Furnizorii de energie electrică avertizează că, potrivit legii aflate la promulgare, toți clienții casnici ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere pentru a putea beneficia de prețurile plafonate.
“Din păcate, legislația privind plafonarea și compensarea este neclară și poate produce efecte neplăcute asupra consumatorilor casnici.
Potrivit art. 9 al noii legi de aprobare a OUG 119/2022, aflată la promulgare, beneficiază de plafonare clienții casnici la locurile de consum de domiciliu/reședință.
Legea prevede că de acest preț plafonat se beneficiază o singură dată, la un singur loc de consum.
Noi, furnizorii, nu avem de unde să știm dacă un loc de consum este de reședință sau de domiciliu, ceea ce se poate interpreta că, pentru a beneficia de plafonare, toți clienții casnici trebuie să transmită furnizorului declarația menționată în lege.
Astfel, peste 9 milioane de români ar trebui să transmită furnizorului această declarație pe propria răspundere”, a explicat Laurențiu Urluescu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER).
Șeful AFEER a mai avertizat, în cadrul unei întâlniri cu presa, că furnizorii s-ar putea confrunta cu un val de declarații până la finalul anului.
“Mai mult decât atât, legea prevede ca plafonarea să fie aplicată începând cu luna ulterioară depunerii cererii, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta la un val de cereri între momentul publicării legii în Monitorul Oficial și sfârșitul anului”, a mai explicat Urluescu.
În același sens, se înțelege că, atât timp ce chiriașii care nu vor înregistra pe numele lor contractele de furnizare a energiei, vor plăti prețul maxim, adică dublu față de plafon.
În luna noiembrie, același semnal de alarmă era tras de o altă asociație de profil, Asociația Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Potrivit reprezentanților acesteia, statul este cel care ar trebui să își asume riscul unor declarații frauduloase.
”Este un risc pe care considerăm că trebuie să-l asume statul care a dispus o astfel de alocare de beneficiu în funcţie de o declaraţie pe propria răspundere şi probabil în situaţii de genul ăsta se fac verificări pe un eşantion şi tot statul se îndreaptă de împotriva celui care a avut un folos necuvenit dacă datele nu au fost conforme”, a declarat atunci Dana Daraban.