotografie la o statuie a împăratului austriac Franz I, iar cealaltă implicând desemnarea sa ca „Kaiser der Nation” de către Bild, după triumful lui Bayern în Bundesliga în 1969.

Beckenbauer, un mijlocaș impresionant și lider în teren, a devenit o figură emblematică pentru fotbalul german, alături de coechipierul său Gerd Muller, cunoscut sub numele de „Bomber der Nation”. Porecla „Kaiser” s-a consolidat în special după finala Cupei Germaniei din 1969, unde Beckenbauer a câștigat un duel simbolic cu Reinhard Libuda, cunoscut drept „Regele Westfaliei”.

ADVERTISEMENT

Franz Beckenbauer a câștigat de două ori prestigiosul trofeu Balonul de Aur în anii 1972 și 1976, Beckenbauer și-a etalat abilitățile excepționale pe teren, cucerind inimile suporterilor de fotbal. De-a lungul carierei sale remarcabile, a fost desemnat de patru ori Fotbalistul Anului în Germania, între 1966 și 1976.

Cu Bayern Munich, echipa sa de suflet, a triumfat de trei ori în Cupa Campionilor Europeni în sezoanele 1973/74, 1974/75 și 1975/76, marcând o eră de dominanță în fotbalul european. În plus, în sezonul 1966/67, Beckenbauer și echipa sa au ridicat Cupa Cupelor.

ADVERTISEMENT

Cu o carieră impresionantă și contribuții majore la succesul echipei naționale a Germaniei, inclusiv în calitate de antrenor, Franz Beckenbauer a rămas un simbol al fotbalului mondial. În ciuda luptei cu boli în ultimii ani, moartea sa în somn lasă un imens gol în inimile fanilor și în memoria iubitorilor de fotbal din întreaga lume.

ADVERTISEMENT