News

Furnizorii de energie electrică avertizează: Toți cei 9 milioane de clienți casnici ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere

Furnizorii cer lămuriri statului legat de aplicarea plafonărilor. În forma actuală, legislația dezavantajează clienții casnici, spun ei.
13.12.2022 | 15:36
Furnizorii de energie electrica avertizeaza Toti cei 9 milioane de clienti casnici ar trebui sa trimita declaratii pe proprie raspundere
Furnizorii susțin că legea dezavantajează consumatorii casnici Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Furnizorii de energie electrică avertizează că, potrivit legii aflate la promulgare, toți clienții casnici ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere pentru a putea beneficia de prețurile plafonate.

Plafonarea prețului la energie electrică, în detrimentul clienților casnici

“Din păcate, legislația privind plafonarea și compensarea este neclară și poate produce efecte neplăcute asupra consumatorilor casnici.

ADVERTISEMENT

Potrivit art. 9 al noii legi de aprobare a OUG 119/2022, aflată la promulgare, beneficiază de plafonare clienții casnici la locurile de consum de domiciliu/reședință.

Legea prevede că de acest preț plafonat se beneficiază o singură dată, la un singur loc de consum.

ADVERTISEMENT

Noi, furnizorii, nu avem de unde să știm dacă un loc de consum este de reședință sau de domiciliu, ceea ce se poate interpreta că, pentru a beneficia de plafonare, toți clienții casnici trebuie să transmită furnizorului declarația menționată în lege.

Astfel, peste 9 milioane de români ar trebui să transmită furnizorului această declarație pe propria răspundere”, a explicat Laurențiu Urluescu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER).

ADVERTISEMENT

Șeful AFEER a mai avertizat, în cadrul unei întâlniri cu presa, că furnizorii s-ar putea confrunta cu un val de declarații până la finalul anului.

“Mai mult decât atât, legea prevede ca plafonarea să fie aplicată începând cu luna ulterioară depunerii cererii, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta la un val de cereri între momentul publicării legii în Monitorul Oficial și sfârșitul anului”, a mai explicat Urluescu.

ADVERTISEMENT

În același sens, se înțelege că, atât timp ce chiriașii care nu vor înregistra pe numele lor contractele de furnizare a energiei, vor plăti prețul maxim, adică dublu față de plafon.

În luna noiembrie, același semnal de alarmă era tras de o altă asociație de profil, Asociația Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Potrivit reprezentanților acesteia, statul este cel care ar trebui să își asume riscul unor declarații frauduloase.

”Este un risc pe care considerăm că trebuie să-l asume statul care a dispus o astfel de alocare de beneficiu în funcţie de o declaraţie pe propria răspundere şi probabil în situaţii de genul ăsta se fac verificări pe un eşantion şi tot statul se îndreaptă de împotriva celui care a avut un folos necuvenit dacă datele nu au fost conforme”, a declarat atunci Dana Daraban.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților