News
notix pixel id

Fraudă masivă cu certificate de vaccinare în Elveția. Peste 8.000 de oameni riscă închisoarea

Autoritățile din Elveția au descoperit că în cantonul Sankt Gallen au fost eliberate peste 8.000 de certificate false de vaccinare, certificate care acum au fost invalidate.
24.12.2021 | 13:24
Fraudă masivă cu certificate de vaccinare în Elveția. Peste 8.000 de oameni riscă închisoarea
O rețea din Elveția a falsificat peste 8.000 de certificate de vaccinare/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Oficialitățile regionale din cantonul elvețian Sankt Gallen anchetează modul în care au fost eliberate mai bine 8.000 de certificate false.

Principalii suspecți sunt un grup de angajați de la un centru privat de testare pentru COVID-19, care aveau acces la sistemul naţional de eliberare a certificatelor, scrie DPA, citată de Agerpres.

Ancheta penală îi va viza atât pe cei care au falsificat certificatele, cât și pe cei care au plătit bani pentru a le primi, a precizat administrația cantonului Sankt Gallen.

ADVERTISEMENT

Pentru aceste fapte, pedeapsa pornește de la amendă penală, dar poate ajunge și la cinci ani de închisoare.

Deocamdată, autoritățile elevețiene s-au limitat la invalidarea certificatelor emise în mod ilegal.

ADVERTISEMENT

Nivelul actual al vaccinării în Elveția este de 67% din populația eligibilă, însă cantonul Sankt Gallen este printre unitățile administrative cu cel mai redus grad al imunizării, de numai 61%.

Certificatele false, o problemă generalizată

Problema certificatelor false este una cu care se confruntă multe țări, cel mai recent scandal izbucnind în Franța, la mijlocul acestei luni, când au fost descoperite 110.000 de certificate COVID-19 false.

ADVERTISEMENT

Sute de persoane au fost reținute, după ce oamenii legii au declanșat 400 de anchete.

Ministrul Sănătății, Gerald Darmanin a explicat că, în cele mai multe cazuri, documentele sunt falsificate cu ajutorul medicilor și asistentelor. Din acest motiv, identificarea certificatelor false poate fi destul de dificilă.

În Franța, utilizarea unui certificat COVID fals are consecințe grave. Unii au fost deja condamnați la închisoare cu suspendare și uneori la închisoare, ministrul subliniind faptul că pedeapsa poate ajunge chiar și până la cinci ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la sfârșitul lunii noiembrie, au avut loc percheziții în Italia, unde autoritățile au descoperit o grupare care promitea certificate Covid false pe Telegram.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri