News

Furtună cu grindină în Zalău, în mijlocul verii. Oamenii s-au ascuns pe unde au putut de mânia cerului

Zalăul a fost acoperit de gheață în mijlocul verii, după ce o furtună cu grindină a făcut prăpăd prin jur în doar câteva minute.
28.06.2023 | 17:16
Furtuna cu grindina in Zalau in mijlocul verii Oamenii sau ascuns pe unde au putut de mania cerului
Furtună cu grindină în Zalău, în mijlocul verii. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Oamenii au început să publice deja pe internet fotografii cu gheața de pe străzi, o imagine greu de imaginat pentru o zi obișnuită de 28 iunie. ”Județul Sălaj, Zalău. 28 Iunie 2023. Furtună cu grindină în această după-amiază”, e scris pe pagina de Facebook a Meteo Plus, cu mențiunea că în zonă a existat un cod galben de vreme rea.

Furtună cu grindină în Zalău, în mijlocul verii

Meteorologii anunțau încă de ieri că nu mai puțin de 12 județe, printre care și Sălajul, vor fi afectate de acest cod galben de furtuni puternice. Codul galben era valabil pentru ”nordul Banatului, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…70 km/h), pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”, transmitea ANM.

Românii nu mai înțeleg nimic, în condițiile în care specialiștii ANM vorbeau zilele trecute despre o perioadă de caniculă extremă, care acum a fost înlocuită de răcirea vremii și de furtuni puternice. Directorul ANM Elena Mateescu le-a explicat oamenilor la ce ar trebui să se aștepte în următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT

”Vorbim și de intensificări ale vântului cu rafale de 55…70 de km/h, iar până mâine seară la ora 23:00, o informare meteorologică pentru că instabilitatea va fi de interes și pe parcursul zilei de mâine, în special în partea de vest, centru și nord a țării, după care și în zona de sud și sud-est, aceleași fenomene meteorologice de instabilitate specifice și cantități de apă de peste 15-25 l/mp.

Mâine dimineață vom actualiza această alertă meteorologică pentru că precizăm faptul că fenomenele vor continua, iar din punct de vedere termic, dacă astăzi am mai avut valori de temperaturi care au depășit 31…32 de grade, mâine valorile de temperaturi vor scădea semnificativ, cel mult 19…28 de grade Celsius, pentru că în intervalele cu precipitații cu siguranță regimul de temperaturi va fi unul, în cea mai mare parte a țării, chiar ușor sub normele datei din calendar.

ADVERTISEMENT

Joi nu putem conta pe mari variații în ceea ce privește regimul termic, 20…29 de grade. Într-adevăr, luna lui Cuptor, ziua de sâmbătă, va aduce din nou o vreme în încălzire pentru că maximele se vor apropia de pragul unei zile de caniculă, 34 de grade Celsius. Cu siguranță vom vorbi în continuare, la începutul lunii iulie, de disconfort termic în creștere, deoarece temperaturile ridicate asociate cu gradul mare de umezeală vor crea această stare de disconfort termic și de temperaturi resimțite cu mult mai mari”, transmitea directorul ANM la Antena 3.

Între timp, românii trebuie să se aștepte la zile caniculare în iulie, sau cel puțin în a doua jumătate a lunii iulie. Așadar, chiar începând cu 3 iulie, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele ”specifice” acestui interval de timp, iar de plouat va ploua mai mult în zonele montane, potrivit meteorologilor ANM.

ADVERTISEMENT

Același lucru e prevăzut și pentru a doua jumătate a lunii iulie, când temperaturile medii vor depăși media obișnuită pentru această perioadă. ”Regimul pluviometric va fi ușor excedentar, îndeosebi la munte și în nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval”, mai punctează ANM.

ADVERTISEMENT