News

Alertă meteo: Cod portocaliu de ploi torențiale în mai multe zone din țară. Cum va fi vremea la București

ANM a emis o nouă alertă de ploi torențiale. Mai multe județe din țară vor fi sub cod portocaliu de vremea rea. Ciclonul mediteranean a ajuns în România.
30.05.2023 | 10:51
Alerta meteo Cod portocaliu de ploi torentiale in mai multe zone din tara Cum va fi vremea la Bucuresti
Cod portocaliu de ploi torențiale în mai multe regiuni din țară. Foto: captura video.
ADVERTISEMENT

Astăzi, meteorologii au emis cod portocaliu de ploi torențiale și grindină pentru patru județe din vestul țării, care au fost deja afectate de inundații. În același timp, cod galben de furtună rămâne  în vigoare în mai multe zone din Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și Oltenia.

Cod portocaliu de ploi torențiale

Meteorologii români au emis, marți dimineața, o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. pentru orele 11 şi 23. Codul galben va fi aplicat asupra județelor Alba, Bihor, Cluj, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Sibiu, Sălaj și Vâlcea.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și posibil vijelii în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și în Oltenia. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi astăzi, pe arii mai restrânse, și în celelalte regiuni. În jumătatea de vest a teritoriului instabilitatea atmosferică se va menține pronunțată și în a doua parte a zilei de miercuri (31 mai)”, au precizat meteorologii.

ADVERTISEMENT

Ciclonul mediteranean a ajuns în România

Se preconizează că astfel de fenomene meteorologice vor avea loc marți pe arii mai restrânse și în alte regiuni. În partea de vest a țării, instabilitatea atmosferică va persista și în a doua parte a zilei de miercuri.

Tot marți, a fost emis un Cod portocaliu pentru averse torențiale și grindină, valabil marți între orele 12 și 20, în județele Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Arad.

ADVERTISEMENT

”În judeţele Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi Arad vor fi averse torenţiale şi grindină. Local cantităţile de apă vor fi de 40…70 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore)”, au anunțat meteorologii.

Bucureștenii se vor bucura marți, 30 mai, de o vreme frumoasă și caldă. Cerul va fi variabil, puțin înnourat după-amiază. Vântul va fi moderat. Temperaturile maxime vor ajunge la 28 de grade.

ADVERTISEMENT

„Când ciclonii mediteraneeni devin activi, avem precipitaţii bogate, mai ales în regiunile vestice, zone cu depresiuni joase. Aceste tipuri de fenomene aduc, punctiform, media de precipitaţii a unei luni, indiferent de perioada în care ne aflăm. De la începutul lunii şi până în prezent, 109 litri pe metru pătrat în Reşiţa.

Numai astăzi(n.r: luni, 29 mai), au fost 51 litri pe metru pătrat într-o oră, în condiţiile în care media lunară la acel punct meteorologic este de 60 de litri pe metru pătrat. Trebuie să ne aşteptăm la astfel de fenomene şi în luna iunie, cea mai instabilă din an la noi”, a afirmat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru România TV.

 

 

ADVERTISEMENT