News

Haosul s-a instaurat din nou în Franţa. Au izbucnit noi proteste din cauza reformei sistemului de pensii

Două poliţiste au fost rănite în timpul protestelor aflate în derulare în Franţa. La Paris sunt în stradă aproximativ 400.000 de oameni.
06.04.2023 | 18:29
Haosul sa instaurat din nou in Franta Au izbucnit noi proteste din cauza reformei sistemului de pensii
O nouă zi cu proteste violente în Franţa
ADVERTISEMENT

Franţa se confruntă joi cu o nouă rundă de proteste și greve, în toată țara, în urma unei întâlniri eșuate dintre premierul francez Elisabeth Borne și sindicate cu privire la un proiect de lege privind reforma pensiilor, care ar ridica vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Mobilizare mai mică în Franţa, decât pe 28 martie

Protestatarii s-au adunat în număr mare la Paris, dar şi în alte mari oraşe ale Franţei, poliția folosind deja gaze lacrimogene la manifestaţiile de la Lyon și Nantes. Sindicatele care au făcut apel la mobilizare se așteaptă la sute de mii de participanți la protestele de joi. Convorbirile lui Elisabeth Borne cu sindicatele, care au avut loc miercuri, au durat timp de o oră și nu au adus soluția dorită, transmite Reuters.

ADVERTISEMENT

Sindicatele au declarat că singura cale de ieșire din criză este retragerea legii, soluţie pe care şeful guvernului francez a respins-o însă cu fermitate. “Nu există altă soluție decât retragerea reformei”, a spus liderul sindicatului CGT, Sophie Binet, la începutul protestului de la Paris.

Laurent Berget, liderul celui mai mare sindicat din țară, CFDT, a făcut apel la cât mai mulți muncitori să se alăture marșurilor din Franța. “Suntem într-o criză socială, o criză democratică”, a spus Berget, la radio RTL. Manifestația anterioară din 28 martie a înregistrat o prezență mai mică la vot, aproximativ 740.000 de persoane protestând în toată țara, potrivit Ministerului de Interne, față de recordul de 1,28 milioane de participanţi din 7 martie.

ADVERTISEMENT

Autoritatea de aviație civilă din Franţa le-a cerut companiilor aeriene să îşi reducă numărul de zboruri cu 20% în orașe precum Bordeaux și Marsilia, dar nu și pe aeroporturile din Paris, ca în timpul grevelor anterioare, de la jumătatea lunii ianuarie.

De asemenea, este de așteptat ca aproximativ 20% dintre profesorii din școlile primare să se alăture grevei, a informat presa locală. Din cauza grevelor, munca rafinăriilor de petrol și a centralelor nucleare este încă parțial întreruptă, în timp ce gunoierii au decis şi ei să îşi continue protestul.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui reporter BFMTV aflat printre manifestanţii de la Paris, în rândurile poliției s-au înregistrat cel puțin doi răniți. O polițistă de 29 de ani a rămas inconștientă câteva secunde după ce a fost lovită cu o piatră în cap, casca atenuând totuşi şocul. De asemenea, o altă polițistă a primit un proiectil în ochi și a suferit un traumatism ocular. Ambele au fost transportate la spital. Pe de altă parte, cel puțin un protestatar a fost rănit în urma unor confruntări care au avut loc în apropierea staţiei de metrou Vavin.

Presa din Franţa este unanimă în a aprecia că numărul demonstranților împotriva reformei pensiilor au fost joi mai puțini în multe orașe. La Rennes, prefectura a numărat doar 8.500 de manifestanți (față de 13.600 pe 28 martie), iar sindicatele 20.000, față de 25.500.

ADVERTISEMENT

Aceeași tendință se observă la Nantes (15.000, faţă de 50.000 de oameni) și Brest (10.000, faţă de 18.000), dar și la Nisa (2.400, faţă de 20.000) și Marsilia (10.000, faţă de 170.000). La Paris se estimează că aproximativ 400.000 de oameni protestează pe străzile capitalei, conform datelor sindicatului CGT.

ADVERTISEMENT