News

Ai mânca o friptură scoasă la imprimantă? Ce gust are cea mai mare bucată de carne crescută în laborator până acum

Carnea scoasă la imprimantă ar putea reprezenta viitorul în alimentația curentă. Un progres foarte important îl reprezintă această friptură printată 3D.
12.12.2021 | 18:44
Ai manca o friptura scoasa la imprimanta Ce gust are cea mai mare bucata de carne crescuta in laborator pana acum
Ce gust are cea mai mare friptură printată 3D de până acum. Sursa foto: MeaTech.
ADVERTISEMENT

Dacă la imprimantele 3D putem să realizăm acum tot felul de obiecte, chiar și locuințe, nu mai e foarte mult timp până când vom putea mânca alimente realizate astfel. Ba chiar viitorul a devenit realitate, odată cu imprimarea unei întregi fripturi.

Reușita aparține companiei israeliene MeaTech, care a dezvăluit cea mai mare friptură crescută în laborator de până acum. Această bucată de carne este realizată din celule de grăsime și musculare colectate din țesuturile unei vaci vii.

ADVERTISEMENT

Celule stem prelevate de la bovină au fost adăugate ”cernelii bio”, iar apoi, întregul amestec a fost introdus într-o imprimantă 3D specială, pentru a realiza această friptură.

Ulterior, bucata de carne scoasă la imprimantă a fost maturată într-un incubator. Astfel, celulele stem s-au putut diferenția în celulele de grăsime și de mușchi, ce la rândul lor se dezvoltă ulterior în țesuturi musculare sau grase.

ADVERTISEMENT

Carnea scoasă la imprimantă, viitorul alimentației?

”Scopul MeaTech este să realizeze un înlocuitor complet pentru o friptură clasică, având în vedere maximizarea conținutului bazat pe celule, în loc să folosească ingrediente care nu sunt carne”, a declarat compania într-un comunicat de presă.

”MeaTech intenționează să continue îmbunătățirea proceselor de bioprintare și tehnologiilor de cultivare, pentru a produce carne care își însușește mai bine caracteristicile cheie ale unei fripturi premium”, mai arată compania.

ADVERTISEMENT

Creșterea animalelor și sacrificarea acestora pentru consumul uman reprezintă aproximativ 15% din totalul emisiilor de gaze de seră la nivel mondial, aceste procese fiind semnificative în ceea ce privește influența asupra schimbărilor climatice.

Mai rău, estimările arată că metanul produs de vaci este de 28 de ori mai potent decât dioxidul de carbon, când vine vorba de impactul asupra încălzirii atmosferei.

ADVERTISEMENT

Din aceste cauze, MeaTech lucrează la îmbunătățirea și perfecționarea fripturii scoasă la imprimanta 3D. Izolarea celulelor stem de la bovine este primul pas din acest proces de creație, fiind urmat de multiplicarea acestor celule nespecializate.

Ce gust are friptura printată 3D?

Celulele pot fi transformate apoi în cerneluri biologice, care sunt încărcate în bioimprimanta 3D a companiei. Aceasta este capabilă, astfel, să ”printeze” carnea. Încă nu este comestibilă în acest moment, deoarece este compusă tot din celule stem.

Totuși, prin maturare, acestea se transformă în celule specializate, care ulterior dau naștere țesuturilor musculare sau celor de grăsime din friptură.

”Fiecare pas din producerea acestei fripturi a fost dezvoltat și optimizat de către noi, de la formula unică a bio-cernelii funcționale, până la protocoalele de diferențiere a celulelor stem și până la o tehnologie de imprimare brevetată”, a dezvăluit MeaTech.

Poate cel mai important fapt referitor la această friptură este că ”arată, miroase și are același gust și textură precum carnea provenită de la un animal crescut la fermă.”

Carnea crescută în laborator începe să devină mai populară în lume, iar friptura despre care vorbim acum este un progres destul de important. Asta deoarece majoritatea ”cărnii de cultură” realizată până acum în laboratoare era mai degrabă similară cu o carne tocată decât cu o friptură, fiind realizată din fibre musculare simple și nu din structuri complexe. Fripturile conțin grăsime, mușchi și vase sanguine adunate laolaltă într-o structură complexă, arată dailymail.co.uk.

Echipa nu a dat detalii cu privire la costul eventual al unei astfel de fripturi și nici când ar putea să ajungă pe piață într-o formă accesibilă pentru public.

ADVERTISEMENT